Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim  
Mesaj icon Konu: astronomi Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3289

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: astronomi
    Gönderim Zamanı: Dün Saat 23:24
Bilgi.. değer.. ikisi de farklı renkleri olsa da insanı etkiler.. Bilgi Kuram'ının kurucusu saydığım Imanuel Kant'ın ünlü bir sözü bulunuyor: "İki şey beni ürpertir: Biri üstümdeki yıldızlı gök.. diğeri içimdeki ahlak yasası." Onun zamanında GALAKSİMİZ keşfedilmemişti.. gezegenler arası uzayın içinde bulunduğu yıldızlar arası uzay. zamanında milyarlarca yıldızları barındıran başka galaksiler fazla tanınmıyordu . Onlara bu gün nebula dediğimiz "bulutsu"lar gibi gaz ve toz bulutsuları sanılıyordu.. daha sonra Herschel galaksimizi ve galaksileri saptadı.. Bu gün evren hakkında bilgiler.. insan hakkındaki değerlerden.. daha fazla önem verilmeye başlandı.. ve insanın bunları DEĞERLENDİRME vasfı azaldı.. çünkü insan hakkındaki değerlere önem verilmiyor. İnsan artık sadece bir veri sayısı.. ve bu günün çağdaş toplumunda bir yıl süren KATLİAMLAR yapılabiliyor ve insanların çoğu bundan rahatsız bile olmuyor.. 2000 larde hazırladığım KAİNAT ve İNSAN başlıklı bir buçuk GB hacminde power point sunularıyla çalışma da KAİNATIN bilgisini ve İNSANIN değerini dengelemeye çalışmıştım.. insanın uzaydaki galaksiler dünyası ile atom aldı dünyası arasındaki ORTA yerine işaret ederek.. bir çıkış yolu aramaya çalışmıştım. Dinlerin kainatın merkezi saydığı ARZ ile bu adanın çevresi bildiği ARŞ arasındaki ilişkinin kurulamadığı çağdaş dünya kozmografyasının bu bilgileri bize YEDİ KAT SEMAYI anlatmıyor.. uzayların tabakalanmasının sağlam bir resmini vermiyor. Bu gün ki ASTRONOMİ bilgimiz Aristo'nun tabiat boşluktan nefret eder saptaması ile Einstein'un "esir" maddesinin inkarı arasındaki döngüleniyor. Gerçekten ESİR bulunmuyor ise odanın tavanından düşünen bir lamba.. tabana düşerken niçin az da olsa bir "zaman" harcıyor ? Bunu hava moleküllerinin yaptığı sürtünme ile mi açıklayabiliriz. Biraz felsefe yaparsak; yokluk.. boşluk.. hiçlik arasında ne fark bulunuyor. osmanziya yontembilim.com 27.09.2024








SAMANYOLU'NUN 140 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE, KARA DELİK JETİ TESPİT EDİLDİ!..

Bilim insanları, bugüne kadar görülen en büyük kara delik jeti çiftini buldu. İkili, evrende 23 milyon ışık yılı boyunca uzanıyor. Bu da üst üste yığılmış yaklaşık 140 tane Samanyolu Galaksisi'nin uzunluğuna denk geliyor.

Bu tür jetler, süper kütleli kara deliklerden püsküren muazzam miktarda radyasyon ve parçacık patlamalarını ifade ediyor. Milyonlarca yıl sürebilen bu jetler, maddenin uzaydaki akışını değiştirirken kozmosu yeniden şekillendiriyor ve toplam çıktısı trilyonlarca Güneş'e eş değer patlamalar yaşıyor.

Samanyolu jetleri, evrende bir galaksi tarafından üretilen en büyük oluşumlardır. Ancak yeni bulunan ikili, daha önce gördüklerimizden bile daha büyük; önceki gözlemler sadece 16 milyon ışık yılı kadar bir boyuta ulaşabileceklerini gösteriyordu.

Önceki rekor sahibi Alcyoneus adlı bir jet sistemiydi. Aynı ekip tarafından 2022'de bulunmuştu fakat uzunluğu sadece 100 Samanyolu kadardı.

Evrenin sadece 6,3 milyar yaşında, yani bugünkü yaşının yarısından daha genç olduğu bir mesafede tespit edildiler.

Aynı araştırma, bu türden keşfedilmeyi bekleyen daha birçok mega yapının olabileceğini de öne sürüyor. Bilim insanları, halihazırda toplam 10 binden fazlasını buldu.

Makalenin başyazarı Martijn Oei, "Dev jetleri ilk bulduğumuzda epey şaşırdık. Bu kadar çok oldukları hakkında hiçbir fikrimiz yoktu." dedi.

Araştırma, hakemli dergi Nature'da yayımlandı.

Aysun TOLAN paylaşimi



Düzenleyen osmanziya - Dün Saat 23:29
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk