Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya
Mesaj icon Konu: sabr-i cemil dilerim..(Kapalı Konu Kapalı Konu) Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya01
Yönetici
Yönetici
Simge

Gönderilenler: 381

Hak Puan : 10
Kidem : 7
OrtalamaHak : % 100
Irtibar :2

bullet Konu: sabr-i cemil dilerim..
    Gönderim Zamanı: 24-Eylül-2010 Saat 02:50

Fatma ÇAKIR karde?ime TAZYYE

makamynda yazylmy?tyr:

Sabryn sonu selâmet,
Sabyr hayra alâmet.
Belâ sana kahretsin;
Sen belâya selâm et!

Felâh my, onda felâh,
Silâh my, onda silâh
Sen de kim oluyorsun?
Asyl sabreden Allah.

Sabyr, incecik syrat;
Murat içinde murat.
Sabyr Hakk'a tevekkül.
Sabyr Hakk'a itimat.

Sabyrla pi?er koruk,
Yerle bir olur doruk.
Sabyr, sabyr ve sabyr,
Y?te Kur'an'da buyruk!

Bir syr ki â?ikâre,
Avcy yenik ?ikâre.
Yalnyz, yalnyz sabyrda
Çaresizli?e çare...

NECYP FAZIL KISAKÜREK

Sabyr ve ?ükür iki karde?tir, karde? karde?iyle bulu?tu..
arkada? arkada?yna kavu?tu..
Sabyr ve ?ükür'ün üçüncü bir arkada?y var ki bu zikirdir.
Zikir olmazsa ne sabr yapylabilir ne ?ükür edilebilir.
Çünkü sabry ve ?ükrü ifade ve ibare eden zikirdir.

ve gelelim Sabyra..
sanyrym biri yaz ve ky? geçen “ya?am”a sabr ediyor
biri salahy ve felahy olan “ölüm”e sabr ediyor..
ya?am ?ükür isterse ölüm de sabyr…
ilkine ?ükür diyelim ikincisine sabyr peki benim zikrim ne ola ki ?

Sabyr sürekli yinelenen bir durumdur. Ama dura?an de?ildir, olumsuz devimdir sabyr. Direne-durur, hareketiyle.

Sabyr bir fikr-i takiptir.. insany akibetine ula?tyryr.
Çünkü sabyr, kozmik tembellik / atalet yasasyna kar?y antropik geli?im / tekamül tasasynyn bir cevabydyr. Tembelik ve geli?im anla?yldy ise kozmik ve antropik terimlerinin fazla önemi yok.. biri evren biri adam demektir. Geriye kalda Yasa ve Tasa. Bu da zaten Türkçe...

Terim sorununu hallettikten sonra ?imdi kavram tanymlamasyna gelelim.

ATALET / SÜREDURUM / INERTIA genel fizik yasalaryndan biridir. ?u demektir bir cisim hareketli ile bu durumunu sürdürür, bir cisim hareketsiz ise bu durumunu da sürdürür. Yani durum sürer ve buna süre-durum denir.

Örne?in uzayda bir cisim devimini sürdürüyorsa, e?er ba?ka bir etki olmazsa, bu devimini sonsuzu kadar sürdürür. E?er bir cisim uzayda duruyorsa, ba?ka bir etki yoksa, bu dura?an durumunu sonsuza kadar sürdürür. Gerçekten bu böyle mi ? Çünkü bu deneysel bir saptama de?il kuramsal bir kural-bilgi’dyr. Ancak bunun belirtilerini ya?am ve deneyimimde görüp saptady?ymdan bu yasaya “inanmaya” ba?ladym.

Örne?in sabahleyin yatayorsunuz tembel tembel.. e?er size kaldyran bir dürtü ve güdü yoksa veya bir amacynyz bulunmuyorsa veya erken kalkmak gibi bir aly?kanlykta edinmemi?seniz yatmanyzy sürdürürsünüz. Ya da ak?amleyin uyumuyor ayakta iseniz yine yukaryda saydy?ym etkilerden biri yoksa bir türlü yatmak istemez ba?ynyzy yasty?a koymazsynyz. Ta uyku bastyrancaya yani ihtiyaç oluncaya kadar. Sanki kozmik tembellik yasasy çok güçlü bir aly?kanlyk, çok köklü bir dürtü ve çok derin bir güdüdür. Bu kozmik tembellik yasasy terimi benim bir bulu?um de?il çok yararlandy?ym bir filozof yazar olan Bertrand RUSSEL’in adlamasy.. Russel inetia’ya bu ady veriyor ve be?endi?imden tuttum bu ady. Fizik Ynertia “ipi”ni, genel çekim yasalary ile görülgülenen bir örgü haline getiriyor.

Y?te dy?ymyzdaki bu yasaya kar?y içimizde de bir TASA var… evrim, ilerleme, yükselme, yetkinlik ve geli?im ?eklinde türlü biçimlerde ifade edilen bir TEKAMÜL var. Bu YASA ve bu TASA, canly, bitki, hayvan ve insan formlarynda var olu?lary harekete geçiren.. eskilerin madde ve hareket ya da yenilerin madde ve enerji ?eklinde “adlandyrdyklary” bu ikili gerçe?i ya da iki zyt yanla “ussalla?tyrylan” bu olgu üzerine söz söylemek sizi günlük kaygylar içinden alyp dü?üncenin derin anaforuna atmak olaca?yndan fazla uzatmadan SABRIN kökünün bu tekamül ve bu TASA oldu?unu söyleyerek konuyu kapatyyorum.

Ama diyorum ki bizler ne için sabretti?imizi.. ne için ?ükretti?imizi.. ne için zikretti?imizi.. bilir, anlar ve inanyrsak yapty?ymyz i? daha kaliteli bir oyun olur.. game over.. ve belki bir gün gelir bu power’i anlamdyrarak onu ciddi bir geçe?e dönü?türebiliriz.

Allah ?ükrünüzü dâim.. sabrynyzy sâbit ve zikrimizi kâim eylesin.Amin.

Sa?lycakla kalyn.

Düzenleyen osmanziya01 - 24-Eylül-2010 Saat 20:09
BEYAN dogru olmali ve MAAN hakikati bulmalidir
IP
osmanziya01
Yönetici
Yönetici
Simge

bullet Gönderim Zamanı: 24-Eylül-2010 Saat 20:11

SABIR

SABIR dizini içindeki dosyalar. uploads/20100924_201026_SABIR00.rar

Sabyr dizini içindeki dosyalar  size sabry gösterirse de bir vermez. Debr ve tedbiri siz alacaksynyz.  Allah Kitabynda beni zikr edin ki sizi zikr edelim diyor. Bana ?ükr edin küfr etmeyin diyor. Sonra mü’minlere salat  ve sabyr ile YARDIM isteyin diyor ve Allah’yn sabr edenlerle birlikte oldu?unu söylüyor.  Yani zikir ve ?ükür herkesin yapabilece?i bir i? fakat salat ve sabyr Allahyn yardymyyla olacak bir i?tir.

Burada itaat ve ibadete sabyr var. Bu bir. Ykincisi isyandan ve günahlardan kaçmaya sabyr var. Bu iki. Üçüncüsü ise MUSYBETLERE kar?y sabyr var ki ayetin devamynda bu ayryntyly olarak betimleniyor ve açyklanyyor. Allah YARDIM vad ediyor. Allah MUSYBET veriyor. Yani verende O, alan da O. Bu bilindikten sonra sabyr kolay oluyor. Yoksa maly kendinin saydyktan sonra onun alynmasyny hazmetmek kolay de?il.

Sabyr anlatylyr, betimlenir, indirgenir, açyklanyr ve yorumlanyr fakat uygulamak, yürütmek, sa?lamak ve  gerçekle?tirmek böyle kuramsal ve anlatymsal bir i? de?ildir. Bilgi, buyruk haline gelmedikçe, dü?ünce seçilmedikçe, güç gerçekle?tirilmedikçe POTANSYYEL bilgi, dü?ünce ve güç halinde kalmaya devam eder.

Ancak anlatylanlar insana y?yk verir.

Bu y?yk bazylaryny bir milim yürütür, bazylaryny bin mil uçurur.

Sonra bu ?emalaryn içindeki ?emalary ve tablolary anlamakta bir sabyr ister. Benim bunlary düz yazyya çevirmeye sabrym kalmady… belki onlary anlamaya sizin sabrynyz olabilir… Ben buraya en kompleks olanyny aldym bir baky?ta tümünü görenler için.. ama siz ?emalaryn yalynyndan karmasyna do?ru izlemek suretiyle YS’temenin esraryny bulabilirsiniz.

Allah bizi ve sizi daima sabyr içinde ?ükredenlerden etsin. Amin.

OSMANZYYA

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE

semantik / anlambilimsel / MAANÎ  yetersizliklerim

için düz yazydan özür dilerim

NOT:

Bu düz yazy analitik düzlemin mantyksal kullanymy olan yöntembilimsel analizin bir reklamydyr ki bu düz yazy içeri?inden çok bir anlam çerçevesi olan tablolaryn kullanymynyn ö?renilebilece?i ve yararynyn anla?ylabilirli?i propagandasyny yapmaktadyr. Yoksa sonundaki “dua” hariç tablolaryn içerdi?i kurgusal “gerçek”  muradym ve düz yazynyn konusu kuramsal “bilgi” maksadym de?ildir… 

http://sites.google.com/site/yontembilim/

http://sites.google.com/site/insanilim

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/

http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/

http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/

http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/

www.yontembilim.com

www.insan-bilim.com

IP
osmanziya01
Yönetici
Yönetici
Simge

bullet Gönderim Zamanı: 24-Eylül-2010 Saat 20:22
Sükür ve sabyr zamanda yapylan HAMD'dyr. Namazdaki hamdy böylece zahyr ve bariz hale getirir ve onu beyyin edersiniz. ?ükür ve sabyr ko?ulacak, dava ve ?ekva ise kaçylacak taraftyr. Hamdyn özü verilenler için Allah'a minnet, verilecekler ilçin Allah'a  müdare etmektir. Ama öyle bir minnet olacak ki içinde cez' olmayacak. Ama öyle bir müdare olacak ki içinde acz olmayacak. Bu bir kader syrrydyr ve isteme gizemidir. Bu aslynda hep yapty?ymyz bir i?tir. Olmu? ve ölmü?e ke?ke diyen aptallardan olmazsa cez' yapmamy? oluruz. Olacaklara kar?y önlem ve tedir alan akyllylardan olursak acz yapmamy? oluruz. Böylece sabryn temeli olan reel ve rasyonal olmayy gerçekle?tirmi? olaca?yz. ?imdi  geçmeden namaza ve ölmeden tövbeye acele edersek salaty bunun üstüne giydirmi? olaca?yz. ?imdi bunun üstüne de daima okudu?umuz felak ve nas surelerinden sy?ynylmasy istenilen heva, hyrs, hased ve kibir dörtlüsünü anlar ve sy?ynyrsak böylece SABR zyrhyny olu?turmu?, hayr-y beriyye kalkanyny kurmu? ve böylece salaha ve felaha gidin kullardan olaca?yz Yn?aallah.
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03