Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: CUMA ABI Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2724

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: CUMA ABI
    Gönderim Zamanı: 01-Eylül-2016 Saat 05:15



CUMA ABI dizini içindeki dosyalar20160901_051409_CUMA_ABI.rar



Dün DEDA başlıklı köşe başı yazısı yazmıştım webin DÜNYA bölümünde.. bu gün de
YÖNTEMBİLİM bölümünde devrim mahiyetinde bir çalışma paylaşacağım.

Aslında devrim ile geçim.. evrim ve çevrim.. birbirine benzer.

Çoğumuz devrim (inkilab) ile evrim (tekamül) kavramlarını ve olgularını biliriz.
Bu çevrim ve geçim de neyin nesi kimin fesi ?


Şöyle bir yazı ile başlamıştım:

Bazı değişimler evrimsel bazıları devrimseldir... örneğin ham insanın yaşlanınca olgunlaşması.. bu evrimseldir.. çocukların ebeveyn olması gibi yaşlanınca ebeveynin çocuklaşması.. bu da çevrimseldir.. bir de zenginin iflas etmesi.. sağlamın sakat olması.. bu da devrimseldir.. hastalık bu ya .. dörtlerim.. evrimsel çevrimsel ve devrimsel den sonraki değişim de "geçimsel" yani bir mahiyetten başka bir mahiyete geçmektir.. cansız ile canlı olması.. cansız iken uslu olması.. uslu iken inançlı olması.. örneğin hidayet.. bu dördüncü tür olağanüstü bir değişimdir.

şimdi soru şu:
Günlük anlatımdan Yöntembilimsel Analize geçilmesi nasıl bir değişimdir.

İşte bundan sonra ilgin bir diyalog başladı Cuma Özüsan Ağabey ile.. bu diyalog bu iletinin dizininde var.. konuşmalara oradan bakabilirsiniz. Hatta face gidip yerinden izleyebilirsiniz.. eğer ikimizden birinin face arkadaşı iseniz.

Burada çevrimsel terimi uymuştu..”geçimsel” terimi biraz uyduruk kalmış.. belki daha uygun başka bir terim bulunabilir.. düşüncenin bir alandan başka bir alana geçişi için.. bu olgunun en bilindik türü iman ve hidayet olarak adlandırılan AYDINLANMA’dır.. fakat başka türleri ve biçimleri de bir alandan başka bir alana geçişin.. örneğin I.KANT.. Teorik ve Pratik Aklın Tenkidi yapıtlarındaki   çözümlemeleri için TRANSANDANTAL yani aşkın çözümleme diyor.

Bunun başka bir adı ÜST DİL.. kullanımıdır. Örneğin dil bilim bunu yapar.. dilin içerikleri alt dildir.. dil bilim de üst dildir. Bu anlatımda dil içerikleri “…(//////)….” Parantez ya da tırnak içine alınır.. bu matematik dilinde daha karmaşık olarak yapılır.. çünkü matematik birbiri içindeki konuları HESAB eden bir bilimdir. Başka bir örnek HUSSERL fenomenlojisidir.. bir de yeni moda HERMENUETİK bakış.. hermenuetik.. sanırım izis osiriz.. hermes.. kısaca İDRİS peygamberden gelen bir bakış 

Özetle dostlar.. gerçi söylüyordum.. beni anlamamanızın nedeni benin çalışmalarımın soyut ve biçimsel oluşudur.. ama dünkü tartışmaya kadar bunu aynelyakin anlamamıştım.. keza “yakin” çeşidi de mahiyet değişime ve başka bir alana geçimdir. İlmen yakin biliş.. aynelyakin biliş.. hakkalyakin biliş.. her dil ve kültür bu olguya bir ad ve anlatım veriyor.. keza ilim ve irfan farkı böyle bir kondu.. keza insan böyle sadece İKİLİ bir bakışı değil ÇOKLU bir bakışı var.. fakat ne kadar çok olursa olsun inadına BİRLİ bir bakışı da var.. ve her bir insan tek başına bir alem.. tek başına bir dünya olduğu için sadece kendisinin gördüğü ve başkasının asla görmediği bir ördüğü var ki bu da TEKLİ bir bakıştır. Ulusların konuşulan dilleri dahil ne kadar çok AYRIK diller olursa olsun.. bunları işleten ORTAK bir düş dahi vardır. ÖZET demişim öyle çok özet varmış ki başla başına bir konu haline geliverdi ve yeniden bir fezleke ve özet yapmak durumundayım.

Özetle, değişim ile dönüşüm arasında o kadar çok çeşitli yaratılış, evrim, devrim, çevrim, geçim, aydınlanma.. uyanış, diriliş gibi öyle çok türlü ve çeşitli başkalaşımlar var ki bu alaşımları başkalarına “anlatmak” alışmamışlarsa kolay bir iş değildir.







Sağlıcakla kalın.


Osmanziya



Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim




IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk