Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: 2024 SONU Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3563

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: 2024 SONU
    Gönderim Zamanı: 01-Aralık-2024 Saat 09:06

DÜZELTİLMİŞ: Nihayet 2024 yılının son ayına ve 44.ncü haftasına geldik.. bundan sonra BEYAZ tahta da ZAMAN'ı konuşturacağım.. İnşaallah.


Bu iki dolaptan oluşan BEYAZ tahtada yıllardır yaptığım tabloların hiç birinde YBA gereği bir sözcük ikinci kez kullanılmamıştır.. çünkü YBA birinci kuralı bir sözcük ya da terimi ikinci kez kullanmamaktır.

İki sözcük arasında bağlantı anlamına gelen TÜMCE (Cümle) nasıl câmi bir nesne ise ortaya çıkan lafzın ma'nasında ve zikrin fikrinde YENİ bir nesne ortaya çıkar. Bu sanki EŞEYLİ ÜREME gibidir.

Tümce bağlantısı (BAĞLAM.. kontkest.. ) ise iki kavramı birleştiren ve bu iki kavramda bulunmayan yeni bir anlamı yansıtan SÖZ demektir. Sözün sözcükleri ve tümcenin de adlarından "söz" edebiliriz.


Söz etmek.. daha doğrusu bahse konu yaparak bir mevzu tümce ve sözlerle anlatmak, açıklamak ve sorun çözmek demektir. Sanki.. Demek.. Gibi.. Öyledir.. Böyledir.. Şöyledir suretinde yaptığımız gevezeliklerin özü bir nesneyi bir nesneye.. bir kimseyi bir kimseye benzetmekten.. teşbih ve temsilden ibarettir.


Bilimsel analoji (temsil, benzetim) ve edebi metafordan (teşbihden, benzetmeden) başka bir BİLGİMİZ bulunmaz.


Bu sav biraz garib bulunabilir.. bana diyebilirsiniz ki yahu anolojiden başka bir deduksiyon (tümden gelim, istintaç) ve indüksiyon (tüme varım, istikra) vardır bu genelleme ve bütünleme nasıl benzetme olur ?

Ya da teşbihden başka mecaz, istiare ve saire bütün edebi san'atlar BENZETME'ye denkleştirilebilir, indirgenebilir ve eşitlenebilir diye sorsanız .. derim ki işte bunu anlamadığınız için YBA öğrenmekte ve kullanmakta ve yararlanmakta gecikiyor ve bu yüzden içerikten BİÇİM'e geçemiyorsunuz derim. Bu biiiir...



İKİNCİSİ bu tablolarda anlamlı anlatımlar bulamıyor olabilirsiniz.. çünkü YBA dilini öğrenmemek.. kullanmamak ve yararlanmamak gibi bir mazeretiniz bulunuyor.. lâkin hiç olmazsa tablodaki onlarca sözcükten anladığınız yani iki kelimeyi bağlayarak ortaya çıkardığınız "anlam"ı yadsıyor ya da benimsemiyorsanız bunu ELEŞTİREREK bir konuşma başlatabilirsiniz.

Ya da anlamını bildiğiniz iki adın bir araya gelmesinden ortaya çıkan ANLAM'ın    aykırılığının.. NasıL'ını.. karşıtlığının.. NedeN'ini çelişmesinin.. NiçinN'ini SORARAK yine bir konuşma çıkarabilirsiniz.


Bu yineleri yenilemek yani ELEŞTİRMEK ve SORMAK bize yep yeni kapılar açar.. eğer MERAK ve KUŞKUNUZ diri ise..


KONUŞMALARIN bilinenleri SORULAR halinde YENİ ' leyerek veya bilinmeyenleri YANITLAR olarak YENİ'leyerek insanların DÜŞÜNMESİNE yol açtığını biliriz.


Bunu FARK ettiğimizde bizim genişlememiz ve gelişmemizin de caddesinin ortaya çıktığını ve küçük bir patikanın zamanla koca bir bulvara döneceğini dahi fark ederiz.


Hadi bu MUHTEŞEM çalışmaları ve bu HARİKA tablo harikalar için oy harika vay Maşaallah demenizi beklemiyorum.. fakat hiç olmazsa benim ve sizin için.. kendimiz için bu düşünme ve konuşmalardan çıkacak "iyi ve güzel ile doğru ve gerçek" BEN-ZETme-ler'in bizi BEN'in BAŞKA'sına götürçek bir çıkış yolu olduğunu fark ve kadr etmenizi yani ayırt etmenizi ve değerlendirmenizi bekliyorum.

Affedersiniz benim maddeme yani bedenime giremezsin.. çünkü ya karı ya koca olmamız lazım.. lakin ma'na'm olan bilgime ve düşünceme girebilirsin... böylece de genişler ve gelişirsin. Aksi halde kendini büyütür.. büyütür.. büyütür öyle büyütürsün ki benim gibi kendi içinden dışarı çıkamazsın.


OSMANZİYA 01.12.2024 üçyol izmir 09:06

Düzenleyen osmanziya - 01-Aralık-2024 Saat 09:37
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3563

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02-Aralık-2024 Saat 00:39


KARTEZYEN KOORDİNAT SİSTEMİ

1611 yılında Descartes tarafından geometriden aritmetiğe geçen tarafı yapılandırılmış.. daha sonra da FERMAT tarafından hesabdan hendeseye geçin tarafı bina edilmiş.. ve sonunda EULER tarafından bu gün kullandığımız MATEMATİKSEL ANALİZ yöntemi inşa edilmiştir. Böylece Analitik düzlemde antik ve orta çağda kululanılan SENTETİK geometriden ANALİTİK geometriye geçilmiştir.

ANALİTİK düzlemin bu MATEMATİK kullanımı o zamandan beri BİLİMİN DİLİ haline gelmiştir.. binaları yükseltirken.. aya adam indirirken.. bilgisayarların monitörleri için tasarım yapıp renkleri ve çizgileri biçimlendirirken.. ekranda canlı akvaryumlar yaparken.. analitik düzlem MATEMATİKSEL olarak kullanılmaktadır.


Biz analitik düzlemin bu metamatik kullanımından II Filoloji Kongresine sunduğumuz ve kongrenin tam metin kitabında YÖNTEM BİLİMSEL ANALİZ Mustafa BUĞUÇAM çalışmamızla analitik düzlemin METODİK kullanımına geçmiş bulunuyoruz.




Bu metodik kullanımın yarın ne gibi işler yapacağından ve başımıza ne gibi gaileler açacağından şimdilik haberimiz bulunmuyor. Analitik düzlemin ZİHİN HARİTALARI tarafından kullanımı beyinin sinapslarının gücünü dayanan bir doğaçlamadır. YBA bunu bir teknik olmaktan öte bir yöntem haline getirmiştir. Belki yarın bir dil haline gelecektir.Her ne kadar bunu 1990 dan beri otuz yıldan fazladır anlatmaya çalışmışsam da kimseye duyuramamışım.. duyursaydım.. sanırım bir yansıma bulabilirdim.


Elbette her işin ve nesnenin ve kimsenin ve buluşun bir ZAMANI vardır.. biz buna YÜKSELEN DEĞER adını veriyoruz.

Örneğin bu gün AKILLI bir telefonu alın.. yüz yıl geriye gidin.. bir işe yarayabilir mi ? İşe yaramayan bir nesnenin önemi ve değeri anlaşılabilir mi ?

Bu gün YBA benim çok işime yarıyor.. yarın aynı gereksinimi ve aynı arayışı duyan başkalarının işine de yarayacaktır.

Osmanziya 01.12.2024 üçyol izmir 23:39


IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3563

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02-Aralık-2024 Saat 00:50
Yontem Bilimsel Analiz.. başımıza konulan bir çorap ve kafamızı geçirilen bir sepet.. mi yoksa o bir örümcek mi ?



Bu yazının buradaki linki:

http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2554&PID=4485#4485


Sanki bana diyor ki 4444 yöntemini anlataher bir insanın bir ömür süresi içinde bir HAMD DAVASI bulunur ve onu gerçekleştirirek davasını kanıtlar ve onu Sahibine iade eder. Rabbimiz muvaffak eder.

Sağlıcakla kalınız. 01.21.2024 üçyol izmir 01:53

Düzenleyen osmanziya - 02-Aralık-2024 Saat 00:54
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk