Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: taliban Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3158

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: taliban
    Gönderim Zamanı: 16-Ağustos-2021 Saat 15:57


Anlam
Anlama
Anlatım


Bu üç zor iş bir tarafa


Güçler arası denge..
dünya ve ahiret dengesi..


bilgileri ve değerleri bağdaştırma..
aklın ve kalbin bağdaştırılması..


Bireyin (ferdin) ve toplumun (cemiyetin) salahı..
Devletin ve medeniyetin sulhu..


Bu üç zorlu iş te bir tarafa





Halil DALMAN Paylaşımı

Bilindiği gibi İngiliz Krallığı 1840 ve 1880’li yıllarda iki kere Afganistanı işgal ettiler ve ikisinde de yenilerek ve ağır zayiatlar vererek çekilmek zorunda kaldılar.
Sovyet Rusya aynı şeyi 1980’li yılların sonunda denemiş, Afgan mücahitlerinin direnişi sonunda ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır.
11 Eylül 2001’de El Kaide Amerikan ikiz kulelerini yıkarak 3000’den fazla kişinin ölümüne sebep olunca, Amerika Afganistandaki Taliban rejiminden El Kaide militanlarının teslimini istemiştir.
Taliban rejimi bu talebi reddedince Amerika ve İngiltere aynı yılın sonlarında Afganistan’a girerek iki ayda Taliban yönetimini çökertmiş ve Taliban savaşçılarını Pakistana kaçmak zorunda bırakmıştır.
Amerika Kabil’de kendisine bağlı bir hükümet kurdurmuştur.
1 trilyon dolar harcamasına binlerce kayıp vermesine rağmen Amerika da Afganistanda tutunamamış, iki ayda çökerttikleri, başkent Kabil’i terk etmek zorunda bıraktıkları Taliban bu 20 yıl içinde yeniden güçlenmiş ve ülkenin büyük bir kısmını ele geçirmiştir.
Aynı ingilizler ve Ruslar gibi Amerikalılar da Ülkeyi terketmek zorunda kalmışlardır.
İngiliz, Rus ve Amerikan imparatorluklarının bu başarısızlıkları nedeniyle, Afganistan’a imparatorluklar mezarlığı denilir olmuştur.
Bu gün itibariyle, Taliban başkent Kabil’e dayanmış, şehrin kendilerine savaşsız teslimini istemiştir.
Savaşı bahane edip, altın kaplı koltuklarda oturan, ülkede lüks ve keyf içinde yaşayan Özbek asıllı Komutan Raşit Dostum yurt dışına kaçmak zorunda kalmıştır.
Son dakika haberi olarak Afgan Cumhurbaşkanının da ülkeyi terk ederek Tacikistan’a gittiği bildirilmektedir.
Anlaşılıyor ki Amerika, Rusya ve Çin Talibanla anlaşmışlardır. Anlaştıkları şurdan da belli, 20 yıl önceki taliban hükümeti Deaş benzeri uygulamalar yaparken, bu sefer sözcüleri aracılığı ile, kadının erkeksiz sokağa çıkma, okuma ve çalışma hakkını tanıyacağını, intikam almayacaklarını, mahkeme kararı olmadan kimseyi öldürmeyeceklerini ilan etmişlerdir.
Ülkemiz yangın ve selllerle boğuşurken, Suriyeden sonra yurdumuza yeni bir göç dalgası ihtimali olan Afganistandaki durumu bir özetleyeyim dedim.
Bizim için sevindiririci olan durum şudur. Ülkede çift başlılık bir şekilde sona erince Afgan göçmen tehlikesi de sona erer inşallah.
Gelinen son durumun ülkemiz ve kardeş Afgan halkı için hayırlı olmasını dilerim.
Halil DALMAN
15.08.2021


Dedim ki:

Sanırım Anadolu'yu PKK ile çözemediler.. bu sefer TALIBAN ile çözmeye çalışiyorlar.. her şeyin hazırina alişkin halk.. yesil ve mavi ve kirmizi totaliter sistemlere ve otoriter rejimlere aşik aydın.. bu gibi oyunlara teşne.. çünku geçmişteki misir.. yunan.. roma.. turk.. hind.. arap.. selcuklu.. osmanlı medeniyetlerini toplayan ve hazmeden AVRUPA medeniyetini temsilcisi görunen INGILIZ uygarliginin aslinda beşeriyetin yapisindan çıkan teknoloji ve ideoloji ile INSAN inşasi oldugunun farkinda degiller.

Dili ve dini partilerine paravana yapan KÖRLER..
emegi ve hurriyeti ideolojilerine paratoner eden SAGIRLAR..
bu oyunu anlayamazlar..
inşa edilen medeniyetin ve insaniyetin önemini ve degerini bilemezler.


Ortada ingiliz degil nereye gittigini bilmeyen insanlar ve nereden geldigini bilmeyen islamlar.. sonuçta aramayan ve düşunmeyen KIMSELER var. Olsaydi.. bugune kadar YBA tâlib olurlardı.. olanlar ya talebe ya da taliban.. ikiside YBA e yaramaz ve yâr olmazlar.

Bunun üzerine Anadolu ve Taliban alakasını anlayamadım.. dediler..

İslam üç yerde filizleniyor.. malazgirtle Anadoluda.. petrolden sonra Suudide.. şimdi de Afganistanda ancak hepsi de geçmiş ve geleneksel yaklaşımla bağını sürdürüyor.. gelecekle ve yenilikle arayışı olan ? Anadolu Osmanlı kaynaklı.. Suudi İngiliz kökenli.. Taliban ise hiç biriyle bağlantısı olmayan yeni bir çözüm.. fundamentalist yaklaşım ise bir tür ütopya.. sonuçta İSLAMİYET bitti.. insaniyette biterse.. İslamiyet için hiç bir umut kalmayacak.. bu güne bakarsan.. dediğim uçuk görünür.. günün konforunda kendini unutursa insan geleceği görmez.. yukarıda yazdıkları dikkatle bir daha okursanız meramımı anlayabilirsiniz...


dedim



Bu günde VAN başlıklı bir dizin yapmış içinde kırka yakın tabloda   Anlam, anlama ve anlatım konulu bir çalışma yatım.. düz yazı bahane oysa bu tabloların TANIRLIK hususundaki anlatımı şahane.. anlamın ad ve ar türü.. anlatımın gerçek ve mecaz çeşiti.. ayrıntılı ele alınmış.. anlama’nın türü ve çeşiti verilmemiş.. belki bir gün onu da buluruz.


Osmanziya 16.08.2021


Bilgi, saygı, sevgi ve sağlıcakla kalınız.





Burada elliden fazla dosya.. anlam, anlama ve anlatım konusunu imgeliyor ve irdeliyor:


20210816_182332_VAN00.rar

Düzenleyen osmanziya - 16-Ağustos-2021 Saat 18:25
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk