Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta | |
Aktif Kullanıcılar Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama Yardım Skins Kayıt Ol Giriş |
Din | |
YöntemBilim Forumu | Diğer | Din |
Konu: SABIR( Kapalı Konu) | |
Yazar | Mesaj | ||||||||
kutlu aytug
Kıdemli Üye Kayıt Tarihi: 18-Ocak-2010 Gönderilenler: 170 Hak Puan : 0 Kidem : 5 OrtalamaHak : % 0 Irtibar :0 |
Konu: SABIR Gönderim Zamanı: 13-Ocak-2012 Saat 18:49 |
||||||||
|
|||||||||
ahmet
|
|||||||||
kutlu aytug
Kıdemli Üye Kayıt Tarihi: 18-Ocak-2010 Gönderilenler: 170 Hak Puan : 0 Kidem : 5 OrtalamaHak : % 0 Irtibar :0 |
Gönderim Zamanı: 13-Ocak-2012 Saat 18:52 | ||||||||
Slm. Sabyr… Huzurlu ya?amanyn syrryny ihtiva eden bu kelimeyi yöntem bilim diagramy ile çöümlemeye ba?larken, bu kez daha farkly bir ba?langyç yaptym.Koordinat eksenine yerle?tirme yapmadan önce sabyrla ilgili aklyma gelen kavramlary, alt alta syraladym. 20 kadar kavram olu?tu. Ki i? yöntem bilim kurallaryna göre öncelikle koordinat yatay-dikey eksenlerine yerle?tirece?im kavramlaryn seçilmesine kaldy ve görüldü?ü üzere merkezde, sabry bir kaç kelime ile özetledim. Dikey eksen alt tarafa sabryn arka planynda-batynda olmasy gereken itidal-tevekkül kavramlaryny, dikey eksen üst tarafa da sabryn temel göstergesi-zahirde görünmesi gereken itidal-tevekkül kavramlaryna parelel sebat-selamet kavramlaryny yerle?tirdim. Yatay eksenin sa?yna yine sabyrda olmasy gereken do?ruluk-fazilet kavramlaryny, sol tarafa da itidal ve tedbirden sonra uyulmasy elzem olan adalet-hakkaniyet kavramlaryny yerle?tirmenin do?ru olaca?yny dü?ündüm. Ki alt sa? ve sol alanlara da yine sabryn dayanaklary olan akyl-muhakeme ile vicdan-murakebe’yi yerle?tirdim. Yukary sa? ve sol alanlara da sabyrla ilgili görünen y?ymalar olarak hürmet-iyiniyet ile hamiyet ve ho?görü kavramlaryny yerle?tirdim. Bu kavramlary esas alarak kysaca ?öyle bir tanymlama-açyklama yapabiliriz. Gerçek o ki, hayatyn zorluklary kar?ynda ve özellikle be?eri zaaf içerisinde olan insanlaryn i?ledikleri kusurlar kar?ysynda, bir kysym insanyn tahammül göstermesi, sabyr kavramy ile ifade edilmektedir. Söz konusu zorluklary a?mak, tahammül edebilmek; tabii ki, aklynyn muhakemesiyle, vicdanynyn murakebe etmesiyle mümkün olabilmektedir. Sabyr öylesine anahtar özelli?ini haiz bir kavramdyr, ki insan sabyr anahtary ile açylmasy zor kapylary açabilir, a?ylmasy zor engelleri a?abilir… Ne var ki, insanlaryn ço?u bu gerçe?i görmezlikten gelmekte ve sabyr anahtaryny ta?yyabilecek özelliklerde bir insan olma gayreti içine girmemektedir. ?üphesiz bu gayreti göstermek kolay de?ildir. Bunun için her ?eyden önce taklidi imandan, tahkiki imana yükselmek yani iman zafiyeti içerisinde ya?amaktan uzakla?mak gerekmektedir. Ki tahkiki imanyn en bariz göstergesi, do?ruluk ve fazilettir. Böylesi özelli?i kazanan insan elbette adaletli olur ve hakka riayet eder. Adil olan, hakka riayet eden insan ne kadar zorluklarla-sykyntyyla kar?yla?yrsa kar?yla?syn sonunda selamete kavu?ur.
Sabyr ehli olmaya götüren bir di?er önemli özellikte, itidal- tevekkül sahibi olmak ve gösterilen sabyrda sebat etmektir. Aksi halde selamete çykmak mümkün de?ildir. Sabyr ehli olmanyn insana kazandyrdy?y ba?ka güzel hasletler vardyr, ki i?te bu güzel hasletler de ayry bir olgunluk alametidir. Ki sabyr, ho?görülü ve hamiyetli-yardymsever olmak, iyi niyetli ve hürmetkar-saygyly bir ki?ilik sergilemeyi gerektirmektedir. Böylesi özellikleri haiz bir insan için olgun demek te, her halde yanly? olmasa gerektir. Yusuf ba?lykly yazy ve ?emayy gözden geçirdim. Yazylaryn ve ?emalaryn bence mükemmel, anlayan için hikmetli-ilmi yönden istifade edilecek bilgi ile yüklü...Yn?allah bir ara dü?üncelerimi belirtirim.
Sevgi ve saygylar
Düzenleyen kutlu aytug - 13-Ocak-2012 Saat 19:05 |
|||||||||
ahmet
|
|||||||||
osmanziya
Kıdemli Üye Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 3411 Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
Gönderim Zamanı: 14-Ocak-2012 Saat 12:27 | ||||||||
E?er bu kavramlary ben tespit etseydim yüzde doksan sizin gibi yerle?tirirdim.
Bence bunun anlamy büyük ve biz do?ru yolda ilerliyoruz De?erli Aytug.. ve sizin burada sundu?unuz ve önerdi?iniz "önce akla gelen kavramlary bir liste halinde yazmak" dü?üncesi yeni ba?layanlar için çok yararly olur. Ancak zaman geçtikçe insanlar buna ihtiyaç hissetmeyecekler. Ama düz yazyya geçmeden önce kavrmalaryn satyrlary da ya da sütünlarda SIRALANMASI ve bir liste yapylmasy gerçekten yararly olabilir. Kavramlary ?emaya yerle?tirmeniz dedi?im gibi bana göre çok isabetli olmu?.. örne?in fazilet bireysel fakat adalet sosyal bu nedenle ilki sa?a ikincisini sola alynmasy subjektif-objektif kriterlerin öncelik ve sonralyk dizilimine uygun olmu?. "Kendine güven halinde zorluklara ve sykynytylara dayanma ve direnme" efradyny cami ve a?yaryna mani enfes bir SABIR tanymy olmu?. Vicdan ve aklyn murakebe ve muhakeme yerle?tiri dört dörtlük bir yerle?tirme olmu? ki bende aynysyny yapardym. Demek ki görsel yöntemimiz nesnel olarak sunulmaya layyk bir aday olacak. Keza ruhun iyi niyetli hürmeti ile nefsin ho? görülü hamiyeti alttak aklyn muhakemesi ve kalbin murakamesi ile bütünle?mi?. Kalemine, eline ve yüre?ine sa?lyk abim. Sa?lycakla kal. Osmanziya
Düzenleyen osmanziya - 14-Ocak-2012 Saat 12:28 |
|||||||||
osmanziya
Kıdemli Üye Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 3411 Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
Gönderim Zamanı: 28-Ocak-2012 Saat 12:02 | ||||||||
Düzenleyen osmanziya - 28-Ocak-2012 Saat 12:47 |
|||||||||
kutlu aytug
Gönderim Zamanı: 04-Şubat-2012 Saat 19:23 | ||||||||
Sabyr'la ilgili olarak benin yapty?ym analiz sabryn mahiyetine ve kayna?yna ili?kin bir analiz idi. Sn. Osman Ziya; sabryn mahiyetine ili?kin tamamlayycy bir analiz yapmak yanynda ayryca sabryn hedef ve sonuçlaryna ili?kin çok isabetli ve gerekli bir analiz daha yapmy?... Sa? olsun sabyr konusunda söylenmedik bir ?ey byrakmamay?... Düzenleyen kutlu aytug - 04-Şubat-2012 Saat 19:25 |
|||||||||
ahmet
|
|||||||||
osmanziya
Gönderim Zamanı: 11-Şubat-2012 Saat 23:03 | ||||||||
Saygyde?er Aytu?,
Genelde yapan bilir, bilen konu?ur derler amma yazdyklarym yapyp ve ya?ayyp bildiklerim de?ilde yapamayyp konu?tularymdyr. Yazylarymyn deneyim kayna?y genelde olumlu de?il olumsuzdur ve bu olumsuzdan ders alarak dü?ündüklerimdir. Bunu arkada?lara da öneririm.Olumsuz deneyim yani sehven yanylma ve unutma, ya da kasten (ysraf, zulum, zenb, ism, günah ve sair) gibi menfi bir durumu ya?ayynca bunun acysyny deneyimden ö?rendi?i dersi yazarak çykarmaktyr. Yani sabr edip yapmak ve yapabilmek gibi sabr edemeyip yapamamakta bir deneyimdir ve dile getirilebilir.. Genelde kötülü?e ili?kin analizlerimin dayana?y budur. Yazarly?a de?il de yaparly?a de?er verenler zaten bildiklerini yazmazlar. Hatta yapmaktan yazmaya fyrsat bulamazlar. Biz bu ikisinin ortasyndayyz. yapmadyklaryny yazan yazar olmady?ymyz gibi yaptyklarymyzy de?il yapamadyklarymyzy yazan yazylar yazyyoruz.. ve bu arada yöntembilimsel analizin nasyl kullanylaca?yny de örneklemi? oluyoruz. Çünkü maksadymyz ö?retmek de?il, ö?renmeyi BYRLYKTE ö?renmektir. Sa?lycakla kalyn. Osmanziya Düzenleyen osmanziya - 12-Şubat-2012 Saat 22:04 |
|||||||||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |