Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta | |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
İnsan Bilim | |
![]() |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Yazar | Mesaj |
osmanziya01
Yönetici ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 29-Ekim-2009 Konum: İzmir Gönderilenler: 381 ![]() Hak Puan : 10 Kidem : 7 OrtalamaHak : % 100 Irtibar :2 |
![]() Gönderim Zamanı: 28-Ocak-2010 Saat 11:55 |
BEDEN TEN dizini içindeki dosyalar Ten fânidir, can ölmez. Giden hiç geri gelmez. Ölür ise ten ölür. Canlar, ölesi de?il. YUNUS Ten ve can insanyn iki kökü.. Çünkü her nesne çift yaratylmy?tyr. Adamda tin ve ben de var… Kendimde ten ve tin.. Sende bende can ve canan.. Bunlary tenin cübbesine gömme. “Ete kemi?e büründüm, Yunus diye göründüm.” diyor koca Yunus. Demek bir de “Ad” var. Anlamlaryn adlary oldu?u gibi gerçeklerinde adlary var. Yunus adynyn bir gerçe?i de var ki bize bu dizeler kalmy?. Tümcelere yükledi?i anlamlarla sayyyor ve seviyoruz. Allah O’ndan ho?nut olsun. Adyny anyyor ve sesini ünlüyoruz. “Ynsan üzerine olan ilmi” kurmak ve varsa buna revaç vermek istiyorum. Ynsana ili?kin ilim mi yok ? Bir sürü ilim var. Psikoloji, Sosyoloji, Antropoloji.. Linguistik… Belki Matematik temelli FKB ilimler hariç biyolojiden ba?layarak bütün disiplinler ve hatta edebiyat do?rudan ya da dolayly insanla alakaly. Peki insan üzerine ilim ne demek ? Ynsan üzerine irfan my ? Ylim ile irfany ayyrdy?ymyzda irfanyn insan üzerine teoriden çok insan üzerini pratik oldu?unu buluruz. Denilmez i?lenir ve ya?anyr. Benim arady?ym irfan de?il ilim. Denilmesi arife ve alime göre de?i?meyen, söylenmesi inanana ve inanmaya göre ba?kala?mayan, konu?ulmasy kamile ve kasyra göre ayry olmayan, dillendirilmesi fazila ve hafife göre tefrik edilmeyen ilimdir. Ylahi Kelam’dan nurunu alan ve 700 yyl önce söylenmi? bu mavi sözler ondan yedi yüzyyl önce de geçerlidir. Bu günden yedi yüz yyl sonrada geçerli olacaktyr. “ilim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir.” Bu iki tümce üzerine tüm yöntembilimi ve insanbilimi kurabiliriz. Demek insan üzerine ilim olan insanbilim var ve bunun kanyty Koca Yunus. Bu ilme kendi çapymdan karynca kararynca yy?ynak yapyp duyuru-yorum. Bu gün beden üzerine konu?mak istedim. Beden, ten demektir. Beden, tübdun olan yani açy?a çykyp görünen anlamyna gelir. Tohum öze?inin diri ya?am süreci sonunda canly ve cansyz tozlar bir araya gelir ten olur. Bu ten nasyl kurulur ve nasyl çaly?yr; bu i?i bize BYO-LOJY anlatyr. Benim gördü?üm ve bildi?im ten ise ?udur ki bunu a?a?ydaki resimde görüyorsunuz: Ten, be?li yapylardan olu?an bir salkym. Ten, ba? ve gövdeden ibaret bir yapy. Ba? ve gövde de el ve ayak ile göz ve kulak uzantylary olan koca bir göze. Bu gözenin yani hücrenin ba?ka uzanan üyeleri ve aygytlary da var. Ba?ta dil, burun ve di?ler.. ve gövdede fi?ler. Tenin iki çe?idi var; eril ve di?il görünümler. Erke?e kadynyn, kadyna erke?in gözüyle de bakabilirsiniz. Erkek bacak ve güzelli?i görür, Kadyn pazu ve gücü görür. Taraflar birbirlerine görmek istediklerini gösterirler. Ancak bunun helali ve haramy, haya ve hicaby vardyr. Bu EDEB dahilinde hayvani görü? üstü maneviyat ortaya çykar. Ancak tenden ibaret olmayan ben, can ve tin de ta?yyan adam ten temeli üzerinden di?er yapy ve i?levlerini yetkinle?tirmezse gözünün ve kula?yn görsel ve i?itsel sysy (havasy) hatta sisi ile örülür ve örtülür. Temelde tenin duyarly?ynyn üzerine kurulu kara çekirdek bir gün ölür ve biter. Tozlar ya köz olur ya da göz, çünkü ya kör olur ya da gör. Koca Yunus reenkarnasyonu da reddediyor. Ruhlaryn geri dönü?ünü yadsyyor ve giden HYÇ geri gelmez diyor. Ynsan teni kylly organizma ve omurgaly uzviyettir. Görünü?te hayvana benzer ki hayvan-y natyk denilmi?. Ba?y yer küre gibi aydynlyk ve karanlyk yüzü ve saçy içerir. Pil gibi dolar bo?alyr. Uyur uyanyr. Beslenir ve temizlenir. Yer ve pislenir. Ortam, a?, e? ve “dü?-man” çevresinden olu?ur. Bu var olu? sürecinin motoru tendir. Bu motoru i?leten candyr. Canyn di?isine canan denir. Tin canyn yerle?ti?i evde cana arkada?tyr. Bu ev, tenden evrene de?in geni?tir. Can ve canan arasyndaki sohbetin konusu bendir. Ben kendimi bildim mi bilgim bilim olur. Allah koca gözemizi gören gözlerden etsin. Allah el ve ayak ile göz ve kulak nimetinden yoksun etmesin. Amin. Sa?lycakla kalyn. OSMANZYYA Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim için düz yazydan özür dilerim NOT: Burada ten üzerine duyum ve duygulary tümüyle betimlemek ve açyklamak, bedene ait bilgi ve istekleri bütünüyle söylemek ve syralamak suretiyle bitirmek mümkün de?ildir. Ancak görebildi?im kadaryny bu anlam çerçevesinde topladym. Burada bir ad ikinci kez kullanylmamy?tyr. |
|
BEYAN dogru olmali ve MAAN hakikati bulmalidir
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |