Bu sözü sizde duydunuz mu bilmem amma ben birkaç kez duydum..
Hatice ismi benim için saygyde?er.. Hem Hazreti Peygamberimizin hanymy saygyde?er validemizin ady hem benim e?imin ady.. fakat burada bu kelimenin bu bildik de?erine de?il sözlükteki yazyly adyn anlamyny MURAD ettim.
Erken do?an kyza, hatice adyny verirlermi?..
Yani “Hatice” hem e?hasa konulan isim hem e?yaya konulan isim.
HDC.. hatice mi hadice mi ? evet sözlü?ü baktym T de?il D.. fakat Türkçeye T olarak yerle?mi?.. Bilgi ya yazyly HATT’lar olan ?ekillerden elde edilen Y?ARET’ler ile ya da dü?ünülü HADD’ler olan suretlerle elde edilen DELALET’ler ile de elde edilir. Ylkini beyan ve kelam, ikincisini maan ve ilim olarak ilim ve kelamla i?leyen YRADE’mizde toplaryz.
Muradym budur ki hakikat’a dir-ayet ederken ya da hikaye’yi ri-v-ayet ederken bu i?aret ve delalet ile elde edilen bilgilerimiz BUL-AN-IK’tyr.
Âsar, âyât, âyân ve âlem… Âyâd ve fuad’yn okuyup yazdyklary…
(Yazdyklarymdan dolay size sözlük kary?-tyrt-dyry-yorsam.. ba?ka ?eye kary?mam.. çünkü bu i? size zamanla (göster-ge) i?aret’in KAR?ILAMASI (mukabelesi) ile (görün-gü) delaletin KAR?ILA?TIRMASI (mukayesesi) hakkynda yeteri kadar bilgi verdirecektir. Bu da mü?ahede ve muhakeme için yeteri kadar BYLGY demektir)
Bu bulanyk ve yumu?ak bilgi zaman içinde deneme ve yanylma ile ara?tyrma-geli?tirme sayesinde netle?ir ve sertle?ir. Ama bilgibilim (epistemoloji) bakymyndan önemli olan açyk ve seçik bilgiye eri?mektir.
Burada hemen ?unu belirtmeliyim ki bilim adamynyn metodik ve katy bilgisi yani YÖNTEMY ile inanan insanyn aksiyomatik ve kesin bilgisi yani YNANCI aslynda bir bilgi de?il bir ilke ve buyruktur. Akli ve nakli bilgiler edinmemizi sa?layan KAPILARDIR.
Bu biçimsel akyl-berisi ve akyl-ötesi bilgileri, YÇERYKLY bilgi konusu dy?ynda ve üstünde tutuyorum. Bunlar bilgi dy?ynda bir uy-ruk ve bilgiden ba?ka buyruktur.. uyanykly?a aydynlyk veren bir us ilkesinin y?y?y ve uz ölçüsünün ka?y?ydyr. Bilgiye varlyk verir fakat bilgi de?ildirler. Fakat buna ra?men bu konular bilgi felsefesi içinde dü?ünülür ve incelenirler.
Burada derdimiz içerikli bilgilerin sa?lam ve sa?lykly oldu?unu gösteren açyk ve seçik bilgiler olmasydyr ki biz bunlary hemen zihnimizde bulamyyoruz. Bu bilgiler zaman içinde bulanyklyk’tan çykarak berrakla?yyorlar. Yani biz erken davranyp hatt ve hadd kurbany HATYCE olmak yerine acele etmeden neticeye bakmalyyyz. Y?te böyle uzun bir ya?am deneyimi neticesinde ve en az iki yyllyk bir konu uzmanly?y sonucunda belli belirsiz bulanyk bilgilerden sonra ko?ullanmy? ve aly?ylmy? yeni bilgiler kazanyyoruz yani “ö?reniyoruz” ve faydaly ise ba?kalaryna da ö?retiyoruz. Belki irfan ve ilim arasyndaki fark da budur...!
Konu dy?yna çykarak bir hususu belirtmeliyim.. yöntembilimsel analiz böyle içerikli bir bilgi de?il biçimsel, metodik ve akyl öncesi akyl berisi bir bilgidir.
Akyl bu bilgilerle hem dünya ile denge ve toplum ile uyum sa?layan içerikli bilgileri olu?turur. Hem dünya ve toplum ötesi inanç konusu mutlak bilgilerin kapysyny aralar.
Bu iletinin dizini içindeki tablalarda bu içerikli bilgiler konusunda bildiklerimi özetleyen bir tablo serisi olu?turdum. Bunlary burada ayryntyly tarty?mak isterdim amma ?EKVYN pili bitti.. DÜ?ÜNCENYN cereyany kesildi.. YAZMAYA vakit kalmady..
En iyisi siz tablolary ve tabaklary, ?öyle sakin ve huzurlu bir zamanynyzda, versiyon versiyon, porsiyon porsiyon ilerleyerek izleyiniz ve yiyiniz.. bul-an-yk içinde gerçekle?en ol-an-ak’lary ara-yyn.. böylece tabloda dizdiklerimden düz yazyda yazdyklarymdan çok bilgileri görecek, kuracak ve bulacaksynyz. Belki bu izleme ve izlemeler sayesinde yöntembilimsel analizi bu örneklemelerden kapyvereceksiniz.. Ynanynyz ben bu yazyyy bu yazy için de?il o ?emalary oraya atmanyn ve gelece?e emanet etmenin bir vesilesi olsun diye yazdym.. belki gelece?e kalmadan siz ?imdi den onlardan yararlanyrsynyz...
Ha.. sözün ba?ynda ne demi?tim..” haticeye de?il neticeye bakynyz”.. yani acele etmeyiniz deneyim ve duyumlarynyz sonucunda, çykarymlarynyz ve bitirimleriniz neticesinden hasyl olacak bilgiler; de?i?tirilme, düzeltilme ve geli?tirilme sonucu daha çok netle?ecektir.. ama siz sertle?mesine, durmasyna ve donmasyna izin vermeyiniz.. sa?dan da okuyunuz soldan da okuyunuz.. bilim de yapynyz edebiyatta yazynyz.. hikmet yiti?iniz san’at buldu?unuz olsun.. yeter ki sa? duyu ve sol görüyü cylyk ve culuk etmeyiniz..Çünkü önyargy ve saplanty kadar bilginin dü?many bilgi yoktur.
Kolay gelsin..