Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: sekil ve suret Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3164

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: sekil ve suret
    Gönderim Zamanı: 20-Nisan-2022 Saat 23:41
https://www.youtube.com/watch?v=kKqpiFir8ug&t=679s
Çizgi romandan otomobil tasarımına
Barış ÖZCAN




Suret-i teşekkül ile şekl-i tasavvur.. tasavvur-u suret ile teşekkül-ü şekil.. birbirinden ayrı biçim ve tasarımlar.. örneğin buraya bir jpg fotoğraf yapıştıramadım.. ya yolunu bilmiyorum ya da burası yani program izin vermiyor olabilir.. öyle ise tüm hududum ve sınırım "günlük dilin düz yazısı" GDDY olacaktır.. bununla bu tasarım (teşekkül) ile biçimi (sureti) nasıl ayırabilirim. Burada yapılan sunumlar (daha doğrusu sunumu yapan Barış ÖZCAN) bu gibi işlerde oldukça başarılı.. acaba kendisini suret-i teşekkül ile şekl-i tasavvuru ayırt edebiliyor mu ? Ya da ayırmayı hiç düşündü mü ? Dil ve düş o kadar birbiri içine girmiş ki DİL BİLİM'in mucidi Seassaure bunu bir metaforla çok güzel anlatmış: Dil ve düş bir kağıdın iki yüzüdür.. birini yırtarsanız öbürünü de yırtarsınız.. peki o zaman dilin yansıdığı evren ile düşün yansıdığı insanı nasıl birbirinden ayırıyoruz ? Ya da dil nesnesi ile düş kimsesini birbirinden ayırmak.. GDDY ile olanaklı mı dır ? Ben YBA ile mümkün olduğunu düşünüyorum..

https://www.youtube.com/watch?v=kKqpiFir8ug&t=679s
Çizgi romandan otomobil tasarımına




https://www.youtube.com/watch?v=dBkJUIp5u10
Bilim Tarihinden Silinmesi Gereken Olay: ÖJENİ!

İkircikli bir dil kullanılmış.. bir oraya bir buraya yandaş olmak ve karar verememek bizim samimi olamadığımızı gösterir ve bu kararsızlıktanda örneklerinizi verdiğiniz uygulamalar ve liderler çıkar. Teknik bilgi vermek ve insani değerleri savunmak ikisi birlikte zor bir iş.. güç olunca hak zayıflıyor.. hakkı tutarsan güç sahibi olamıyorsun.. öyle ise ikisini dengeleyen bir yaklaşımı tutturmakta insanın sınavı ve hatta bazen yarışı oluyor. bilim ve ahlak düşünüşte.. teknik ve etik.. işleyişte.. güç ve gür.. işte.. ZORLU konular.. dünya ve ahiret dengesi.. akıl ve kalb bağdaşımı.. toplum ve birey uyumu.. erkek ve kadın ilişkisi.. temelde çok köklü KONU'lardır ve AİLE varır. Sonuçta şuraya geldim: DÜNYAYI belirleyen dildir.. DİNİ tanımlayan dildir.. öyle ise stratejik nokta DİL' oluyor. Dili kötü ve kötüye kullandığımız sürece dünya ve din bozulduğundan İNSAN'da bozulacaktır. Öyle ise insanı düzeltmek için kaynağını inmek gerekiyor AİLE.

https://www.youtube.com/watch?v=Qfyv3aL_TE8
Veri Okuryazarlığı Hareketi! – Başlangıç




Nev-i Şiiir, Felsefe ve Sanat Gurubundan Nevra AkbayULU paylaşımı

Birini sevmek ;
başkalarına görünmeyen bir mucizeyi gören tek kişi olmaktır...
Francois Mauriac

Evet, güzellik içkindir.. iyilik ise aşkın. Genelde güzelliği kadın, iyiliği ile erkek temsil eder. Güzel ve iyi ile güzelliğin ve iyiliğin farkını bilenler hayır ve hasene ile seyyie ve şer farkını da bilirler. Sözcüklerle arası "iyi" olmayana fazla bir şey anlatmakta kolay değildir. Güzellik, iyilik, yetkinlik, yararlılık NEDENSİZ sevilirler. Bunu "karşılıksız sevgi" ile de karıştırmamak lazımdır. Bunun için önce ışık ve aydınlık farkını bilmek gerekiyor. Işık eşyayı aydınlatır lakin gerçekleri ancak insan insana anlatır. Sonuçta anlarsan yakın olursun.. anlamazsan uzak. Öyle ise anlamak için sadece nesneni değil kimseni de geliştirmen gerekir.. sonuçta tüm bunlar hem nesne hem kimse olan DİL'i anlamaya götürür.. dili anlamazsan dini de aslaya kavrayamazsın. Bu durumda ÜSTAD konuştukları dinlenendir. HOCA sorulunca söyleyendir. ÇÖMEZ ise benim gibi sorulmadan söyleyendir.

Sevinç.. övünç.. kıvanç.. gönenç.. ötesi aranabilir ancak varsa yoksa da küçük sevinçler önemlidir.. ne anlatmış şair; uçmak için kuş olmak şart değil.. şerait ve şartlar ve koşullara sevin kuş gibi uçarsan

es-RA sün-tar’a
Hiç duymadıkları yerden konuşurum ben, hiç bakmadıkları yönleri görür, hiç bilmedikleri dil kullanırım.
Kendilerine benzetmek isterler, güç yetiremediklerinde dönüp giderler, ardlarına bakmadan.
Cahillikleri her hallerinden bellidir. Ezbere yaşar, ezberlerini başarı atfederler.
Narkozda hayat süren güler yüzler gibiler. Tıpkı bir cesedin sırıtışı gibidir onların imajları.
Aynı dili konuşurcasına imada ihtisas yapmış gibi hareketleri vardır.
Yerler, içerler ve uyurlar.
Hayattaki amaçlarını kaybetmiş de son sürat tersine dönen gezegen gibi başları döner, manyetik frekansın dalga boylarında boy gösterirler, sıra sıra.
Fiziksel benzerlikleri onları aldatmıştır. En büyük yalanın içinde yaşam sürerler.
Sizinle aramda perdeler var.
Binlerce yıl ötenizden size seslenir, hiç bilmediklerinizden haber veririm ama sizler beni kendi suretinizde anlarsınız. Çünkü benlikleriniz sizi kat be kat maddeleştirdi.
İradeniz kayıp, kontrol mekanizmanız istila altında.
Kendi hakikatini idrak eden çıkmadı, kıyamet kopana kadar da çıkmayacak.
Çünkü insanlar insan değil adeta robotlaşmış nesneler yığını. Ve kurtuluşları da yok gibi.
Çünkü beni anlamak gibi bir yetenekleri yok.
Çünkü hakikatten çok uzaktalar.
Tıpkı iki insanın yan yana uyuyup da, ayrı rüya görmesi gibi sizinle apayrı dünyalardayız.
Esra Süntar

Es-ra'dan esip gürlemek güre "irade"ye sahip olmak anlamına gelmez.. çünkü iradeden başka rahmet ve ilim ve kudrette bulunuyor.. Rahmet-i Rahmanı nazara almadıkça BRAHMAN'ın izini sürübilirsin ancak.. konuşamayanların yanında konuşmak.. yapamayanların yanında yapmak gibidir.. o "yapma"nın bir ömre bedel kaç reflekse ve itiyada ve adete mal olduğunu anladığında ve bunun binlerce "yapamama"ya bedel olduğunu kavradığında belki "irade" sürende bitmiş olacak.. artık rabasın kalacak ne de rahas.. ne rasinin kalacak ne rasihin.. rüyetin ve rüyanda fayda görmeyeceksin.. re'yin ve riyanda ber-hava olacak.. naZarın ve basaR'ın sana düşman olacak.. çünkü çıktığın kadar inecek.. yükseldiğin kadar düşüceksin.. çünkü:

Zümre ve hücre ve ene ve sırr’dan mürekkeb insan "insan" büyüklendikçe (KBR) küçülür.. küçüldükçe (SGR) düşer bir merdivene bindirilmiş.. Nar ve Nur ile Seyr ve Sır dörtlüsü “R” da kaybolur.

Burada kadar tüm tümcelerimi OLUMSUZ kullandım.. çünkü ben senin simetriğinim.. zira anlatımında olumlu hiç bir söz bulamadım.

DEĞİŞİMİN yenileme istediği kadar yineleme istediğini göz önünde tutmuyor anlatımınız.. tebdilin ancak tekrir ve tecdid ile olası olduğunu unutmuş görünüyor anlamınız.. bazıları Montgameri gibi rastgele ve olasılı.. bazıları Çörçül gibi düzenli ve iradeli yaşar.. ancak ikisi de başarılı olur. Önemli olan gemiyi limana getirmektir.. yoldaki fırtınalar karı ve kocayı birbirinden ayırmamalıdır..

çünkü ONLAR bir bütünün iki yarısı olup Hür Ruh projesini gerçekleştirecek Bir Rab'dırlar.. biri birine tapar öbüre diğerine kulluk eder kral ve kraliçelerdir.. çünkü siyah olmadan beyaz olmaz.. boşluk olmadan karakter bulunmaz.. yatay olmadan dikey yanılsamadır. Yargı da Yazgının bir aksidir. Yaratan yaradan'a adanırsa Yâr ortay çıkar aksi halda biri empuls a'layı illiyinden esfeli safiline düşer.. ahseni takvim ahseni ameli erişmez.. hüsna esmaya ulaşmaz...

(Not: dediklerinizi kendim için aldım kabul ettim.. teşekkür ederim.. dediklerim başkalarına dedikleriniz içindir, sayglarımla)
Dinnur YAŞAR
Mahiyet itibariyle her şey ilme ve bilgiye.. muhteva itibariyle güce ve kuvvete bağlıdır. Mahiyetin bir kısmı hüviyete.. muhtevanın bir kısmı şahsiyete gider.. ancak belirleyici olan ilim ve hikmettir. Asl olan adalet ve iktisattır.





Düzenleyen osmanziya - 21-Nisan-2022 Saat 02:10
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk