Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: san'at Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3341

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: san'at
    Gönderim Zamanı: 16-Şubat-2022 Saat 02:10


SAN’AT
Sanat dizini içindeki dosyalar.


20220216_020839_SANAT.rar





Edebiyat ince bir san'at.. ta hikmete gider oradan belagata çıkar.. Belagatı da Mukteza-yı Hale Mutabakat olarak tanımlarlar. Sonuçta iş söylencek sözde ve kelamda düğümlenir.
Koca Yunus bize bu durumu şöyle özetler: "Söz ola kestire başı.. söz ola kese savaşı.. söz ola ağulu aşı yag ile bal ede bir söz." Şimdi biz bunların hepsin "san'at ve art ve ustalık" olarak toplayabiliriz.
Fakat ne yazık ki bu iş yıldızlarla ve dolandırıcıların eline düştü.. onu hikmete iade etmek için bize hissiyata ve duygulara değil düşünceye ve akılları hitap edecek bir hale çıkarmak gerekiyor.
Bu da hala hak ve hakikat ve hürriyeti arayanlara yardım etmek için düşünenlerin YENİ bir yol bulması gerekiyor.. diye düşünüyorum.

Bu Akşam televizyonda ardından Dolandırıcılık San’atı filmini ardından biraz BEİJİNG birazda buz pateni seyrettim.. ancak USTALIK yalnız SPOR da ve EDEBİYAT’da değil fünün ve hukuk ile hikmet ve san’at her etkinliğimizde bulunuyor. Bunu bu metni ekli dosyaları incelediğinizde daha açık ve seçik görebileceksiniz.

Başta güzel san’atlar olan resim ve müziğin odio ve videosu ile muazzam bir teknik hale getirilmiş FİLM’lerin YAZIM-YAPIM-OYUNCULUĞU’de değil.. bir doktarun hastalığa çare bulurken sergilediği TABABET.. bir avukat davasını savunurken gösterdiği MEHARET, söz konusu olduğunda sadece ilmini değil san’atını da kullanır ki bu süreç bir isti’dattan kabiliyete.. bir meharatten bir selahiyete kadar çıkar. Ve sonuçta her birimiz kimliğimizi ve kişiliğimizi inşa ederken.. bireyselliğimizi ve başatlığımızı tamir ederken.. edindiğimiz mesleğin yürüttüğü ESMA’yı en güzel şekilde HÜSNA haline getirmeye ve HAMD ile sunmaya ve hatta erdem ve faziletimiz sermeye çalışırız. Ancak bunun sunuluş ve seriliş makamı başka başka olur.. çoğu zaman halka teşhir ederiz .. ancak zaman zaman da Hakka arz ederiz. Böylece pek çok başarı öyküleri okuruz..

Göster kendini.. toplumumuzda çoğu zaman engellenir.. çünkü kendini göstermenin meşru ve makul ve makbul bir yolu aranmaz.. her güzel ve yetkinlik kendini görmek ve göstermek ister.. bu engellenemez.. ancak iyi ve yola yönetilmeli ve yöneltilebilir.. biz bu işe KANALİZE deriz.. Değerli bir arkadaşım buna benzer bir duruma SENKRONİZE adını veriyor.. bu daha özel bir durum ancak aynı anlatımı yapıyor.. kanalize bir yön bulma anlatımı olduğu gibi bir HEDEF KİTLE arama anlatımı da olabilir.

San’atların içinde en incesi LİDERLİK’tir. Kendini göstermenin özel bir türü.. ancak sonuçta yararlı ve verimli işler çıkaran ekip çalışmasının çekirdiği olduğu için bu tarafı kendini gösterme tarafı göze görünmüyor. İhtiyaçlar pramidinin mimarı Maslov pramidin zirvesinideki bu katmana KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME GEREKSİNİMİ adını veriyor. Sonuçta bu bir yorum.. bir aynı nesnenin bir başka yönü.. gerçeği örme paradigmasının gereği olarak her nesne ve kimse benzeri olmayan “başka” bir şekilde de özgün ve özgü olarak örülmesi olanaklı ve olasıdır.. ancak alışkınlık ve alışkanlıklarıyla kullanmaz ya da kullanamaz bu başka bir sorundur.

Hatta her kimse.. işte bu “başkalık” kimlik ve kişiliğin bireysellik hale gelmesiyle başlar.. bireylerin birbirinden başkalığının bir araya gerip bir EKİP oluşturması ortaya bir BAŞARI çıkardığında BAŞATLIK başlar.. BAŞ-AT’lık atın taşıdığı yükün ve yolcunun farkında olması denilebilir.. bu başat’larda birisi BAŞKAN olduğunda liderlik yakalanmış demektir. Öncülük ve önderlik bir hırs konusu da olabilir bir hasetlik ve kıskançlıkta.. bu gayet doğal ve normaldir.. ancak hırslı ve haset hal marazi bir durum olduğundan birliktelik sürmez.. hırslı bir başkan ve hasetli bir üye.. ayak oyunlarına baş vurarak rekabeti kötüye kullanarak (buna genel haliyle dili kötü ve kötüye kullanma adını veririm) kendi mürakabesini yitirirse.. herkes bulunduğu “yer”i yıkar.. “YER” şakaya gelmez adamı yer katını tüketir.
Başta ne demiştik.. BELAGAT muktezayı hale mutabakattır.. yani yeri ile uyumla hale gelmektir. Bunu Rahmetli Abdurrahman AYTEKİN bey şöyle ifade etmişti:
Kendini bir.. haddini (yeri) bil ve değişimi kavra.
Bilgi, saygı, sevgi ve sağlıcakla kalınız.
Osmanziya

IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3341

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16-Şubat-2022 Saat 03:36

"Her kemal ve cemal sahibi kendini görmek ve göstermek istemisi sırrınca" her birimiz elimizde bulunan yetkinliğimizi ve güzelliğimizi sunmak ve sergilemek isteriz.. ya mal ve hizmet sunumunda.. ya da kimlik ve kişilik seriminde.. ancak tüm bunların meşru ve makul ve makbul bir şekilde yapılması.. dünyada sorunluluk ve ahirette sorunluluk çıkarmaz.


Ancak bu bir fıkra içinde söylenenler öylesine yuvarlık bir paragraf ki bu bir şiirin dizesinden fazla bir ışık vermez.. çünkü sözün dünyası altında bulundurduğu tozun, tözün, kozun ve közün üzerine serili bir perdedir.. bunu kafaya geçirilmiş bir sepete ve başa örülmüş bir çoraba benzetirim.. çünkü kendini gerçekleştirmekten ya da kendimizi göstermekten "GÖRME" san'atını unuturuz.


Bu yazıda san'attan ıcık bahsediyoruz.. ancak bahsetmek başka YBA in öğreniciliğini ve kullanılıcılığını ve yararlanılcığını bahşetmek başka.. sadece onun reklamını yapabiliyoruz o kadar.. gecenin bu saatinde şu kadar (elliye yakın) insanız.. her birimizden kendimizi görmeyi istiyor.. biz göstermekten GÖRMEYİ unuttuk.. ne kendimizin ne başkasının TANIKLIĞINI.. ne islamı ne insanı TANIRLIĞINI .. bir türlü GÖREMİYORUZ.. vesselam

(not) SAN’AT için anlattığımdan daha külli bir   bakışı için bu metni paylaşıyorum.
“Ey insan! Şu kâinattan maksad-ı a’lâ, tezahür-ü rububiyete karşı ubudiyet-i külliye-i insaniyedir ve insanın gaye-i aksası, o ubudiyete ulûm ve kemalât ile yetişmektir.”
Hem öyle bir surette ifade ediyor ki o ifade ile şöyle işaret eder ki: “Elbette nev-i beşer, âhir vakitte ulûm ve fünuna dökülecektir. Bütün kuvvetini ilimden alacaktır. Hüküm ve kuvvet ise ilmin eline geçecektir.”
Hem o Kur’an-ı Mu’cizü’l-Beyan, cezalet ve belâgat-ı Kur’aniyeyi mükerreren ileri sürdüğünden remzen anlattırıyor ki: “Ulûm ve fünunun en parlağı olan belâgat ve cezalet, bütün envaıyla âhir zamanda en mergub bir suret alacaktır. Hattâ insanlar, kendi fikirlerini birbirlerine kabul ettirmek ve hükümlerini birbirine icra ettirmek için en keskin silahını cezalet-i beyandan ve en mukavemetsûz kuvvetini belâgat-ı edadan alacaktır.”
İmamı Nursi Sözler Mecmuası 20.Söz’den


Osmanziya 16.02.2022 Üçyol-İZMİR 03.35

Düzenleyen osmanziya - 16-Şubat-2022 Saat 03:39
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk