Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: KULTUR Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2972

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: KULTUR
    Gönderim Zamanı: 10-Haziran-2021 Saat 23:10




FELSEFİ EDEBİYAT VE DİNİ VAAZ
Günlük dilin düz yazısıyla (GDDY) yapılan felsefi edebiyat ve dini vaaz (FEDV) elbette ortaya bir FİLOZOFİ VE TEOZOFİ koyabilir. Ancak bu koyan ve koyulan arasındaki günlük dilin kültürel modlu formalitesine ve bunun alt yapısı olan nöro-semiotik mentalitesine bağlıdır. Bu mental formalite olmadan iletişim gerçekleşemez. Bu boş diskete format atmadan içine bilgi ve veri ve byte yerleştirememe.. okuyamama ve yazamamaya benzer. Benzer dedim.. her ne kadar benzetilen biraz karmaşıkta olsa sonuçta ortak kodlar ve bunların göstergelediği modlar arasında bir KARŞILAMA ve MUKABELE ve COMPILE söz konusudur. Konuşmada söyleyenin dili ile dinleyenin dili ortak değilse konunun aktarımı ve yansıtıma olanağı bulunmaz. İşte bu dile ve anlatıma FİLOLOJİ ve TEOLOJİ diyoruz. PHILOS ve TEOS ile LOGOS ve SOPHOS felsefi edebiyat ve dini vaazı GÜNLÜK DİL ile yapıyor demek bu işi BİLİMSEL DİL ile yapmıyor demektir. Çünkü bilimsel dil günlük dilden ayrı bir KATMAN’dır ve son üç yüz yılda oluşturulmuştur.. her ne kadar hazırlıkları ve başlangıçları 1500 hatta 2500-3000 yıl sürse bile. on yedi ile yirminci yüz yıl arasında bilim ve teknikteki sürekli gelişme de günlük dilin üstündeki ortak bilimsel dile bağlıdır. Bunu en iyi yansıtacak örnek son dört yüz yılda Kartezyen koordinatlar ile ıspatlanabilir sentetik geometriden hesaplanabilir analitik geometriye geçmiş olmamızdır.

Bu gün rezidanslar yapabiliyor ve aya adam gönderebiliyorsak bunu DESCARTES’E ve NEWTON’a ve sonuçta Fransızlara ve İngilizlere borçluyuz.. her ne kadar felsefi dilde Almanların büyük katkısı göz ardı edilmezse de BİLİMSEL DİL italya ve diğerlerini de unutmadan bu dörtlü birlikteliğinden oluşan Avrupada doğmuştur. Elbette bunlardan önceki yunan.. roma ve islam medeniyetlerinin katkısını göz ardı edemesek bile HİPOTETİK DEDUKTİF DENEYSEL DÜŞÜNCE ile özetlenen anlama ve inanmada gereken sav ve kanıtların bilimsel dilin müşterekliğinde evrenselleştirmesi hatta küreselleştirmesi diyemesek bile KURAMSALLAŞTIRMASI Avrupa ya da Batı denilen uygarlığın ürünüdür. İslam Kültürünün sıfırı hindistandan alıp matematiğin aritmetik ve geometrisini kurarak batıya tanıtmasında aracılık etmesi olmazsa olmaz bir faktör olsa da Küresel uygarlıkta ve evrensel insanlıkta BATI öncelikli bir yeri vardır. Zaten her uygarlık alır geliştirir ve onu da başka uygarlık alış ve o da geliştirir kendinden sonrakine aktarır ki bi MİRAS insanı insan yapan temelli bir özelliktir. Bunlardan bazıları mirasyedi olabilir.. bazıları suiistimal edebilir.. sonuçta hepimizin elinde medeniyet ve insaniyet kalır. Medeniyete iyileştirme ve insaniyet geliştirme ise herkesin ortak çabasıdır.
Günlük dile nazara ettirdik..
Bilimsel dilin tarihçesini verdik..
Sıra “günlük dil”in ve “bilimsel bilgi”nin üzerinde dil ve din ve din konularında.. uygarlık ve insanlık ve İslamlık alanlarında işe yarayacak hızlı anlam sürücüsü ve kolay anlatım aygıtı barındıran YÖNTEM BİLİMSEL ANALİZ dediğim çalışma ile “Felsefi dil” ve “dini bilgi” katmanlarının tanıtılmasına ve anlatılmasına.. bu son ikisinin yaklaşık on yıldır reklam ve propagandasını yapıyorum. Ancak GDDY yaptığım bu çalışmalar bir işe yaramadı.. anlaşılması bile biz yine tabloları yayınlamayı sürdürüyoruz.
Çünkü önce SES’in duyulması gerekiyor.. sonra öğrenilmesi ve kullanılması ve yararlanılması geliyor.
Sesli konuşma, söyleme ve dinlemeden yazılı düşünme, sorma ve yanıtlamaya geçince.. karşımıza ilk önce günlük dil.. sonra bilimsel dil.. çıktı.. aritmetik.. geometri ve matematik çıktı.. bilimsel dilin üstüne çıkınca da GDDY ile yapılan felsefi edebiyat ve dini vaaz yetersiz gelmeye başladı.. bu alana ilişkin çok yönlü ve yanlı konular ve alanlar.. kavramlar ve anlamlar.. analitik düzlem (TABLOLAR) üzerinde YBA ile imgelenme ve irdelenme kolaylığını erişildi..
Burada sunulan 45 tablonun yalından karmaşığa doğru versiyon sırasıyla.. izlenmesi.. imgelenmesi.. irdelenmesi ve incelenmesi.. alaka duyarsanız.. seslerle.. sözcüklerle.. adlarla.. anlamlarla tanışacaksınız. Sonunda; üç sutunu göreceksiniz:
BİRİNCİ SUTUN:
Rızık     
faaliyet
zihniyet
gaye
İKİNCİ SUTUN
nakit
vakit
sıhhat
salan
ÜÇÜNÜ SUTUN
vucud
hayat
şuur
iman
Bu üç dikmeyi.. bu üç amedi.. bu üç vertikalı birbirinden ayrı ayrı çok kez tabloladım ve anlattım..
Bu gün bu tabloda üçünü bir araya, eklemlenerek, getirdik.
Bu tabloyu ortada çıkarmak için


       

20210610_231022_KULTUR00.rar
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk