Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: degisim Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3336

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: degisim
    Gönderim Zamanı: 25-Ağustos-2015 Saat 06:01
Her gün yeniden açılarak yinelenir.. yinelenen dün değildir yenilecek olan da yarın.. çünkü GÜN dünden önce de vardır yarından sonrada.. GÜNAH dahi öyle.. yinelenme ve tekrir ile yenilenme ve tecdid birlikteliğine ne ad verebiliriz ? DEĞİŞİM.. türkçe tebeddül de değişim olarak karşılanır.. tahavvül de değişim olarak karşılanır.. o zaman karşımıza şöyle bir tablo çıkar: ard zamanlı yineleme ve yenileme içeren eş zamanlı ufkun üstündeki tahavvül ile ufkun altındaki tebeddül.. demek DEĞİŞİM öyle ağzımızdan çıktığı kolay bir DURUM değilmiş. SARI LEVHA'da mugayyır ve tegayyür eden nesneler için; tekrir (yineleme), tecdid (yenileme) tebdil (yenilemeli değişim) tahavvül ( yinelemeli değişim) İÇEREN bir örgü yaptık. ve bunu da kendime ve başkalarına tartışmaya yani denetlemeye ve değiştirmeye ve düzeltmeye açık yaptık. evrimli ve devrimli.. bir değişimde.. yaratılışlı ve dirilişli bir değişimde..




halden hale geçme.. tahavvül.. kendini tekrar etme, yinelenme ve tekerrür.. ciddi bir tagayyür geçirme ve yenilenme teceddüd.. bir mübadele ve alış verişte bulunma onu alma bunu verme şeklinde bir başkalaşım ve teceddüd.. bunların hepsi türlü ve çeşitli DEĞİŞİMLERİ içeriyor ve bunlar üzerine düz yazı ile ancak bir edebiyat yapılır.. bilimsel bir anlatım değil.. yöntembilimsel analiz ve çok yönlü ve yanlı konularda ortak bir dil bulma arayışıdır.

analiz'in dili bana göre diyor ki TAGAYYÜR'ün ve başkalaşmanın ve değişimin EVVEL'inde tekerrür ve yineleme .. AHİR'inde teceddüd ve yenileme ZAHİR'inde tahavvül ve yenilemeli değişim.. BATIN'ında tebeddül ve yinelemeli değişim.. bulunan bir DEĞİŞİM ve başkalaşımdır.. bu değişim ve DÖNÜŞÜMLERİN bazıları yavaş yavaş olan gerçekleşen EVRİM.. bazıları aniden sağlanan DEVRİM şeklinde olur. Ayrıca YARATILIŞ VE DİRİLİŞ şeklinde değişim ve dönüşümler de vardır.. bunların bazıları bazı insanların kafası basar.. bazı insanların basar.. çünkü gerçeği gördüklerinizi düşünüyorlar.. oysa bir ördüğümüzü düşünüyor ve böyle örüyoruz.





Burada yaratılış ve diriliş ARD zamanlı.. evrim ve devrim EŞ zamanlı olarak gösterilmiş.. oysa değişim çok daha karmaşıktır.. arz zamanlı gösterilen eş zamanlı da gösterilebilir. Başkalaşım sürecende değişimde dönüşüme kadar çok çeşitli devinimler.. durumlar.. devimler alabilir. Melde ve malda.. cerir ve merirde.. hazır ve hatırda.. nar ve seyirde.. nur ve sırda.. amma biz şundan başlamalıyız lisan hal ile lisanı kal olduğu gibi bir de lisan-ı FİİL var ki yöntembilimsel analiz buna yakın bir dildir.. belki eğer lisan gösterilebilseydi bu olacaktı.. beyan.. lisan.. luga.. nüha.. akıl.. nakil.. lafz.. mana.. vicdan.. vucud.. beden.. ve hepsi maanda gizlenip saklanacaktı.. beyan ile onu açıyoruz.
. asatta ve rabasta.. rüyette ve rüyada.. re'yde ve riyada.. revh ve recada.. tüm tebeyyün ve bütün tebarüzde.. TEZAHÜR eden zuhuru böyle tablo haline getirebiliriz çünkü...
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk