Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta | |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Yöntembilim | |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
<< Önceki Sayfa 2 |
Yazar | Mesaj |
osmanziya
Kıdemli Üye ![]() Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 4102 ![]() Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
![]() ![]() ![]() |
Siber Atasoy yazdı:
Dünyada bilinen ilk alfabe, genel kabul gören görüşe göre Fenike Alfabesidir. MÖ 1050 civarında ortaya çıkmıştır ve ilk fonetik (ses temelli) alfabe olarak kabul edilir. Bu alfabe, yazı tarihinde bir dönüm noktasıdır çünkü her sembol bir sessiz harfi temsil eder, bu da onu önceki piktografik ya da hece temelli sistemlerden ayırır. Fenike Alfabesi’nin Özellikleri: • Yaklaşık 22 harften oluşur. • Sadece sessiz harfler bulunur; sesli harfler yazılmazdı. • Sağdan sola yazılırdı. • Yunan alfabesi, Fenike alfabesini temel alarak geliştirilmiş ve sesli harfleri eklemiştir. • Dolayısıyla Latince, İbranice, Arapça gibi birçok alfabenin atası sayılır. Fenike alfabesinden önce Sümerlerin kullandığı çivi yazısı ve Mısırlıların hiyeroglifleri vardı ama bunlar alfabe değil, daha çok resim ve hece yazısıdır. 1. Piktografik Sistem (Resim Yazısı) • Her sembol, bir nesne, fikir ya da kavramı temsil eder. • Okuması resimlere bakılarak yapılır. • Abartılı bir örnekle: • Güneş resmi = “güneş” anlamına gelir • Ay resmi = “ay” anlamına gelir • Somut kavramlar için uygundur, soyut düşünceler için zordur. • Örnek: • Çin yazısının ilk halleri, Mısır hiyeroglifleri, Sümer piktogramları ⸻ 2. Hece Temelli Sistem (Hece Yazısı / Silabik Yazı) • Her sembol, bir heceyi temsil eder. • Örneğin: “ka”, “tu”, “mi” gibi • Bu sistemle her kelime, bu hecelerin birleşimiyle yazılır. • Örnek: • Sümerce çivi yazısı, Japonca’daki kana sistemleri (hiragana ve katakana) • Japonca’da “ta” sesi için ayrı bir sembol vardır. ⸻ 3. Alfabetik Sistem (Harf Temelli Yazı) • Her sembol bir ses (fonem) temsil eder: • Sessiz harfler ve sesli harfler ayrı ayrı yazılır. • Bu sistemle çok sayıda kelime az sayıda harfle yazılabilir. • Örnek: • Fenike, Yunanca, Latince, Türk alfabesi gibi. ![]() dedim ki: Teşekkür ederim.SES'ler asıldır.. SÜS yani HARF sonra gelir. Böylece bizler gürültülerden ve görüntülerden ANLAM çıkarmayı öğrendik. https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2716&PID=5123#5123 altmış bin yıllık SESLİ konuşmadan altı bin yıllık YAZILI konuşmaya geçmek.. ve bu gün bunularla yapay zeka oluşturmak üzerine DÜŞÜNMEK.. önce düşünmek üzerinde düşünmeyi gerektiriyor. A aton güneş tanrısı B amon ay tanrısı Düzenleyen osmanziya - Dün Saat 18:26 |
|
![]() |
|
osmanziya
Kıdemli Üye ![]() Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 4102 ![]() Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
![]() ![]() ![]() |
![]() Dişilin ve erilin BEDENININ ve RUHUNUN bir kuvvet ve kudreti bulunur ve buna bağli olarak bir ehemmiyeti ve kiymeti bulunur.. bunlar fark etmekte bir deneyim ve birikim sureci istiyor. Bu sureçte de beden zayifliyor ve yaşlaniyor ve eskiyor ruhta tam tersine guçleniyor ve tazeleniyor ve yenileniyor. Bu biraz da para ve oy ilişkisiyle diploma ( egitim) ve atama (iş) durumuna gore.. kultur ve medeniyet ile dunya ve din arasindaki ilişkiye göre.. savaş ve bariş icindek sinav ve yariş bakimindan bir sonuca variyor. Hayvaniyete.. beşeriyette. medeniyete.. insaniyete.. islamiyete dogru bir çizgi uzerinde ileri geri bir yuruyuş.. akiş.. gidiş gostereiyor. Şimdi bakmak lazım; Hayvaniyetten ne kadar uzaklaştın.. Beşeriyetini ne kadar geliştirdin.. Medeniyetini ne kadar ilerlettin.. İnsaniyetini ne kadar yükselttin.. İslamiyete ne kadar yaklaştın.. Bunları ölçmek için bunlar hakkında bir fikrinin bulunması gerekmez mi.. ölçütün bulunmuyorsa ne kadar tespit edebilirsin.. İşte bunun için önce yöntembilim.. sonra insanbilim.. sonra islambilim yapmamız gerekiyor.. Bak.. yazımın ilk kısmını anlamadın.. ikinci kısmını anladın. Demek istersek ANLAŞILIR da yazabilirmişim.. peki neden ANLAŞILIR yazmıyorum :) Osmanziya not: Tabolara bakarsan burada piktografi (resim yazı).. hece yazısı ve alfabetik (harf yazısı) gibi üç işaret göreceksin.. bu aslında yazının evriminde geçen üç aşama.. bu aşamalar hepsi şu anda kullanılıyor.. soldan sağa ya da sağdan sola yazılan yazılar HARF yazısı.. arapça ve ingilizce gibi.. yukarıdan aşağıya .. aşağıdan yukarıya yazılan HECELER.. japon ve çin yazısı gibi Bayraklarda ve flamalarda.. Logo ve marka halinde.. RESİM yazılar bulunur.. hiyeroglif'ler tarihte ve mısır medeniyetinde kalmış değil.. bu günde kullanılıyor.. mesele resim yazı halinde.. TC ya da ABD ve USA.. haç ya da hilal ya da siyon yıldızı.. bir tür resim değil mi.. Çinliler ve japonlar neden kolay olan HARF yazısını geçmiyorlar ? KÜLTÜRLERİNİ korumak için.. Alfabe ve harf değiştirmek DİN DEĞİŞTİRMEK gibidir.. şimdi artık TÜM KÜLTÜRLER.. çağdaş kültür ve medeniyet denilen KUŞATICI bir MEDYA ve META içinde yavaş yavaş eriyorlar. Peki bizim ortak bir dilimiz.. dinimiz ve kültürümüz bulunmuyor mu.. Ben bulunduğuna inanıyorum ve bunun için uğraşıyorum ve bunun için beni ANLAMIYORLAR.. çünkü anlamak istemiyorlar... kısaca ORTAK dilini bilmeyen kimse.. MÜŞTEREK dünyasını ve dini de bilmez.. Ancak eninde sonunda tıpış tıpış dile ve yontembilime.. insana ve insanbilime.. islama ve islambilime gelecekler. Benim görmem şart değil.. gelecekte görecekler. Osmanziya 04.05.2025 üçyol izmir 02:38 ![]() Düzenleyen osmanziya - Bugün Saat 02:49 |
|
![]() |
|
osmanziya
![]() ![]() ![]() |
Yürümek.. ilerlemek.. denemek.. yanılmak.. değiştirmek.. düzeltmek.. kirlenmek.. temizlenmek.. yaklaşmak.. kavuşmak.. buluşmak.. hepsi YOLCULUK halleri..
Kimse ve nesne bileşeni olan ÖZNE ar yükünü ve ad yolcusunu taşıyan AT'ını biliyor mu ? ARTIRMASI.. KAZANMASI.. ARITMASI.. KORUMASI.. AKLANMASI.. BAĞIŞLANMASI.. KURTULMASI.. KURTARMASI.. YOLCULUK hallerine eklenen bu YOLCU kalleri bizden bir OL-CU diliyor. yani ÖLÇÜ istiyor.. yolun olması içinde olanağın tanınması gerekiyor.. ----AK---- öl-------ol ----AN---- Rahman Suresi 4 mizandan söz ediyor.. Bunları usul, uslüb, rıza ve tıbb olarak saptadım. Ben sadece USUL üzerinde duruyorum ve bunu YBA (Yöntem Bilimsel Anasalis) çağrısı olarak yapıyorum. saygılarımla sağlıcakla kaliniz |
|
![]() |
|
<< Önceki Sayfa 2 |
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |