Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: insanbilim Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2755

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: insanbilim
    Gönderim Zamanı: 13-Eylül-2015 Saat 03:46
İNSANBİLİM


BİLGİ dizini içindeki dosyalar
20150913_034408_BILGI.rar


Bu gün   EX MACHINE filmini, kitabından çıkartılmış senaryo, seyrettim.. 2015 yapımlı vikipedi de Türkçe açıklaması yok..

Ekşi sözlük
tiyatro sanatının klasik terimlerinden.şöyle ki;klasik tiyatroda yani trajedyada içinden çıkılmaz durum ve felaketlerde tanrının yardımı dilenir ve gökten inen tanrılar bu alet(deus ex machina) ile yeryüzüne iner ve sorun çözülür.genellikle sonda ölüm vardır trajedyalarda.
Açıklaması yapmış..


Konu yapay zeka.. AVA adında bir yapay zeka ile işe girişilmiş ve sanırım devam gelecek.. fazla masraf yapılmamız senaryo ve öykü ağırlığı olan bu filimde yine klasik batı reklamı.. KÖTÜ ADAM hep sakallı.. bir de sarık ekleseler.. daha da tam olacak ama o kadar saf değiller..


Yapay zeka deyince bizimde bu çorbada tuzumuz bulunsun diye İNSAN inşa etmeye çalışıyorum.. yöntembilimsel analiz yeni bir dil.. anlam sürücü ve yeni bir anlatım aygıtı haline geldiğinde.. kendini arayan insanlar onunla hem kendilerini hem insanı inşa etmeye çalışacaklar.. çok yönlü ve yanlı konularda oldukça yararlı olan bu dil ile ilk nasibini alacak insanbilim olacaktır sanırım.


Bu gün nette bu çalışmayı yaparken arayan ve düşünen bir arkadaşla yaptığım konuşmalardan kendime ait olanları not halinde ortaya çıkardım.. Belki bu notlardan bu yazıya ekli tablolardan daha fazla anlayabilir ve yararlanabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.

Osmanziya




NOT:

Benzeme.. benzetme.. benzeşme genel bir yasadır.. ancak benzeşme ve başkalaşma.. arası orta yol en kısa ve doğru yoldur ve verimli olur.. eleştiri olmalı ama yapıcı ise yararlıdır.. yıkıcı oluyorsa kişiler guruptan ayrılırlar.. bu doğal bir tutumdur. Eğer kendiniz silseydiniz çok doğal değil çok bencil olurdu.. bende sizden ders aldım.. nadiren bir kaç kişiyi sildim çok zorunlu olarak.. zorunlu olmadıkça silmeyeceğim. Ayrılan da doğal olarak kendi ayrılsın...


Gerçek kaçtığındır.. ördüğün ise gördüğün.. buna gör-çek demek daya uygun.. bilgisayara belgesayar demek gibi.. bilgiyi tanımayan makineye bilgisayar diyen onu kendine benzettiğindendir gerçek öyle olduğundan değil..


insanlar var saydığının ve yok sandığını fark edinceye kadar gerçeklerle görçekleri karışıtırırlar bu doğaldır.. belli bir eğitim düzeyine gelmeden de bilemezler.. metni manadan ayırmaya başladığında öğrenen bilen haline gelir. Önce dilin farkına varır sonda düşüncenin.. düşüncenin başına örülen bir çorap ve dilin onun üstüne konulmuş bir sepet olduğunu anladığından arayış başlar.


Tanımlanan yorum ve tanınan veri ile bilgi kurulur.. bu bilginin sağlam olması için gözlemin verilere uyarlı ve yorumun ile ilkelerle tutarlı olması gerekir. Kısaca sadece kavramsal ve kurgusal tanımlama ve tarif yetmez.


Bilen.. bilmeyen.. bildiğini bilen.. bildiğini bilmeyen.. bilmediğini bilen.. bilmediğini bilmeyen.. hem bilmeyen hem bilmediğini bilmeyen.. hem bilen hem bildiğini bilen.. her durumda bilen veya bilemeyen durumunun nedenini bilmiyorsa CAHİL (bilmeyen) oluyor.. nedenini bilmek ya düşüncesinin şansına ya deneyimin fırsatına dayandığından cahillik sadece cahil olarak tanımladıklarımızın değil hepimizin ortak sıfatı olur. Evet, cahil biziz ki BİLGİ (yaratma) emanetini yüklendik.. zalim olmamız ise SEVGİ (buyruk) emanetini korumadığımızdandır.


soru yanıtsız.. sav kanıtsız.. sorum.. seçimsiz.. sorun geçimsiz.. dert çaresiz.. karmaşa çözümsüz.. kolay zorsuz olmaz.. doğrular ve yanlışlar.. gerçekler ve yalanlar.. iyilikler ve kötülükler.. güzellikler ve çirkinlikler ise bu sayılanların dolgusu ve içeriğinden ibarettir.


bilgi duygu ile meydana gelmez.. bilgi duyum ve düşünce.. ile oluşturulur.. buyruk ile duygu ve dilek ile oluşturulur.. SAĞLAM bilgi hem doğru hem gerçek olmalıdır.. SAĞLIKLI buyruk ise hem iyi hem güzel olmalıdır.


RUH ve BEYİN konusundaki inançlar ve kuramlar sonuçta değiştirilmeye ve düzeltilmeye mahkum ve mecbur işaretler ve delaletlerdir.. Kitapta RUH’un yani HUR’iyetin.. Yaratanın Emri olduğu belirtilip çok az bilgi verildiği bildirilmiştir. Bilginler çağlarında kuram ve paradigmalardan büyük oranda etkilenirler. Ancak 4 bin yıllık yazının tarihin ardında 40 bin yıllık sesin tarihinin yani seslenmenin ve dilin geçmişinin bulunması lazım ki bu konuda da çok fazla bilgimiz yok.


İnsan "alaka" yani "ilgi"den yaratılmıştır.. bilgi.. sevgi.. saygı.. hoşgörü.. onur.. gibi yüksek ilgilerle var oluşu yükselir. Bu mutlluluk ve kutluluk.. bu yararlılık ve başarı.. bu erdem ve yetkinlilik yolunda BİLGİ sadece İKİNCİ BASAMAKTIR. Geçmiş bu noktalara erişmiş evrenin göz bebekleriyle, nebiler, veliler, dahiler ile donatılmıştır. Gelecek ise alem-i berzahta filiz haline gelmiş bu tohumların açılacağı cennet ağaçları ve bahçeleri olacaktır. Öyle ise bize düşen dünyadaki yararlanma çizgimizden olumlu yönde yüksek bir yetkinleşme çizgisi çıkarmak için şükürle düşünmek sabırla düşünmek zikirle düşünmektir.


istediğiniz tanımlar aşağıda yapılı.. ancak düz yazıyla değil.. her dört terim yani iki kabloda bir versiyon ilerler tabloda.. aşağıdaki tablo ise s=bilgi26 sıralı tablonun resmi.. bunu ilk s=bilgi tablosundan itibaren sunabilseydim..26 tabloyla birlikte.. sorularınız yanıtlarını daha kolay bulabilecektiniz.


örneğin "gerçek" veriye uyarlı gözlem, olarak tanımlanmıştır.. "doğru" ise ilkeyle tutarlı yorum, olarak tanımlanmıştır. Sağlam bilgi bu iki koşulu da taşımalıdır. Bu demektir ki sadece doğru olan bilgiler var.. sadece gerçek olan bilgiler var.. hem doğru hem gerçek olan bilgiler var.. hem doğru hem gerçek olmayan bilgiler bulunuyor anlamına gelir.


Var oluşumuzda duyum.. duygu.. düşün.. dilek.. yüklem.. yargı.. gibi yapı ipliklerimizi yöntembilimsel analizle olabildiğince açık ve seçik olarak tanımlamaya ve böylece yöntembilimsel analizle ilk olarak çok yönlü ve yanlı olan insanı tanımaya.. tanımlamaya ve insanbilimi yapmaya çalışıyorum. Sağlam bir insanbilim yapılmadan da sağlıklı bir islambilim yapılamaz.


IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk