Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: SOZ(Kapalı Konu Kapalı Konu) Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Gönderilenler: 3518

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

bullet Konu: SOZ
    Gönderim Zamanı: 02-Mayıs-2011 Saat 12:50

SÖZ

ANLAM dizini içindeki dosyalar

uploads/20110502_125145_ANLAM.rar

Söz ola kese sava?y

Söz ola kestire ba?y

Söz ola a?ulu a?y

Ya? ile bal ede bir söz

KOCA YUNUS

Söz anlam içerir, anlam ise ar-lar  ile yani harflerle  ta?ynyr ve ad-lar  yani isimlerle  ile kurulur.

Yukarydaki tümcemin anlatymyny ço?u kimse anlamamy?tyr.

Demek anlamy bilmek için kullanylan dili bilmek yetmiyor.. tümcelerdeki

sözcükleri kavramak ve söz dizimini çözmek yeterli olmuyor.

Anlamak için anlatylan konuya vakyf olmak, o alandaki ana-hatlardan haber olmak gerekiyor.

Ancak Koca Yunus’un sözleri için böyle diyemeyiz, anlatylany ben de anlyyorum sizde, büyük bir olasylykla,  anlyyorsunuzdur.

Bunun nedeni nedir ?

Koca Yunusu sözü ile bir bilgi içeri?ini payla?yyor benim tümcelerin ise sözün biçimine ili?kin bilgi veriyor.

Sözün biçim ve içeri?ini birbirinden ayyrt etmek dili kullanan herkes için ilk ba?larda sa?lanamyyor. Dil ö?retimi yapylmyyorsa ya da yabancy bir dil ö?renilmiyorsa zaten buna belki ihtiyaçta bulunmaz.  Mantykly konu?mak için mantyk ö?renmek, yön ve yan bilgisine sahip olmak için (analitik düzlemi kullanmada)  geometri okumak, ana dilini kullanmak için ayry bir e?itim almak gerekmez.

Yazylarymyn anla?ylmamasynyn birçok nedenleri olabilir.. fakat köklü nedeni bu BYÇYMSEL ve soyut olan dil kurulu? ve i?leyi?ine ili?in bilgiler olmasydyr. Üstelik birde bilginin kaynaklaryna, bilgi  aygytlaryna, anlatym aygytyna ve anlam sürçü?üne ili?kin bilgi, dil ve dü?ünce konulary söz konusu edilince anlamada zorlanmak için yeterli mazeret var demektir.

Çok yönlü ve yanly olan dil ve dü?ünce konularynyn anlam ve anlatymyny kolayla?tyrmak için kullanylan analitik düzlemin görsel, geometrik ve grafik hizmetinin özgünlü?ü ve yenili?inin tanydyk ve aly?yk olmamasy zoru daha zor hale getiriyor.

Buna ra?men “söz”ün insany öz’üne götüren bir rehber olmasy;  ilim ve iradenin mahiyetini baryndyrmasy; kudret, hikmet ve rahmeti ihtiva etmesi;   namazdaki dava ve duada  bir “sin” syrry olmasy gibi gizemli çy?lyklarynyn ça?rylary nazara aldy?ymyzda bunun önemini ve de?erini sezen kimselerin anlatylan zorluklara katlanacaklaryny dü?ünüyorum. Zaten ça?da? felsefe de evren alanyny bilimlere byrakarak insana, dile, dü?ünceye, ileti?ime, bili?ime yöneldi.

Kur’an-y Mu’ciz-ül Beyan, adyndan da anla?ylaca?y gibi  ola?anüstü okuma, yazma, dü?ünme, dil ve söz  harikasydyr.

Din dili kullanyr. Felsefe ise dil içinde kaybolur. Kur’an Tilmizleri söz ile dünyayy de?i?tirir , Felsefe Talebeleri ise dindarlary yine söz ile yönlendirir.

Çünkü sözün pratik sonuçlary vardyr: Sava?y keser ya da ba?y kestirir.

Çünkü sözün teorik sonuçlary vardyr: Dilin esrikli?i ile hakikati perdeler, dü?üncenin tuza?y ile hakky gizler.

Söz a?usu, ar-ya?y ve ad-baly ile yapylan bir terkiptir.

Ynsanlaryn içine dü?tü?ü sina ve hata ile kizb ve küfür belasy hep söz a?usunun içerdi?i bilginin yüzünden tadylmasyndan  ve buyru?un yüzeyinden yalanmasyndandyr. Sahteli?i sözde gizlenen ilim ve irade, hayal ve vehmin perdelerine saryly yylan ve yalan olabilir.

Dil, ka-lem veya ke-lam ile ta?ynan ve yansytylandyr ki bunlarda akseden bu ka-f ve ke-f  sahibi ka-fanyn ke-fil oldu?u içerik tir. 

Ar / harf ve ad /isim bile?imi olan sözcükler / kelimeler ile kurulan söz /kelam bilgiyi / ilmi  belirtmek için saklar ve buyru?u / emri yaptyrmak için belletir.

Böylece dil “kalemle”  bildirirken dü?ündürerek “kelamy” bilinenlerden bilinmeyenlere götürür. Yeni dünyalar, yeni alanlar, yeni aydynlyklar açar.

Ancak ?u ?artla ki kalemi ve kelamy kullananyn elemleri ve emelleri olacak.

Bu yazyda size dilin iki i?levini anlatacaktym:

Birincisi belirtme ve yaptyrma i?levi…

Ykincisi tahiyye ve selamlama i?levi…

Fakat dili ?ema gergefine gerince kelamyn çe?itli  yan ve yönleri beliriverdi ve türlü alan ve katlary açylyverdi.. bende bunlary (+) ve (x) laryn uçlaryyla ba?layyverdim.  Fakat bu ba?larla kördü?üm atmadym. Sadece fiyonkla ilmek attym. Dilerseniz bu ipleri çözebilirsiniz. Ba?ka ba?lamlar ve  dü?ümler, ba?ka yüklemler ve  yargylar, ba?ka tanymlar ve  tamlamalar, ba?ka tümceler ve ba?ka SÖZ’ler yapabilirsiniz. Hasyly lütfen bu iletinin dizinindeki dosyalara ve tablolara bakynyz…

Sözcükleri birbiriyle tutarly ba?layyp sözleri do?ru yaparsanyz, bu, tümcenin anlatty?y anlamyn ve bilginin gerçek olmasyny garanti etmez. Çünkü bilgi hem do?ru hem gerçek olmalydyr.  Kurala uyarak anlatylan ve tutarly?y anla?ylan anlam, gerçe?e uyuyor mu ?

Ben insanyn, us, uz, ten, tin, el ve gönül  dünyasynda dola?yyorum ve burada gördü?üm  bazen içerik olarak ama ço?u zamanda BYÇYMSEL olan varlyklary ve olaylary anlatyyor; yapylary ve i?levleri betimliyor; bazen ortak  ilgileri ve istekleri dillendiriyor,  bazen kendi dü?ünce ve inançlary dile getiriyorum. 

Bu terennüm ve myryldanmalar ile ortaya çykan manevi seslendirmeleri maddi süslendirmelere ve özellikle ?ema ve tablo dedi?im anlam ve anlatym çerçevelerine çevirerek siber uzaya emanet ediyorum.

Bunlar gerçekten var my yoksa ben mi böyle öylüyor ve oyluyorum… önerdiklerimi benimsemek için tutarly olanlaryn gerçe?e uygun oldu?unu görmekle  onu önerdiklerimi onaylayabilirsiniz.

Y?te bu tablolaryn terim ve kavramlar çizilmi? resimlerin, biçim, renk ve süslerinde sözler halinde;  sislenmi? ve tüllenmi? anlamlar ortaya konulmayy, saklanmy? ve gizlenmi? bilgiler ve gerçekler açy?a çykarylmayy bekliyorlar.

Bende yapabildi?im kadar akli merakynyzy tahrik eden gizemlerin reklamy ve kalbi tecessüsünüzü harekete geçirecek sorularyn propagandasy ile SÖZ da?yny ça?yryyorum..  sorulu synavlaryn ve zorlu yary?laryn eksik olmady?y ya?am dünyasynda elemlerinizle beslenen kaf da?ynda kalem, emellerinizle doyurulan kef ovasyndaki kelam, hareket, faaliyet ve amellerinizin deneyiminde tezahür ederken bunlaryn kitabetini de bu site de yapmanyzy beklerim. Belki benim adym h.ar.f’im ve sizin adynyz  h.ar.f’lerinizle bir araya gelip ortaya bir ad çykaracak ve bu adlar ba?ka adlarla birle?erek anlamly bir SÖZ ortaya koyacaktyr.

Sa?lycakla kalyn.

OSMANZYYA

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE

semantik / anlambilimsel / MAANΠ yetersizliklerim

için düz yazydan özür dilerim

NOT:

1-7 Mayys Yunus Emre Haftasy… Bakalym kim imi? Koca Yunus ? dizin içindeki Yunus Emre Dökümanyna bakabilirsiniz.

YLETY?YM:

osmanziya@hotmail.com

osmanziya@yahoo.com

WEBLERYMYZ:

www.yontembilim.com

www.insan-bilim.com

www.osmanziya.com

www.mustafabugucam.com.tr

ÖBEKLERYMYZ:

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/

http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/

http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/