Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: ne arayalim ? Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2972

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: ne arayalim ?
    Gönderim Zamanı: 12-Şubat-2023 Saat 08:28
Aşağıdaki tablo.. kırktan fazla tablonun sonunda oluşturulmuş bir resimdir.. daha önceki tabloları versiyon sırasıyla yalından karmaşığa doğru izlemeniz için bu RAR dizinindeki dosyaları bilgisayarınıza indirmelisiniz.

20230212_145952_LIBAS.rar


NE ARAYALIM ?

Ne arayalım..
para mı yoksa kara mı ?
Hem parası hem karası olan kendimizi arayalım:
Kendi kendimizi bilebilir miyiz ? İnsan kendisinden başka nesneleri ve kimseleri bilir de "kendi"sini bilemez denilebilir mi ?
"İlim ilim bilmektir.. ilim kendin bilmektir.. sen kendin bilmezsen bu nice okumaktır."
diyen Koca Yunus' güveniyorsanız.. kendi kendimizi tanımaya ve bilmeye yolculuk edecek bir ALAKA arayıp bulabiliriz. Ancak büyük bir çoğunluk aramayacaktır. Çünkü aramaya ihtiyaç bırakmayacak derecekte ihtiyaçsız bırakılmaya çalışılıyor. Uygarlığımız GEREKSİNİMLERİMİZİ gidermek ve sorunluluğumuzu çözmek uğruna ne kadar hızlı ve kolay.. ne kadar çok ve ucuz.. mal ve hizmet üretebilme yarışı içinde.
Öyle ise az sayıda kendini arayanlar için İNSANBİLİM'ime bir giriş denmesi yapacağız

İNSANIN YAPILANMASININ TEMSİLİ

ATLET: hayali hazır
DON: vehmi hatır
UST YÜNLÜ ATLET: zikr-ı lafz
ALT YÜNLÜ DON:fikr-i mana
ÜST GÖMLEK: beyan (sentaks)
ALT DON: maan (semantik)
SAĞ ÇORAP: dava.. işaret
SOL ÇORAP: delil.. delalet
BAŞA KONULAN TAKKE: düş çorabı.. dogma.. paradigma
KAFAYA KONULAN BERE: dil sepeti.. ön yargı.. saplantı..
GÖMLEK ÜSTÜ KAZAK: kimlik.. nazar..
GÖMLEK ÜSTÜ ÇEKET: kişilik.. niyet..
TOPLAM ELBİSE: bireysellik.. zan..
BAŞKA BİREYLERİN TANIMASI: kimselik

iNSAN bunlarla duyumlarını, düşüncelerin, duygularını, dileklerini yani duyumsamalarını imal eder yansıma ve anıklamalarını inşa yapar.. ansıma ve anamsamalarını ortaya çıkarır ve BUNLARLA meydana getirdiği koşullara ve kuralları göre verdiği kararları ve sonuçlarını fark ve kadr eder. Biz buna ŞUUR adını veriyoruz.

Bunları uygulama ve yürütülmesiyle elde ettiği deneyimlerini dile getirir ve düşü götürür.. dillendirir ve düşündürür.. bu aslında zor değildir.. ancak önce kimsenin kendisini tanımasını ve tanımak için merak etmesini.. gerektirir.
İnsanlar doğuştan ve yaratılıştan ana dillerini ve mantığını edinirler ancak bunun üzerine tahsil ve eğitimle başka diller de edinirler. matematik gibi... Hatta ana dilinden başka yabancı dillerde edinirler.. hatta bir meslek ve san'atın özel dilini de edinirler. Fakat nedense kendisini tanımasına yardım edecek YÖNTEM BİLİMSEL ANALİZ gibi bir dili edinmeye üşeniyorlar hatta yüz çeviriyorlar.. hatta onunla uğraşmayı bile gereksiz buluyorlar. Ben onlara acıyorum, onlar bana acıyorlar.

Olabilir ancak canlı öğrenme ve diri düşünme caddesinde olanlar yola çıkar.. çıkıyorlar, çıkacaklar hatta göçük altından çıkacaklardan çok çıkacaklar olacaklar. Örneğin Avukat Emre ve Yasemin Hemşire.. Onlar Yöntembilimsel Analizi edinmenin aslında hiç te zor olmadığını.. asıl zorluğun daha önceki edindiği dillerin alışkanlığından.. günlük dilin düz yazısının alışkanlığından.. kendi alışkanlıklarla baş etmek oldugunu bilirler.
Burada yazdığım sözcükleri YBA mutfağı olan ANALİTİK DÜZLEMDE de gösterebilirdim. Ve bir kısmını yazının ekindeki LIBAS dizininde gösterdim. Bu durumda anlatım daha açık ve seçik odu.. fakat bunu anlamak içinde YBA dilini edinmek, öğrenmek, kullanmak ve yararlanmak üzeri bir deneyim geçirmek gerekiyor. Ancak bunun için YBA tekniğini ve yönteminin öğrenmeye değer önemli bir kazanım olacağını da anlamak bekleniyor. Bu konuda bu güne kadar bir TâLİB'in çıkmaması bundan sonrada çıkmayacağı anlamına gelmez.. çünkü bazı değerlerin zamanı gelmediğinden YÜKSELEN DEĞER sırasına giremez.

Örneğin geçmişte hiç bir fennin ve san'atın dilini söz konusu değildi.. önce 60 BİN sene SESLİ dil ve din birlikteliği olan KÜLTÜR edinildi.. sonr 6 BİN sene YAZILI dil ve din birlikteliği olan UYGARLIK elde edildi.. Tabi bu işler önce alfabe edinildi.. sonra mantık edinildi.. sonra matematik ve onun alt kolları geometri ve aritmetik ve trigonometri   edinildi.. sonra istatistik edinildi.. sonra Analitik düzlemin matematik kullanımı edinildi.. M.S.610 yılında.. Descartes ile başlayan bu çalışma Fermat ile sürde ve Euler ile bu günkü kullandığımız Analitik matematikin hesaplaması ortaya çıktı.. bu gün haberimiz olmadığımız pek çok matematik dalları bulunuyor. Üstekil bunlar bilgisayar yazılım dillerinde kullanılarak bizi şaşırtan yapay zekalar ortaya çıkartılıyor.

Ancak insanın kendisini tanımasına yardım edecek YONTEM BİLİMSEL ANALİZ'in YÜKSELEN DEĞERLER sırasına gelinceye kadar sanırım biz de dünyadan tüyeceğiz... sonra bizi buldukları DNA’larımızdan çıkarmaya çalışacaklar..
Saygılarımla, sağlıcakla kalınız. Osmanziya 12.02.2023 Üçkuyular İzmir. 08:19

Not:
YAZININ Imla hataları
Üslub yanlişlari
Cümle düşüklukleri bir yana
“Alaka”ya ilgi mi gosterdigi VARSA “ilgi”ye alaka duydugu belli degil ?
Sonuçta biz kan pıhtisindan mi yaratildik YOKSA kan pihtisi ilgiden mi halk edildi ?

FELAK.. halk.. alak.. FELAH...
Halkin kimileri felaka ilgi duyar..
Nasin bazilari felaha alaka gösterir..
hadi bizde ikisini ortasi ALAKA'yi ILGINÇ bulup
kendi kendimizi merak edip “lafz”in manasini ve meramini arayalim..







Düzenleyen osmanziya - 12-Şubat-2023 Saat 15:00
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk