Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: iki tarafı toparla.. Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3438

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: iki tarafı toparla..
    Gönderim Zamanı: 23-Haziran-2024 Saat 13:27

Dünya içinde dil.. dilin içinde dil.. dünya ve dil ve din ile oluşan kültür.. ve kültürün çağlar boyunca ortaya çıkardığı uygarlıklar ve bu medeniyetlerin birbiri ile etkileşimlerinden günümüz gelen DURUM ve bu durum içinde kendimizin KONUMU..

Bütün bu dediklerimi ortaya çıkarın ise DÜŞÜNME.. dinde.. dilde.. dünyada.. kültürde.. uygarlıkta hep fikir ve tefekkür ile ortaya çıkmaz mı ?

Konuşmaya söyle ve dinlemeden ibaret gördüğüm gibi bunun altında duran DÜŞÜNMEYİ biraz daha ayrıntılı tanımlarım:
Soru ve sav ile kanıt ve yanıt arama ve bulma temel düşünme işlemidir.

Ancak bu tanımın motoru; ARAMA..

Aramayı sağlayan daha derindeki mekanizma ise GEREKSİNİM.

Fakat gereksinimini fark etmeden de arayış ve taharride bulunur insan sorularıyla;

Bir şey nasıl çalışıyor ve işliyor.. bunu iyi bilir ve öğrenirse onu kullanıyor ve kullandığında da yararlanıyor insan. Fakat insan çıkarı, yararı, kullanımı, öğrenimi olmadan da nereden gelip nereye gittiğini merak eder.. işte gereksinimleri karşılayan hızlı ve kolay.. ucuz ve bol KALİTELİ mal ve hizmetlere boğulunca.. yani tuzu kuru ise insan nereden gelip nereye gittiği SORUSUNA yabancı kalabiliyor.

Bende MANEVİ "insan" makinesi nasıl çalışıyor sorunu merak ettim.. ancak bulduğum yanıtlardan ne kendimi ne de başkalarını yararlandırdım.. eğer böyle olmasaydı benim yakınmam olmayacağı gibi başkalarının teşekkür, sevgi ve saygılarını da duyardım.

Buna rağmen alışkanlıktan olsa gerek.. yine yararlanmadığım ve yararlandırmadığım bilgileri elde etmeyi sürdürüyorum.

Dinnur YAŞAR 23.06.2024 13:52






İnsanlar SONSUZLUK isterler lakin SORUNLULUĞU yüklenmezler..

insanlar ÖZGÜRLÜK isterler lakin SORUMLULUĞU yüklenmezler..

oysa Malik-ül-yevm-iddin sahibinin birde Zalikelyemvülhakk'ı bulunur..


insan "ayine-i şuur" gözünün bunun farkında olması için BASAR hassasiyetini ve NAZAR'ının hissiyatını iyi tanıması gerekmektedir.


Basarın manzarası ve nazarın mubsırası gibi birincil bilgilerini sağlam ve sağlıklı kurmayanın işaretin tercümesi ve delaletin tevili gibi ikincil bilgilerde hem güvenilir ve sağlam sebebleri yakalaması ve onunla hem yararlı ve verimli sonuçlar ulaşması oldukça zordur. Bu bakımdan burada paylaştığımız tablonun DÜŞÜNÜLMESİ .. düşünülmesi için izlenmesi.. izleyerek incelerken imgeleme ve irdelemesini diri ve canlı tutması fikir mahsulatımızın elde edilmesi için tefekkür fabrikamızın faaliyet geçirilmesi.. IŞK'ın kuşkusuz ve keşkesiz mevsimini bekliyor.


2020 yayımlanan YBA çalışmalarına başta kuşkusuz annem, eşim ve çocuklarım olmak üzeri destek verdiler. Fakat yakınlarımdan başka çok değerleri arkadaşlarım Nermin ve Sevda ve Ulkü Hanımlarim manevi desteği kuşkusuz unutulmaz.. çünku mutekellimi kelam sahibi eden MUHATABDIR.


Face'de 5 bin Arkadaşimda sadece bu MUHTEŞEM isimler bana SESLENDILER.. ses verdiler muhatabım oldular.


Bu arkadaşlarım MUHTEŞEM kimseler
çünku düşumeye cüret ve konuşmaya cesaret ettiler.







Bariz huccet.. beyyin bürhan
Açık belit ve seçik bilit


Burada BİLIT'i ve BİLLIK'i ben uydurdum.. şu da var ki kavramin terimi ve değer değîskeni bulunmuyorsa.. biliyorsan.. sende degere değişken atarsın.. değişkene deger atarsın.. yani uydurursun.. tutarsa isim babası ilim anasi ve kelimenin atasi olusun.


Hafıza denilen yetiye uzun sure BELLEK diyorlar bende zeka yetisine BİLLİK dedim.. zaten insan yazma aletimize BÜLLUK diyorlar. Yuzyıllardir Kelam denilen yetiye SÖZ diyorlar bende Kalen denilen nesneye SOZ dedim.. zaten yayli ses çikaran enstrumana SAZ diyorlar.

Burhan kelimesi icin sözlukte BELIT sözcugu kullaniliyor. Huccet kelimesi için dogrudan karşılik bulamadim.

Beyyin ve bürhan KURAMSAL bir nesne..BILGI ile ilgili...

Bariz ve huccet DENEYIMSEL bir nesne.. BELGE ile ilgili..

Bu yuzden huccet i BELIT ile karşıliyorum.. burhani BILIT olarak çeviriyorum.



BILLIK.. BELLEK

BILGI.. BELGE

SEÇIK.. AÇIK

BİLİT.. BELİT

KURAM.. DENEYIM




Bilgi ve inanç ile kuşku ve kesinlik.. dörtlüsunde kuramsal ve uygulamali deneyimleri olmayanlarin ve uzmanlik alani içinde boğulup kalmiş bulunanlarin.. şu üç katmani ayirt etmedikçe konuşmalari FELSEFI edebiyat ve DINI vaz olarak kalmaya mahkumdur dedigimde..

Konu hakkinda bir bilgi mi veriyorum yoksa inancimi mi ifade ediyorum.

Dediklerim hakkında kuşku mu duyuyorsunuz yoksa bu hususta kesin bir kanaatiniz ve yakininiz mi bulunuyor.

Sonuçta işler bizim düşunlerimizin hangisinin bilgi hangisinin inanç oldugu konusunda bir farkindaliga sahip olmamiz gerekiyor.

Bilgilerimizin ve inanclarimizi da kuşkulu taraflari ve kesin taraflari hakkinda.. isnat ve isbat koşullari konusunda.. ikna ve ilzam kurallar hususunda.. icab ve yakîn hududunda.. kısaca ÜÇGEN…
[00:56, 23.06.2024] Mustafa BUGUCAM: Halef ve Felah
[01:02, 23.06.2024] Mustafa BUGUCAM: Han ve Nas.. nasın hânı.. halkın başı.. cumhurun reisi.. bedenin beyni.. dairenin merkezi.. hucrenin nüvesi.. nüvenin ukdesi.. dilin alfabesi ve dinin akidesi





Mesala bilimlerin en somutu fizik ile en soyutu matematigi ele alalim.. dıs beş duyu ve onun HASSASIYETINI artiran aletlerle deneyimlerin yapildigj FIZIK.. termodinamik yasalari ve standart modeli HERŞEYİ kutle ve enerjiye.. madde ve kuvvete.. boyut ve alana.. parÇAve DALgaya sonunda "dalça" indirger.. ancak bunu böyle lafla değilde MATEMATIK ile yaptıgimizda uzaya ilişkin rölativite ve atoma dair kuantum arasinda kalir KESIN olarak kanitlayamayiz.. yani fizik ve matematik çözüm buluruz ama bir soru çözmek on soru çikardigindan bu işin sonu gelmez.. ancak bilim adamlarida kolay kolay pes etmez.. etselerdi bilim oluşmazdı.. yani KUŞKU duymasalardi bilim olmazdı.. omur biter yol pardom bilim bitmez.







E benim bilimin sonunu bekleyecek durmadan soru soracak ömrüm var mı ?


Ama bilim de sorunlar çozerek ÇIKAR veriyor.. düşmanlara karşı GÜÇ veriyor.. karanliklarimiza AYDINLIK veriyor.. işimizi HIZLI ve KOLAY yapiyor..bu yuzden BOŞ verip BATIL sayamayiz..


Aynı şekilde çıkar ve gücu bu fani dunyada bulunan kuvvet.. aydinlıgi ve konforu kabir kapısina kadar olan bilimde bâkı âleme yönelmiş ibadeti ŞAÇMA sanamaz.. hakk ve hakikatın sahibi.. hayr ve hüsnun maliki olana göturen dini ANLAMSIZ sayamaz.


Mustafa BUGUCAM: Bu durumda bilimi ve dunyayi ve kuvveti ele geçiren felsefe ve din kendini Tanri ve hakli yerine koyamaz. Bu yuzden kiyamete kadar surecegi soylenen HAK ve BATIL savasi değil HAKIKAT ve HURRIYET arayışi vardir. Bununda yolu bilime ve hukuka önem ve deger verip bilgi toplumu ve hukuk devleti ülkulerini ülkelerde yaşamak ve yaşatmaktir.

Osmanziya 23.06.2023 üçyol izmir.13:26





Düzenleyen osmanziya - 23-Haziran-2024 Saat 13:53
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk