Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: deneyim Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3438

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: deneyim
    Gönderim Zamanı: 30-Haziran-2015 Saat 03:56
DENEYİM

DENEYİM   dizini içindeki dosyalar


Tecrbübe’ ye niçin “deneyim” demişler..

De-ne-y.. De-ne-y.. dene dene..
Tane tane.. tanıya tanıya.. De-ne-yim.

İşte eğer dinlerseniz, dil de din gibi aydınlatıyor.

Dil bir kişinin aklı değil.. bir ulusun aklı.. bir kültürün aklı.. bir uygarlığın aklı.
Hem hikmetli hem de san’atlı..
Ünlü ve tanınmış yazarları ve ünsüz ve anonim halkı birleştiren bir aydınlık.
Tane tane işler.. dene dene eylemler.. teker teker yapmalar.. birer birer etmeler sonunda birleşerek bir DENEYİM ortaya koyuyor. Tecrübe edilen sınanan ve denenen işlerimiz ve sonunda oluşan parça parça yanılmalarımızla öğreniyoruz. Yüz kez deneme.. on kez yanılma.. bir kez öğrenme.. Sonra öğrenmeler birike birike bu birikim bize başka ve yeni ve değişik deneyimlerin yolunu açıyor.
Bir kısım insanlar buna EVRİM adını veriyor.
Yani bu verimli işleri uygarlıklarının ve felsefelerinin esası yapıyorlar.

Kainatı (evren), tabiat (doğa) ve tarih (döne) olarak ayırırım.
Peki tekamülü (evrim) nasıl ayırmalıyım..
Evren, doğa ve döne, varlıklar ve olaylardan ibaretse..
Evrim neden ibaret..
Yukarıda deneyim konusunda söylediklerimizi nazara alırsak şunu söyleyebiliriz:
Evrim, deneme ve yanılmadan ibarettir.
Evren doğa yapısı ve döne işlevi dersek
Evrime deneme yapısı ve yanılma işlevi diyebiliriz.
Bu ikisi arasında benzerlik ve paralellik kurabiliriz.
Sonuçta insanlar, Tanrı ve Yaratılış’a baş vurmadan
Evren makenizmasının evrim ürünü görebilirler.
Akılları da buna yatar.. eğer gözleri özgürlükten başka bir şey görmüyorsa rastgele evrim onlar için paha bulunmaz biçilmiş bir kaftandır. Ve bana bunu gösterdiğim için gelecekte evrim tarihinde değerli bir yer vereceklerdir. Ancak kazın ayağı öyle değil.. Çünkü düşünen değil de arayan bir kimse iseniz usun böyle var sanım veya yok sanım olan ussallaştırmalarıyla tatmin olmazsınız.

Burada yaptığım iş.. soyut varlık ve olay ŞEKLİ’nin biraz daha somut olan yapı ve işlev HADDİ olarak kullanılarak olayın bir DÖNGÜ (devir) içine alınmasından ibarettir. Düşünen akıllar böyle severler ve buldukları bu durakta bir daha çıkmamak üzere gölgelenirler. Amma arayan zihin bunun bir örgü olduğunu bilir ve bu gibi kavramsallaştırılmış ve kurgulanmış “görü”lerin BOŞ bir saray olduğunu bilirler.


Evren Birliğinin ve Evrim Tekliğinin izafiyet ve kuantum tarzında macro ve micro alemin BOŞ bir araç olan MATEMATİK ile düzenlenmiş ve böyle bu ussallaştırmanın bilimselleştirilmiş olmasının da fazla bir kıymeti harbiyesi yoktur inanç ve din açısından.. dil ve anlatım açısında gerçekten önemli ve değerli.. işe yarar bir değeri olsa dahi bu bilimsel kuramların usumuzu tatmin etmenin ötesinde.. sağlam ve sağlıklı bilginin garantisi olmasının berisinde.. fazla bir işe yaramazlar.. inancımıza aydınlık ve kabrimize ışık ve ahretimize azık teşkil etmezler. Sadece AYNIYET vahidiyetinin ve HÜRRİYET ehadiyetinin tamgasını taşırlar gören için.. ve içinde de binbir esmayı barındırırlar okuyanlar için..

Şimdi sizi bu düz yazının büyüsünden ziyade bu dizine ekli tabloların kablolarının elektiriğine göndermek isterim.. Orada genel ve özel TECRÜBE ve DENEME tablolarını versiyon sırasıyla dikkat izleyerek.. imgeleyerek.. irdeleyerek ve inceleyerek anlamaya çalışırsanız bu yazının anlatımdan çok daha zengin bir aydınlık ve açıklık bulacaksınız. Gerçi bunları herkes için anlaşılır kılmak için 6 tane değil 16 +16 = 32 tablo yapılarak daha da açık ve seçik hale getirilebilirdim.. ancak tablolara talip olmayınca bende daha ayrıntılı sunmuyorum. Burada s=deneme09 tablosuna baktığınızda en değerli kısmın YAKINMA tarafı değil YÜKLENME tarafı olduğunu görürsünüz. En önemli kısmında cezri olan GELENEK’i, cebri olan YENİLİK’ten ayırmak olduğunu anlarsınız. Yaşam sınavının sekerine ve mekerine takılanlarda yakınma tarafını seçerek ya cezri (köklü) olmayan geleneklere sarılırlar ya da zecri (zorlayıcı) yeniliklere esir olurlar.

Her ne ise.. nesne.. her kimesne ise kimse..
sonuçta nesne ve kimse yani ten ve tinden ibaret ben..
aynen sen gibi çift yaratıldı..
ta ki BİR’i görelim ve TEK’i bulalım diye.

Yaratan.. her şeyi düzenli yaratır.. ölçülü yapar.. bunu bilim aynasıyla saptarsınız aklın ayniyetiyle burada bir BİRLİK tecellisi görürsünüz ve TANRI zar atmaz dersiniz fakat bu evren yapıtları ve evrim ürünleri bir matba baskısı değildir.. çünkü düzen ve ölçü sürekli değişir ve yenilenir.. burada da TEKLİK tecellisi bulursunuz. Her ikisini de başka bir matematikle ( determine ya da istatistik) hesaplayabilirsiniz. Buradan da genel kuramlar çıkarabilirsiniz. İzafiyet ve Kuantum gibi.. En genel yasaların istatistik yasalar olduğunu düşünüyorum.. önce başlat sonra bitir yasasından sonra.

Ancak bütün bunlar hep asar.. eser ve yapıtlardır. Bu yapıtlarda ve eserlerde YARATICI USTA’nın ef’alini.. ef’alindeki esmasını.. esmasında sıfatını.. sıfatındaki şuunatını.. şuunatındaki şuurunu okuyamıyorsanız kendi zatınızı ve özünüzü göremediğiniz gibi onun var oluşlardaki Zatını ve Öz’ünü da göremezsiniz. İş bu sınavla HAYAT bitmez ve ŞUUR bitirilemez bu sefer de “Her nesne (ve de kimse) O’dur” ya da “Her varlık ve yokluk O’ndandır” yarışı başlar.

Hasılı birlik ve teklik öyle ussallaştırma ve aklileştirme ile bitmeyen hem para-psik hem metafizik.. hem filolojik hem teolojik.. hem filozofik hem teozofik bir konudur. Biz sadece gözümün sınırları olan ultra-viyole ve infra-red ışınımın sınırlara arasında kalmakla yetineceğiz ve işimize bakacağız.. bu tablolardaki kabloları anlamaya çalışacağız.
    
Elhamdülillah hâzâ min fazlı rabbî.     


Sağlıcakla kalın.

OSMANZİYA

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim

.

NOT:
Evet, aslında benim kullandığım sistemde
cümleye, kelimeye hatta harfe de ihtiyaç yok…

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/
http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/
http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/
http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/

www.yontembilim.com
www.insan-bilim.com
www.osmanziya.com
www.mustafabugucam.com.tr



http://sites.google.com/site/yontembilim/
http://sites.google.com/site/insanilim

IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk