Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim  
Mesaj icon Konu: 2024 SONU Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Gönderilenler: 3462

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: 2024 SONU
    Gönderim Zamanı: Bugün Saat 09:06

DÜZELTİLMİŞ: Nihayet 2024 yılının son ayına ve 44.ncü haftasına geldik.. bundan sonra BEYAZ tahta da ZAMAN'ı konuşturacağım.. İnşaallah.

Bu iki dolaptan oluşan BEYAZ tahtada yıllardır yaptığım tabloların hiç birinde YBA gereği bir sözcük ikinci kez kullanılmamıştır.. çünkü YBA birinci kuralı bir sözcük ya da terimi ikinci kez kullanmamaktır.

İki sözcük arasında bağlantı anlamına gelen TÜMCE (Cümle) nasıl câmi bir nesne ise ortaya çıkan lafzın ma'nasında ve zikrin fikrinde YENİ bir nesne ortaya çıkar. Bu sanki EŞEYLİ ÜREME gibidir.

Tümce bağlantısı (BAĞLAM.. kontkest.. ) ise iki kavramı birleştiren ve bu iki kavramda bulunmayan yeni bir anlamı yansıtan SÖZ demektir. Sözün sözcükleri ve tümcenin de adlarından "söz" edebiliriz.

Söz etmek.. daha doğrusu bahse konu yaparak bir mevzu tümce ve sözlerle anlatmak, açıklamak ve sorun çözmek demektir. Sanki.. Demek.. Gibi.. Öyledir.. Böyledir.. Şöyledir suretinde yaptığımız gevezeliklerin özü bir nesneyi bir nesneye.. bir kimseyi bir kimseye benzetmekten.. teşbih ve temsilden ibarettir.

Bilimsel analoji (temsil, benzetim) ve edebi metafordan (teşbihden, benzetmeden) başka bir BİLGİMİZ bulunmaz.

Bu sav biraz garib bulunabilir.. bana diyebilirsiniz ki yahu anolojiden başka bir deduksiyon (tümden gelim, istintaç) ve indüksiyon (tüme varım, istikra) vardır bu genelleme ve bütünleme nasıl benzetme olur ?

Ya da teşbihden başka mecaz, istiare ve saire bütün edebi san'atlar BENZETME'ye denkleştirilebilir, indirgenebilir ve eşitlenebilir diye sorsanız .. derim ki işte bunu anlamadığınız için YBA öğrenmekte ve kullanmakta ve yararlanmakta gecikiyor ve bu yüzden içerikten BİÇİM'e geçemiyorsunuz derim. Bu biiiir...

İKİNCİSİ bu tablolarda anlamlı anlatımlar bulamıyor olabilirsiniz.. çünkü YBA dilini öğrenmemek.. kullanmamak ve yararlanmamak gibi bir mazeretiniz bulunuyor.. lâkin hiç olmazsa tablodaki onlarca sözcükten anladığınız yani iki kelimeyi bağlayarak ortaya çıkardığınız "anlam"ı yadsıyor ya da benimsemiyorsanız bunu ELEŞTİREREK bir konuşma başlatabilirsiniz.

Ya da anlamını bildiğiniz iki adın bir araya gelmesinden ortaya çıkan ANLAM'ın    aykırılığının.. NasıL'ını.. karşıtlığının.. NedeN'ini çelişmesinin.. NiçinN'ini SORARAK yine bir konuşma çıkarabilirsiniz.

Bu yineleri yenilemek yani ELEŞTİRMEK ve SORMAK bize yep yeni kapılar açar.. eğer MERAK ve KUŞKUNUZ diri ise..

KONUŞMALARIN bilinenleri SORULAR halinde YENİ ' leyerek veya bilinmeyenleri YANITLAR olarak YENİ'leyerek insanların DÜŞÜNMESİNE yol açtığını biliriz.

Bunu FARK ettiğimizde bizim genişlememiz ve gelişmemizin de caddesinin ortaya çıktığını ve küçük bir patikanın zamanla koca bir bulvara döneceğini dahi fark ederiz.

Hadi bu MUHTEŞEM çalışmaları ve bu HARİKA tablo harikalar için oy harika vay Maşaallah demenizi beklemiyorum.. fakat hiç olmazsa benim ve sizin için.. kendimiz için bu düşünme ve konuşmalardan çıkacak "iyi ve güzel ile doğru ve gerçek" BEN-ZETme-ler'in bizi BEN'in BAŞKA'sına götürçek bir çıkış yolu olduğunu fark ve kadr etmenizi yani ayırt etmenizi ve değerlendirmenizi bekliyorum.

Affedersiniz benim maddeme yani bedenime giremezsin.. çünkü ya karı ya koca olmamız lazım.. lakin ma'na'm olan bilgime ve düşünceme girebilirsin... böylece de genişler ve gelişirsin. Aksi halde kendini büyütür.. büyütür.. büyütür öyle büyütürsün ki benim gibi kendi içinden dışarı çıkamazsın.

OSMANZİYA 01.12.2024 üçyol izmir 09:06

Düzenleyen osmanziya - Bugün Saat 09:37
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma