Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: kultur Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3386

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: kultur
    Gönderim Zamanı: 16-Mayıs-2024 Saat 13:49
kültürel ve sosyal yararlar
ekonomik ve politik çıkarlar
dini ve askeri rövançlar..
KÜLTÜR'den mi kaynaklanır ?




Edward Tylor'ın tanımına göre“kültür ya da uygarlık, toplumun üyesi ola- rak, insan türünün öğrendiği, edindiği, bilgi, sanat, gelenek, görenek ve benzeri yetenek, beceri ve alışkanlıkları içine alan karmaşık bir bütün”dür.

DAVRANIŞ yazarı Robert M.SAPOLSKY Tylor’un tanımı seçmiş ve nette arattığımda bu link çıktı.
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/613153#:~:text=Tylor'%C4%B1n%20tan%C4%B1m%C4%B1na%20g%C3%B6re%E2%80%9Ck%C3%BClt%C3%BCr,alan%20karma%C5%9F%C4%B1k%20bir%20b%C3%BCt%C3%BCn%E2%80%9Dd%C3%BCr.
Toplum Bilimlerinde Kültür Kavramı The Concept of Culture in Social Sciences Esin Sultan OĞUZ* Öz Bu çalışmada, insan davranışını belirleyen toplumsal çevrenin oluşumunu, işleyişini ve gelişimini açıklamayı amaçlayan toplum bilimlerinde kültür kavramının ortaya çıkışı üzerinde durulmuştur. Bu amaçla tarihsel süreçte kavramın yapısı ve kapsamına yönelik izlenen gelişim süreci ortaya konmuş, kültür kavramının toplum bilimleri literatüründeki farklı kullanımlarına yer verilmiştir.

Tarihsel yöntemden yararlanılarak gerçekleştirilen çalışmada, kavramın ilk kez kullanılmaya başlandığı dönemden itibaren 19.yüzyılın ilk yıllarına varıncaya dek izlediği gelişim süreci değerlendirilmiştir. Çalışmada alanın önde gelen araştırmacılarının bakış açılarıyla kültür kavramının tanımlarına yer verilmiştir. Kültürün günlük iletişimde ve toplumsal yaşamın eğitim, bilim, sanat, felsefe, yönetim, politika gibi diğer alanlarında sıkça kullanılan kavramlardan biri haline gelmesi her ne kadar bu kavramın tanımlanmasını zorlaştırsa da kullanım yaygınlığının ve yoğunluğunun geniş kapsamlı olması bir avantaj olarak değerlendirilmiştir.
Kültür kavramı üzerinde en çok tanım üreten araştırmacıların başında filozoflar, eğitimciler, sosyal bilimciler ve antropologlar gelmektedir.
Sözü geçen alanlarda kültür, toplumsal miras ya da gelenekler birliği, yaşama yolu ya da biçimi, bireysel psikoloji, düşünüş, simge, idealler, değerler ve davranışlar, çevreye uyum gibi açılardan tanımlanmaya çalışılmıştır.
Başlangıçta herhangi bir şeyin kültürü (culture of something) şeklinde yapılan tanımlar yerini 18.yüzyılın ilk yıllarından itibaren tek başına kültürü ele alan tanımlara bırakmıştır. Bu tanımlarda kültür, öncelikle düşüncenin genel durumu olarak ele alınmış, daha sonra toplum içinde entelektüel yapının gelişimi olarak ifade edilmiş, devamında sanatın genel yapısı olarak görülmüş, yüzyılın sonlarına doğru düşünsel ve ruhsal yaşam şekli olarak tanımlanmıştır.
Anahtar sözcükler: Kültür, kültür kavramı, toplum bilimleri, tarihsel yaklaşım.

Bozkurt GÜVENÇ’ kalın KÜLTÜR ve İNSAN ile ince KÜLTÜRÜN ABC’si kitapları kültürü küldür küldür anlatıyor.

Bu güne değin çalışmalarımda Takiyettin Meşgüşoğlu’nun “insan ve hayvan ile dünya ve çevre” kitabında insanın olmazsa olmaz yirmiye yakın insana has özellikler için DİL ve DİN benim için kültürün olmazsa olmaz koşulları sayılmış ve “fünun (bilim) ve hukuk (fıkıh) ile san’at (ahlak) ve hikmet (usul)” etkinlikleri kültürün MAKİNESİ olarak görülmüştür. Bu makinenin de motoru olan fikir ve zikir ile maan ve beyan kültürün oluşumunda.. değişiminde.. genişlemesinde ve gelişmesinde temelli yer tutmuştur.
Bu durumda KÜL-TÜR olarak

MATEMATİK temelli fizik ve şimik ve biolojik (FKB) disiplinlerini ifade eden deskiriptif ve natural EVREN İLİMLERİ yani TÜR..

ve bunlardan önceki MANTIK temelli psikoloji ve sosyoloji ve linguuistik (PSL) disiplinlerini ifade eden normatif ve redüktif İNSAN İLİMLERİ.. yani KÜL..

Bozkurt GÜVENÇ’in Kara Avrupasının ANTROPOLOJİ ve anglo-sakson İngiliz ve Amerikanın KÜLTÜR adını verdiği olgu.. oldukça karmaşık bir terim ve kavram olarak ve fakat ufkumuza açan dil ve din arası bir var oluş halinde ufkumuzu açmakta.. dil ve din ile emek ve hürriyet gibi ortak insan değerlerin paravana ve paratoner yapılmasını önleyebilecek bir çare olarak görülmektedir.
Saygılarımla
Osmanziya
16.05.2024 yontembilim.com




Bu tabloların kökeni inmek isterseniz:

20240516_143302_BIOLOJI.zip

Düzenleyen osmanziya - 16-Mayıs-2024 Saat 14:33
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk