KAZİYE
KAZİYE dizini içindeki dosyalar
Kaziye-i muhkeme, kesin hüküm, demektir. Yargılama aşamalarından geçerek artık değiştirilemez hale gelmiş hüküm anlamına gelir. Burada “hüküm” muhkem’in değil “kaziye”nin karşılığıdır. Muhkem da sağlam ve kesin anlamı verir.
Kaziye argüman olarak bilinen karar tümcesi ya da mahkeme yargısı; sav, savunuma ve yargıç üçlüsün tartışmasından çıkmış
söz, bilgi ve buyruk anlamındadır.
Kaziye yani argüman yani karar, bir işte söylenecek en son söz, en kesin kavil ve en doğru ve gerçek önermedir. Buna bağlam veya sav denilmesi de olasıdır. Bilimsel raporların ve hukuksal kararların özü olan bu sözü söyleyebilmek için oldukça emek verilmiş ve zaman geçirilmiştir.
Şimdi bu iletinin dizinindeki dosyalarda biz de bayağı zaman alan emek verdik.. ancak içerikli bir konuda değil de her türlü içeriği taşıyan BİÇİM konusunda.. sıra numarasıyla tabloları izlerseniz önce giderek kararan tabloların sonradan seyreldiğini ve her denilenin el kullanımı ve gönül çıkarımına indirgendiğini görürsünüz.
Anlamıyorum diye ağ-lama.. kendi yaralarınıkendine bağ-lam’a.. bağlamlara bak.. kavramlar nasıl bağlanmış ve bu bağlamda adlar anlamlanmış.. terimlerin kavramlar, adların anlamlar içerdiğini unutursan.. adları anlamak ve terimleri kavramak için SÖZLÜĞE bakmak gerektiğini de unutursun.. kodunu bilmeden bir modun açılmayacağını bilmiyor musun ? Yoksa kodun mu oturtarak sözcüklerdeki bilgileri, bilgilerdeki gerçekleri hizaya getirtemezsin. Yapacağın tüm iş, terimleri başka terimlerle hizaya getirmek.. elbette kavramlarını bilerek.. hizaya getirerek, ister (+) şeklinde olsun ister (x) şeklinde olsun, bir adı başka bir ada bağlarsan ortaya çıkan bağlam, sana bir anlam verecektir.
Fakat buna rağmen görüyü siz örmediğiniz için anlamamanız kuvvetle muhtemel.. üç yıldır dükkanımın yakınında köftecide şiş kebabı yerim.. sağlıklı bir şekilde şişlerle ağzına zarar vermeden nasıl yenileceğini bu gün öğrendim..
Anlamaya kararlı olarak “karar” denilen argümanın mahiyetini aramada “karar” sizin.. çıkar.. yarar.. karar.. arar.. belki bir gün sizde ar-ar-sanız karar’ın başında ki “k”nin kalktığında kendinizi arar konumunda bulabilirsiniz.. zaten ararsanız bulursunuz.. bulursanız olursunuz.. olursanız ne olacağını bilmiyorum.. çünkü ölürsünüz yani henüz ölmediğim için bilmiyorum.. bildiğim tek şey, olmak için ölmenin gerektiğidir.
Bu demek değildir bulmak ve sonunda olmak için hemen ölün.. belki olmaya çalıştığınızda ölmeye dahi gerek kalmayabilir.. varlık ve yokluğun eşitliğine olanak denildiğini biliyorum fakat olmak ve ölmenin eşitliğinin ne olduğunu bilmiyorum. Belki de ölenek’tir.. olan ak değil, ölen ek’tir!
Hasılı arar ile karar arasındaki “k” okuyla yapılan yolculuğun ne ar-aç ile ne de am-aç ile açılmayacağını.. ancak ad-aç ile bu ağ-aç’ın bağ-lamlarının çözülebileceğini tahmin ediyorum. En güçlü ar-aç olan, ar’lar (harfler) bile sorunumuzu çözemezse bize kalan tek şans ad-aç ile anlam dünyasında yolculuğa çıkmaktır. Elimizde de birkaç tane enstrüman var ya da yok.. ve, veya, ile… ya da dır.. değil.. mi.. ya da bir, iki.. üç.. sonsuz… işte sana bağlamın ağları açacak üç tane bağ…
Vaktin mi yok ? Ama akt’in var ! Nutka’dan nukta’ya gitme sözün..
işte onun özünü bulacaksın.
Nukta ile Nutka arasında kalan vaktin, aslında aktindir.
Evet, gördüğün gibi dil ne kadar yalın.. ama onunla ne kadar çok yalan söyleniyor.
Vaktin bitmeden KALU BELA aktini gerçekleştir..
Accilu bissalatü kablelfevt
Accilu bittevbeti kablelmevt
nazafet-i ruhu temin namaz ve zamanın mizanı ile nizama nüfuz et.. nesfin ardında gizlenen nefsin efsunundan kurtul.
Ki kitabın medyası başına ördüğün düşünce çorabını ve kafana geçirdiğin dil sepetini kaldırsın.. kesret içindeki vahdetin hakikatinde mündemiç hakkı görebilesin.
Osmanziya
Sağlıcakla kalın.
OSMANZİYA
DUYURU
Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim.
UYARI
Düz yazı bahane.. şemalar şahane.. yazının dizinindeki tabloları izlediğinizde imgelemiş ve irdelemişte olacaksınız isterseniz.. böylece emellerine nail olacak ilmi AÇIKCA görmüş ve hatırınıza sail olacak iradeyi SEÇİKCE örmüş bulunacaksınız.
http://sites.google.com/site/yontembilim/
http://sites.google.com/site/insanilim
http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/
http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/
http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/
http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/
www.yontembilim.com
www.insan-bilim.com
|