Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim  
Mesaj icon Konu: AILE Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3212

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: AILE
    Gönderim Zamanı: 03-Eylül-2024 Saat 12:08


Güzel öğütler insan olmak yolunda...


din.. ahlak.. hukuk..
kimlik.. kisilik.. bireysellik..
aile.. terbiye.. idare..
aramak.. bulmak.. olmak..
yazmak.. öğutlemek.. örneklemek..
kısaca beşeriyetten sıyrilmak zordur..
insan olmak kolay degildir..
islam olmakta şansımızaa kalmış...
Saygılarımla.. sağlıcakla kalınız.

osmanziya 02.09.2024



Faruk ZEYLAN paylaşımı

ABRAHAM LİNCOLN'dan OĞLUNUN ÖĞRETMENİNE MEKTUP
"Öğrenmesi gerekli biliyorum; tüm insanların dürüst ve adil olmadığını, fakat şunu da öğret ona: 'her alçağa karşı bir kahraman, her bencil politikacıya karşı kendini adamış bir lider vardır.' Her düşmana karşı bir dost olduğunu da öğret ona. Zaman alacak biliyorum, fakat eğer öğretebilirsen, kazanılan bir doların, bulunan beş dolardan daha değerli olduğunu öğret. Kaybetmeyi öğrenmesini öğret ona ve kazanmaktan neşe duymayı. Kıskançlıktan uzaklara yönelt onu. Eğer yapabilirsen, sessiz kahkahaların gizemini öğret ona. Bırak erken öğrensin, zorbaların görünüşte galip olduklarını.
Eğer yapabilirsen; ona kitapların mucizelerini öğret. Fakat ona; gökyüzündeki kuşların, güneşin yüzü önündeki arıların ve yemyeşil yamaçtaki çiçeklerin ebedi gizemini düşünebileceği zamanlar da tanı. Okulda hata yapmanın, hile yapmaktan çok daha onurlu olduğunu öğret ona. Ona kendi fikirlerine inanmasını öğret, herkes ona yanlış olduğunu söylediğinde dahi.
Nazik insanlara karşı nazik, sert insanlara karşı sert olmasını öğret ona. Herkes birbirine takılmış bir yönde giderken, kitleleri izlemeyecek gücü vermeye çalış oğluma. Tüm insanları dinlemesini öğret ona, fakat tüm dinlediklerini gerçeğin eleğinden geçirmesini ve sadece iyi olanları almasını da öğret. Eğer yapabilirsen üzüldüğünde bile nasıl gülümseyebileceğini öğret ona. Gözyaşlarında hiçbir utanç olmadığını öğret. Herkesin sadece kendi iyiliği için çalıştığına inananlara dudak bükmesini öğret ona ve aşırı ilgiye dikkat etmesini.
Ona, kuvvetini ve beynini en yüksek fiyata satmasını fakat hiçbir zaman kalbine ve ruhuna fiyat etiketi koymamasını öğret. Uluyan bir insan kalabalığına kulaklarını tıkamasını öğret ona ve eğer kendisinin haklı olduğuna inanıyorsa dimdik dikilip savaşmasını öğret. Ona nazik davran ama onu kucaklama. Çünkü, çeliği ancak ateş saflaştırır. Bırak sabırsız olacak kadar cesaretine sahip olsun, bırak cesur olacak kadar sabrı olsun. Ona her zaman kendisine karşı derin bir inanç taşımasını öğret. Böylece insanlığa karşı da derin bir inanç taşıyacaktır.
Bu, büyük bir taleptir, ne kadarını yapabilirsin bir bakalım. O ne kadar iyi, küçük bir insan. Oğlum."
alıntı

Faruk ZEYLAN paşlaşımı


Faruk ZEYLAN

KADIN OLMAK...
Hem kolay, hem zor. Hem uçuruyor, hem yoruyor. Hem kavuruyor, hem savuruyor. KADIN OLMAK...
Boyayla, makyajla güzelleşmek değil... İç güzelliğini ortaya koyabilmektir. Her erkekte bir parça bırakmak değil, bir erkekte bütün olabilmektir. Var mı kalbinizle tamamladığınız, tamamlandığınız bir dünya?
ERKEK OLMAK...
Hayatına birçok kadının girmesi değil... Hangi kadını gerçekten sevdiğin ve ona ne kadar dürüst olabildiğindir. Geniş omuzlara sahip olmaktan önce, hangi kadına o omuzlara yaslanacak kadar güven verdiğindir. Var mı omzunuza başını dayadığında kanatlarını güvenle indiren bir melek?
KADIN... ERKEK...
Ama kadın olmak ya da erkek olmaktan çok daha önemli bir şey var ki,
İNSAN OLMAK…
Ama gerçekten.
İnsan olmak para kazanmakla, başarıyla, kariyerle değil... İnsan olmak, karşındaki sohbet ettiğin kişiyi anlamakla olur. Ağlayan bir insanın hüznünü ya da sevinçli birinin sevincini paylaşmakla olur. Sevgiliniz, eşiniz, dostunuz, arkadaşınız, anneniz, babanız, karşınızdaki her kimse; ona içinizdekileri, hissettiklerinizi söylemekle, bunu ona yaşatmakla olur. Çok sevdiğinizi içinizde duyumsamakla ve bunu ona hissettirmekle olur.
İşte o zaman insan, yaşamın nefesini büyük bir zevkle solur. İşte o zaman ruh ve beden hayatta daha renkli can bulur.
Can dediğiniz ne ki?
Çölde bir kum tanesi.
Yani,
Tek bir gerçek var.
Tek.
Yürek...!
Ve
Yüreğin kadını, erkeği yok. Bir mert olanı var, bir de namert olanı!

Faruk ZEYLAN




Tebrik ederim Abicim .. güzel bir komposizyon olmuş. MERT çok anlamli bir sözcük. Bir de onun muadili bulunur. DÜRÜST.

Bozkır'lilar kendilerini havası sert adami mert olur diye tanimlar ki bunun bir örneği meslektaşım rahmetli Mehmet YAMAN'dır.

Dogru düzgun deriz ya da doğru dürust. Yani doğrunun yanında bir de dürüst ve düzgün sözcüklerini kullanırız. Düm düz.. ya da dümbük.. Dim dik deriz.. yatık ya da eğik degil anlaminda.

Dinimizin sadakat ve emanet terimleri bulunur. SADIK kadın bağlı eş kari demektir. EMİN erkek guvenilir eş koca demektir.

Sadık kadin.. yatagini kocasinda başkasiyla paylaşmayacak kadar ona BAĞLIDIR. Emin erkek.. karısinı asla bırakmayan hatta canini onun ve çocuklarini uğruna harcayan GÜVENİLİR bir babadir.

Peki böyle olunca ne olur ?

AILE dişil kadin ve eril erkegin karı ve koca olarak insan türeten ve ureten bir eşeyli ÇOGALMA makenizmasi ocak ve o civcivleri tavuk.. horoz.. kanarya.. bulbul.. karga.. şahin.. kartal kısaca YETİŞTİREN yuva olur.


Bunlardan bazilari MERT olur bazilar dert olur.. kartal olmak önemli degil. Bazilari DÜRÜST olur bazılari yalancı olur.. bulbul gibi şakimak degerli degil.. bazilar bir ömur DİMDİK durur bazilari dümbük ve yamuk kalir.. kendini duzeltmez.


Kimimiz mal üretiriz kimimiz bilgi türetiriz kimimiz karar üretiriz fakat hepimiz her şeyden önce ÇOCUK yetiştiririz. Çocuğumuzu yönetirken kendimiz eğitiriz.. kendimizi yönetirken çocuklarımızı eğitiriz.

Bu yüzden TERBİYE ve İDARE yaşamımızın her döneminde temelini ve kökenini aileden alan ve kültürün olmazsa olmaz bileşeni olan DİL ve DİN kurumlarının kaçınılmız ve kurtulunmaz etkisidir. Bu genetik ve kültürel kodlar nedeniyle ana diliyle terbiye eder, baba diniyle idare eder.

Bu nedenle Yetenek ve olanaklarıyla AİLE nasılsa çocukta büyük bir olasılıkla öyledir. Osmanziya 03.09.2024



Osmanziya 03.09.2024









Düzenleyen osmanziya - 03-Eylül-2024 Saat 12:48
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3212

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 03-Eylül-2024 Saat 12:56


AİLE tablosu genişletildi..

X (A) ve Y (B) den oluşan ailenin ortaya çıkardığı Z (Zigot) C (Çocuk) haline gelinceye kadar geçirdiği BİOLOJİK evreler ve PSİKİLOJİK aşamalar bu adı geçen BİLİMLER tarafından ayrıntılı olarak incelenmekte ve işin kültürel ve sosyolojik yönleri de araştırılmakta ve İNSAN kendini tanımaya çalışmaktadır. Toplumun birimi ve insanın bilimi TANIMIYLA belirlediğimiz Aile'yi kısaca "A ile B" yani AB "çizgisi" olarak sembolleştirebiliriz. Şimdi biz bu çizgiyi daha güzel ve okunaklı hale getireceğiz.

Işde BU diye özetleniyor tablo.


Insanin var oluşunun iki kökü

Ailesi ve Davası

Bu aile ve dava kavramını insanın daveti..daisi ve devasi ve duasıni da ekledigimizde insanin bir PROJE oldugu ortaya çıkar.


Bu projenin plan ve programını PROSPEKTUS'une bakarak bulabilir mi yiz ? "

Kainat bir yapı ve insan da bir işlev ise bu yapı ve işlevin PROSPEKTKÜS'ü de KUR'AN oluyor.

Mustafa BUĞUÇAM 02.09.2024 13:38 üçyol izmir.
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk