Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta | |
Aktif Kullanıcılar Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama Yardım Skins Kayıt Ol Giriş |
Yöntembilim | |
YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim |
Konu: ANLATIM ANLATIM ANLATIM( Kapalı Konu) | |
<< Önceki Sayfa 2 |
Yazar | Mesaj |
osmanziya01
Yönetici Kayıt Tarihi: 29-Ekim-2009 Konum: İzmir Gönderilenler: 381 Hak Puan : 10 Kidem : 7 OrtalamaHak : % 100 Irtibar :2 |
Gönderim Zamanı: 25-Eylül-2010 Saat 21:17 |
Merhaba Gelecek,
Anlatym üzerine bir dizi yazarak analitik düzlemin mantyksal kullanymy ki biz buna yöntembilimsel analiz diyoruz i?te bu i?i örneklemek süretiyle tanytmak ve ö?retmek istemi?tik.. ne kadar ba?aryly oldu bilmiyorum ama bu konu?ma hala bir monolog halinde durdu?una göre yapty?ymyz reklamda, gözle görülür, bir ilerleme olmady?yny anla?ylyyor.
Belki gözle görülmeyeni vardyr diye müteselli oluyoruz. Zaten bu konuda yakynmayy byrakty?ymyzy da ilan etmi?tik. ?imdi ANLATIM konusunda yeni yazy, tablo ve dizin eklemek suretiyle sana geçtmi?ten bir ileti göndermek için bu günü seçtim.
Anlatym sana ko?an bir anlamdyr.
Anlatymy anlatmak kolay de?ildir. Bilmek kolaydyr, bilmeyi bilmek zordur. Anlatymy anlatan bu yazy ve ?emalaryn anlatymy anlatmasynyn bir yolu, anlatym katmanlarynyn üstüne çykarak altyndaki katmanlary dile getirmek olmalydyr. Biz de burada bunu yaptyk nukta'dan nutka giden anlatym katmanlarynyn kalanlaryndan yani kyyas, kelam, kelime, harf ve hatt katmalarynyn en altynda olan HATT katmanyna giderek orada olayyn tümünü göstermeye gayret ettik.
Bu gayreti bu dizin içindeki tablolary inceleyerek "anlam"ayy deneyebilirsiniz:
Arkada?laryma analitik düzlemin mantyksal kullanymyny anlamak için önce onun matematik kullanymyna bakmalaryna salyk verdim ve bu konuda herkese bir ileti gönderdim. Bakalym sonucu ne olacak ? Hayyrlysy olsun. Sa?lycakla kalyn.
Düzenleyen osmanziya01 - 25-Eylül-2010 Saat 21:44 |
|
BEYAN dogru olmali ve MAAN hakikati bulmalidir
|
|
taharriyat
Yeni Üye Kayıt Tarihi: 25-Kasım-2009 Gönderilenler: 26 Hak Puan : 0 Kidem : 5 OrtalamaHak : % 0 Irtibar :0 |
Gönderim Zamanı: 24-Temmuz-2011 Saat 22:16 |
Anlatym, neyi açyklar ? Anlamy my yoksa amacy my ? Do?ru mu varsa gerçe?i mi ? diye sormu?sunuz ?imdi bu dört terimi yöntembilimsel analize tabi tutalym: GERÇEK
AMAÇ anlatym ARAÇ
DO?RU
Amaç olmadan araç, araç olmadan amaç olmady?yna göre anlatym bu ikisini de açyklayamaz.
Do?ru olmadan gerçek gerçek olmadan bulunmady?yna göre anlatym bu ikisini de açamaz.
ANLATIM yani söz dizimi yani beyan, açmasy yary açyklamasy dolayly bir ARAÇ'tyr.
Zaten, anlamy olmayan anlatymynda ANLAMI yoktur, de?il mi ?
Yani dil içinde hangi kö?eye dönsek o bizi ba?ka bir kö?eye götürüyor.
Demek dil ve dü?ünce TAHARRYYAT'a bir HARYTA de?il mi ?
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 3373 Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
Gönderim Zamanı: 25-Temmuz-2011 Saat 10:39 |
gerçek DYZYM iyi
BUYRUK söz BYLGY
güzel ANLAM do?ru
Analizdeki amaç'y buyruk, araç'y da bilgi ile özde?le?tirir ya da "kökle?tirir" isek BYLGY do?ru ve gerçek olmaladyr, BUYRUK iyi ve güzel olmalydyr, LUZUM'unu nazara alyrsak yukarydaki anlam çerçevesini elde ederiz. Söz-dimi ve anlam-bilimi DÖRTLÜ'sünde üçünü yerle?tirdi?imizde ANLATIM / beyan teriminin yerine de söz / KELAM alyr.
Kelam hem bilgi ve buyruk ta?yr hem dizim GÖSTERGE'sini hem anlam GÖRÜNGÜ'sünü yüklenir.
Gerek gösterge / Y?ARET gerekse görüngü / DELALET, mukabele ve mukayese aracyly?y ise bize bilgi sunan dolayymy ve buyruk veren aracyly?y ile dilimizi ve dü?üncemizi belirlerler.
Sonuçla söylediklerimiz dinlediklerimiz ve konu?tuklarymyz dolayly, okuduklarymyz, yazdyklarymyz ve dü?ündüklerimiz aracylydyr.
Zaten dilin ve dü?üncenin bir örgü ve örtü ve sonuçta da bir PERDE oldu?unun ayyrdyna varyrsak BYLME'yi BYLMY? oluruz.
Ancak bu bize arayy?ymyzy durdurmamyzy ve umidimizi yitirmemizi gerektirmez.
Belki dil ve dü?ünce ötesini bir ba?ka perde açylyr belki dil bir ba?ka "?ekle" döner daha açyk ve seçik bir "anlatym"a dönü?ür.. hem biz bir terimi ba?ka ba?ka kavramy göstermek için kullanyyor ve bir tümceden ba?ka ba?ka anlamlar çykarmyyor muyuz ?
Hasyly belasyny arayan belasyny, mevlasyny arayan mevlasyny bulur.
|
|
osmanziya01
Yönetici Kayıt Tarihi: 29-Ekim-2009 Konum: İzmir Gönderilenler: 381 Hak Puan : 10 Kidem : 7 OrtalamaHak : % 100 Irtibar :2 |
Gönderim Zamanı: 27-Ekim-2012 Saat 12:57 |
ÇAKMAK TAŞI YENYIN dizini içindeki dosyalar uploads/20121027_125706_YENYIN.rar
Merhaba, Şimdi
yukarıdaki şema temel alarak bir genişletme yapalım: AR
...................,,ak.................... AD Var
saydığımız ve yok sandığımız arasında yaşadığımız
var oluşun, bir yok ölüş olması için çabalıyoruz. İmkandan
Vucuba geçmek ve ilimden imana ilermek için dil
bir taht olarak kullanıp dünyayı inşa ederken aynı
zamanda ondan bir tahterevalli olarak yararlanıp ahirete
atlamak aslında keyifli bir uğraş olmalı. Fakat
ne yazık ki çoğumuz bunu kaçırıyor ve dünyayı
kendimize zehir ediyoruz.
NOT: Bu
iletinin dizini içindeki dosyalarda yani levhalarda ANLAM üzerine çıktığımız
yeni bir yolculuk notları var. Kaza ve Kader KALEM ile Mahv ve İsbat LEVHA’sını
anlama yolundaki bu anlamlandırma da
akibetimiz ve ahretimiz ne olacak bilmiyorum ? Ancak onun güzel ve iyi
olmasını dilemeden başka bir şey elimden gelmez. Burada birinci tekil şahıs değil de birinci
çoğul şahıs kullandım.. çünkü biliyorum ki ben’den bize çıkamayanlar Salih dahi
olsalar son uç yarım olacaktır. Allah tamamına erdirsin. Amin. Düzenleyen osmanziya01 - 27-Ekim-2012 Saat 14:09 |
|
BEYAN dogru olmali ve MAAN hakikati bulmalidir
|
|
<< Önceki Sayfa 2 |
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |