Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta | |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Yöntembilim | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Yazar | Mesaj |
osmanziya
Kıdemli Üye ![]() Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 4019 ![]() Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 18-Nisan-2023 Saat 23:39 |
AŞKIN ÇÖZÜMLEME
TRANSANDANTAL ANALİZ MÜTEAL TAHLİL Tefekkur Muteal Usul YÖNTEM İlim BILIMSEL Tahlil.. istintac Terkib.. istikra Temsil.. teşbih ANASALIS Metafizik Transandantal Analiz nedir ? Önce analiz nedir ? Çözümleme.. demektir.. Çözümleme nedir ? Sentezin tersi bir işlemdir.. Sentez nedir Bireşim demektir.. Bireşim nedir ? Analizin tersi bir işlemdir.. Şimdi bu "açıklama" oldu mu ? Peki Açıklama nedir ? AÇIKLAMA konusuna yakında uzun bir yazı yazmıştım.. baktım.. itibar olmadı.. daha fazla uzatmadım.. Aslında açıklama da uzunları kısaltmadan başka bir iş değildir.. işte bir nesneyi kısalta kısalta.. artık kısaltamayacak hale geldiğinde orada durmak zorunda kalırsın.. içerikten biçime geçersin.. kışır ve kabuğundan mağzına ve lübbüne inersin.. fakat o zamanda öyle soyut olur.. ve boyutu öyle küçülür ki uzmanı olmayandan başkası göremez hale gelir. Sonuçta yaptıklarımızın durum şu; birincisi halkın anladığı SURETTE yazmıyoruz.. içeriğini sonunu kadar açmıyoruz.. ikincisi uzmanın anladığı ŞEKİLDE yazmıyoruz.. çünkü yeni bir had.. yeni bir şekil ve yeni bir yol açıyoruz. Bizim derdimiz de DİL'in suretini ve DÜŞ'ün şeklini iyice birbirinden ayırmak ve tanımak ve tanıtmak. Eee bununda meraklısı olmayınca bu IŞK'ın yerağı da bana kalıyor… Saygılarımla.. Osmanziya 18.04.2023 ![]() Kuramsal olarak dogru.. deneysel olarak gerçek.. bir araya getirilerek sağlam BILGI elde edilir. Zaten bilgi bilen ve bilinen ilişkisinden ortaya çikar. Bu durumda bile elde edilen ilim ve irfan kesin degildir. Bilgi.. düşunce ve inanç tarihi bunu gosterir. Gösterme ile kesin kanit degildir. Gorulup bilinenler düşunme ve anlama ve inanma ile degerlendirilir. Fakat insan hem hazirci ve hızlici hem kolayci ve tembeldir. Kesin şeyler kolayca hemen elinde olsun ister. Bu yuzden düşuncelerle goruşler karıstirir. Goruşlerle bilgileri.. bilgilerle degerleri.. degerlerle inançları.. inançlarla buyruklari iltibas eder. Inanin son tümceyi bende yeni fark ettim ve ogrendim bu yazimla kendimden.. demek INANÇ oyle kolayca ortaya çıkmadigi gibi buyruk.. yasa.. yasak.. hemen belli olmuyormuş.. fark ve kadr.. ilim ve irfan.. kıymet ve marifet.. dağlarins çıkmak.. ders ve ibret.. muhabbet ve hayret.. eden ve ebed.. temas ve temaşa vadilerine inmek gerekiyormuş..biz ise masamizdaki ya da dizimizdeki ya da elimizdeki ekrandan ayrilamiyoruz. Osmanziya Vucuda imkan.. lazim diye işe başladik.. vucuba vucub icab eder diye bitirdik. 40 yaşina kadar vucubu ve imkani ve vucubu kelime ve kavram olarak bilsekde bihakkin fehm ve fıkh edemiyor.. duşunup anliyamiyorduk.. 50 yaşimda imkani.. 60 yaşimda vucubu anladim.. hâzâ min fadlı Rabbi.. Muhal ve makul ile ni'me ve bi'se IMKANIN dört tarafinda durur.. Vucud boylece tarafeyni mutesaviyen imkanat ile ihtimal dahiline gelir. Bu da TERCIH eden emr ve halkı ister.. bu da TERGIB eden izin ve inşa ister.. Böylece ortaya çikan HAYAT ilim ister. Pek çok koşullari ve kuralları.. kuramlari ve kurumlari gerektiren yaşamin bu gunku kompleks hali ciddi bir ilim ve teknik birikimle ayakta duruyor Keza hayatin ortaya çikardigi ŞuuR ise ilimden başka ve ayrica IRADE ister. Cemad ve hayat ve şuur katmanlarindan sonra ortaya çikan vucud katmani olan iman ise kufur ve şirkten imtinadan sonra ISTIKAMET ister. Düzenleyen osmanziya - 19-Nisan-2023 Saat 00:01 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |