Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: devim Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3423

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: devim
    Gönderim Zamanı: 11-Şubat-2015 Saat 20:13
DEVİM

DEVIM dizini içindeki dosyalar

20150211_201304_DEVIM.rar



DEVİNİM.. hareket sözcüğü için Türkçe olarak karşılanmış.. dil bilimci ya da kökenbilgisi (etimoloji) uzmanı değilim.. yerleşmiş yabancı kökenli sözcükler yerine Türkçe karşılıklarını bulmaya bayılırım.
Bunlardan biri de SPOR.. noter için buldum.. YAZER.. hava için buldum SIS.. kalem için buldum SOZ.. elbette benim bulmamla olmaz.. benim bir değer ya da olay ya da varlık yada bir duygu için bir AD bulmam ve tutmamla o isim başkaları tarafından tutulacak ve kullanılacak değildir. Ancak tutulan ve yaygın olarak kullanılan bütün sözcükler zamanında birileri tarafından atılmış ve başkaları tarafından tutularak yürürlükte bir sözcük ve geçerli bir değişken olarak kullanılmaktadır. Bu durumda her bir sözcüğün isim BABA’ısı vardır.. ve onu sözü tutan, başkalarını tarafından kullanılmasını teşvik etmek üzere kullanan ve sözün yaygınlaşmasına sebep olan kimsede ANA’ları mı oluyor ? Eğer böyle ise elbette başkaları da o babanın karısı olmayı kolay kolay kabul etmeyecektir.. bu yüzden ilk tutulduğunda zaten YABANCI olan bu sözcüğe kimse yüz vermez ve eski bildik terimleri kullanmayı sürdürürler. Bazen yeni bir durum, yeni bir kavram, yeni bir cihaz, yeni bir olay, yeni bir duruş ortaya çıkar ve bu çıkarımı yapan ya da başkaları bir ad / isim vererek bir sözcüğün doğuşuna neden olabilirler. Bazen de böyle yabancı kökenli sözcüklere bir “ad” karşılık bulunmak suretiyle de yeni bir sözcük ortaya çıkar.

SPOR.. Eski romalı filimlerinde görürdüm.. flamalarında SPOR yazıyordu.. Şimdi spor kelimesinin kullanım tarihçesine ve kökenine inecek kadar dil bilim uzmanlığım yok.. Eski dilde temrin veya idman olarak kullanılırmış. Bu iletinin dizininde tablolarda analitik düzlemin anlam çerçevesinde kelime / isim ile lafz / mana ilgilerini karşılaştırarak bir yere oturtmaya çalıştım.. öncelikle bir sözcük varsa bu sözcük başka bir sözcük ile birlikte bir SÖZ oluşturmalıdır. Buna bir örnek vermek istersem.. siyah varsa beyaz da vardır. “Siyah---Beyaz” bir KABLO oluştururur. Buradan iki tümce çıkar. Siyah beyaz değildir. Siyah Beyaz değildir. Yani karşıt ve zıt olduğunu fark ettiğimiz varlıklara, olaylar, nesneler, kimseler, yapılar, işlevler, duyumlar.. duygular.. düşünceler, dilekler hasıl sözün içerdiği tüm bilgi ve buyruklar için böyle iki uçlu bir bütün teşkil eden DİYALEKTİK kablolar yapabiliriz. Bu tablolardan kablolar.

“Spor” sözcüğünün.. değerini, “idman” adının.. anlamını karşılamak üzere DEVİM dedim ve bu sözcüğü DEVİNİM (hareke ) uç uca getirerek bir kablo yaptım. Diğer taraftan DURUM (hal) sözcüğünü DURGUN (sekene) sözcüğü ile uç uca getirerek başka bir kablo yaptım. Böyle bu kabloları başka kablolarla birleştirerek ortaya bir tablo çıkardım. Şimdi tabloları versiyon sırasıyla izleyip tümünü anlamaya çalışmanız çokta kolay olmasa da bazı bağlamları yavaş yavaş kurabilirsiniz. Sanırım bazı arkadaşlar deniyorlar ancak sonuç olumlu olmadığından geri tepki alamıyorum. Amma ben umudumu yitirmediğim gibi onlar da yitirmesinler.. ancak onlara

http://tr.wikipedia.org/wiki/Tony_Buzan

ancak onlara daha önce yapılmış çalışmaları ve başarıları göstererek umut verebilirim. Örneğin Tony BUZAN.. bu ismi araştırsınlar.. ZİHİN HARİTALARI çalışmalarına erişecekler ve analitik düzlemin anlam tablosu olarak kullanılma yolunun 1960’dan beri açıldığını görecekler. Benden on yaş büyük 72 ve 1960 yılında başlattığı çalışmalarla benim 1990 da başladığım çalışmalardan otuz yıl önceliği var ben onun çalışmalarından

http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=135&KW=zihin+haritalar%FD

2010 haziranında haberdar olmuşum.. geçen beş yıl sürede de hiçbir irtibat kuramamışım.. Demek ki ülkemizde yaygın ünü olsaydı tanırdık.. ve bir düzine de kitapları çevrilmiş.. Bu çalışmalardan haberdar olduktan sonra motivasyonumu biraz gevşettim.. çünkü onun çalışmalarını incelemeli idim ki onun söylediklerinin aynısını söylemiş olmayayım.. Daha sonra Tamir DÖVÜCÜ’nün analitik düzlemi kullanarak ortaya bir zihin haritası çalışmasından haberim oldu.. Geçen Sonbahar onunu da OPTİMUM DENGE MODELİ diye kitabı çıktı.. sonuçta bir KİTAB daha önüme konuldu.. zaten daha önce yaptığım yaklaşık 60 kişiye gönderdiğim çalışmamdan benim için iki sürpriz isimden olumlu yanıt geldi İsmet GEDİK hoca ve Turan ERDAL bey.. sağ olsunlar.

Şimdi bu çalışmalar olmasa.. diyebilir ki arkadaşlar bu yöntembilimsel analiz uğraşısı boş umut.. ama değil..   çünkü analitik düzlemin MATEMATİK kullanımını LİSE diploması alan her aydın bilir.. analitik düzlemin MANTIKSAL ve GÖRSEL kullanımı içinde benim elimde adlarını verdiğim iki örnek var. Benim bu verdiğim iki örnekten farklı ve “üstün” bir ürünüm olmalı ki çalışmamı sürdüreyim.. hem onların fikirlerini bilmeliyim ki çalışmam özgün ve yayıma değer olsun.. fakat ne yazık ki bu yapılması gereken çalışmaları FACE de öğrenmeye.. kullanmaya.. yararlanmaya hevesli arkadaşlar.. öğreniciler.. aramaktan ve onları çekecek ve çelecek örnek çalışmalar yapmaktan ve daha çok ÖĞRENİCİ aramaya alışmaktan yapamıyorum.

Her ne ise bu vesile ile bir durum değerlendirmesi yapmış oldum.
“ilgili”lere duyurulur. 



Sağlıcakla kalın.

OSMANZİYA


Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim

.

NOT:
Evet, aslında benim kullandığım sistemde
cümleye, kelimeye hatta harfe de ihtiyaç yok…

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/
http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/
http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/
http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/

www.yontembilim.com
www.insan-bilim.com
www.osmanziya.com
www.mustafabugucam.com.tr



http://sites.google.com/site/yontembilim/
http://sites.google.com/site/insanilim

Düzenleyen osmanziya - 11-Şubat-2015 Saat 20:14
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk