Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: toplumsal degisim Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: toplumsal degisim
    Gönderim Zamanı: 20-Şubat-2018 Saat 03:46
Toplumsal değişim.. küresel evrimleri ve ulusal devrimleri içeren büyük dönüşümleri kapsayan bir olaydır.. kavimler göçü.. istanbul'un fethi.. Fransız ihtilali gibi bir çağı kapatan bir çağı açan büyük olaylar olacağı gibi Hazreti İsa aleyhisselamın doğumu (MİLAD) gibi tarihi başlatan olaylarda vardır.. vardır.. malum veled ve valide sözcükleri.. invalid.. sözcükleri bizi DOĞUM müjdeleyen olayları anımsatır.. lem yelid (doğmamış) ve lem yuled (doğrulmamış) diyen İHLAS suresi size neyi hatırlatıyor.. peki Hz.Muhammed'in doğumu neyi başlatıyor.. 400 yıllık bir gelişmeden sonra 1000 yıllık düşüncenin durdurulduğu ve 300 yıldır bilimin ve hukukun dondurulduğu koca bir dönemde.. bilimde ve tarih biliminde Hz. İsa'nın doğumu ile TARİH ÖĞRENİYORSAK.. bunun bize bir NESNE'yi kafamızı vura vura hatırlatması gerekir…

Bu kafamıza vuran tokmak yukarıda bahsettiğim durdurma ve dondurma nedeniyle düşünceyi canlandırmamız ve bilimi ve hukuk diriltmemiz ve bunun içinde TOPLUMSAL DEĞİŞİMİ sağlamamız gerektiğini söyler.. aslında biz bu inkilabın M.Kemal'in bu ülkenin donanımını değiştirmesi ve İmamı Nursî'nin bu ülkenin yazılımını değiştirmesiyle.. başlatıldığını düşünüyoruz.. nitekim bu değişimlerin uluslar arası etkilerini gördük.. ancak iki yüz yıldır malımızı çalan ve otuz yıldır canımızı alan küresel güçlerle baş edecek akıllı politikalar üretemedik.. gerçekçi ve akılcı önlemler alamadık.

Kürt solu ve türk solu ile gelenekçi islam ile yenilikçi islamı temsil eden küresel oyuncularımızın koordinasyonu yerine çekişmesini yaşadık.. büyük bir fırsatı ve önemli bir misyonu yitirdik.. buna rağmen yine fırsat kaçmış değil.. hürriyetin ve laikliğin önemini ve değerini anlıyorsak.. meşveretin ve demokrasinin samimiyetini ve ciddiyetine inanıyorsak.. solu ve sağın birliğini sağlayabilirsek.. geleneğin ve yeniliğin beraberliğini gerçekleştirebilirsek.. Anadolu etrafındaki ümmet-i davet ve icabeti birleştirebilirsek.. bu ülkenin asya ve avrupaya olan köprülüğünden yararlanabilirsek.. doğuya önder ve batıya örnek bir ülke olabilirsek.. Rusya’yı caydıracak ve Çini durduracak bir güç olabilirsek.. bu gücü gerçekleştirecek yerel bir işbirliğini ve bölgesel bir işbölümünü bunun ifadesi olan türk-kürt yoldaşlığını.. türk-arap kardeşliğini.. Hz. isa ve Hz. Musa misyonunu.. Hz. Muhammed Mustafa vizyonunu.. davet edilen hikmetini ve icabet eden şefkatini.. kudret ve rahmet ümmiyetini.. sağlarsak kısaca ANADOLU CUMHURİYETLERİNİN GÜCÜNÜ gösterebilirsek.. ki bu akıllı insanlar tarafından da kolayca anlaşılmaktadır. Bu gücün ortaya çıkmamasındaki sorun bizim Müslümanlığımız ve Türklüğümüzde değil.. çözüm bizim İNSANLIĞIMIZDA.. bunu anladığımızda mes’ele bitecek ve problem kalmayacak.

İNSAN olduğumuzda bin yıl daha burada durabiliriz.. aksi halde EY MÜSLÜMANLAR BİN YILDIR BURADASINIZ öyle ise bin yıl daha burada kalabilirsiniz.. diye bizi ve sizi burada bırakmazlar.. çünkü gücünde bir yasası vardır.. gürünün (hürriyetinin) egemenliğini ulusal ilminin görüne ve toplumsal iradenin seçimine terk etmez.




15 Temmuz 2016 dan beri bu ülke huzursuz.. çeyrek yüz yıldır orta doğu huzursuz.. yarım yüz yıldır dünya huzursuz.. çünkü DEĞİŞİM yaşanıyor.. ulusal, yerel, küresel bazda TOPLUMSAL değişim yaşanıyor.. değişim kinetik ve dinamiktir.. potansiyel konumu statik durumdan çıktığında termo-dinamik yasalar işlemeye başlar.. toplumun termo'su din.. dinamiği ise dildir.. dil-din değişimlerinde dünyada ve sonuçta toplumda huzursuzluk başlar.. bu değişimden en çok etkilenin de devletlerdir.. dünya.. dil.. din.. devlet barışta yaşama makinesi olan "toplum"u savaşta ölüm makinesi haline getirir.. bu nedenle toplumun şakası yoktur.. toplum mühendisleri de bunu bilirler.. ekonomik ve politik oyunlarını çok dikkatli oynarlar.. sosyal ve kültürel hesaplarını çok aykılı yaparlar.. umarım hesaplarında bir yanlışlık yoktur.. büyük bir savaşa.. büyük bir yıkıma yol açmazlar.

İnsanlar birbirine benzer.. bu fotoğraftaki zat rahmetli babama öylesine çok benziyor ki buraya aldım.. insanın maddesi gibi manası da birbirine ondan daha fazla benzer. Ben babamın kalemini yani genetik kodlarını taşıyorum.. sadece onun mu ? tüm yaşamın genetik kodlarını taşıyorum.. sadece Ziya BUĞUÇAM'ın değil Hilmi Ziya ÜLKEN hocanın da kültürel kodlarını taşıyorum.. sadece Ziya'nın değil Nur'un da kültürel kodlarını taşıyorum.. sadece islam dünyasının nuru İmamı Nursî’nin değil beşerin uygarlığının kütürel kodlarını da taşıyorum.. Sadece Nursî’nin değil M.Kemal’in kültürel kodlarını da taşıyorum.. sadece ben değil.. çağdaş olduğum insanlarda bu kodları taşıyorlar.. bir hologram gibi parçanın bütünü göstermesi olayını yaşıyorum.. belki bunu bazıları dile getiremiyor.. ben getirebiliyorum.. fakat bu ayrıcalığın öyle kocamın bir önemi ve değeri yok.

Çünkü DEĞİŞİM'i gerçekleştirmekte..TOPLUMSAL DEĞİŞİMİ sağlamakta tek başına fazla bir anlam taşımıyorum.. anlatım yüklenemiyorum.. kendinde değişimi sağlamayan toplumda da değişimi sağlayamaz.. 19 aydır kitabımı yazamadım.. kendimi değiştiremedim.. bu sadece benim için değil.. sizin, face'de bulunan ikibine yakın arkadaşım.. seksen milyon yurttaşım.. yedi milyar küredaşım.. hepimiz için geçerli; sorun küresel ise çözüm bireyseldir çünkü.

Sorun ile çözüm arasındaki değişim.. küre ile birey arasındaki toplum.. bir çağa ve bir yerde buluşmalıdır.. doğu ve batının kesiştiği.. Anadolu.. da buluşmalıdır.. geçmiş ve geleceğin kavşaklaştığı Cumhuriyet.. bu ulusta ve bu ülkede buluşmalı.. diye düşünüyorum.. Anadolunun doğusu ve batısı.. Cumhuriyetin Laikliği ve Demokrasisi.. bu gün birbirinde kopartılmaya çalışılıyor.. doğunun kürtü ile batının türkünü.. laikliğini solu ile demokrasinin sağını.. birbirinden tamamen koparılmasına çalışılmasına inat.. irandan yunanistana.. kadar İNSANLIK bağlarını birleştirmek gerekiyor.. bu zordur.. iraktan israile kadar UYGARLIK ağlarını .. toparlamak gerekiyor.. bu kolay değildir.. lakin olanaksız değildir.. işte tüm bunları YBA ile yapacağız desem inanmayacak, uçuk ve kaçık bulacaksınız.. lakin ben bunun olacağını örüyorum ve öngörüyorum. Peki insan nedir ?


İnsan; Eril ve dişil ile toplum ve birey DÖRTLÜSÜ'nden oluşan hayat ve şuur bio-psik’idir. Zerrenin narı.. hücrenin seyri.. enenin nuru ve zümrenin sırrıdır. Her bir insan bu dört köşeden biri ile kendine bakabilir.. kendini dişil ya da eril sayabilir.. kendini birey ya da toplum görebilir.. bunun sağlamve sağlıklısı genetik ve kültürel kodlarına göre bakabilmektir.

Sadece koşullara bağımlı degil insan.. kurallara da baglı.. koşullar ve kurallara göre olusturdugu kararlara da.. bir kuramin bağlisi.. bir kurulun üyesi olarak görevleri ve ödevleri de var.. sonuçta kölelerine bağimlı bir kral ve kralina bağli bir köle olarak insanin zincirlerini kırması kolay değildir...

Kolay değildir lakin olanaksız da olamaz.. hem yinelemeyi hem yenilemeyi içeren DEĞİŞİM ile yaşamının yönünü değiştirebilir.. eğer bir DEYİŞİM’i varsa buna göre değişimini temin eder.. yoksa başkalarının deyişimine göre iş’ini sağlar ve demesini gerçekleştirir.

Değişim’in söylenmesi kolaydır da öylenmesi ve eylenmesi kolay değildir.. şöyle ya da böyle ol veya olacağım diyebilirsin lakin öyle olmak kolay değildir.. çünkü olay sadece “k” harfinin kaldırılmasıyla olay olmuyor.. kolay kolay olmuyor.. sadece yinelemek kolaydır.. sadece yenilemek dahi kolaydır.. lakin olay olan bir değişim, önce başlat sonra bitir yasası içinde gerçekleştirilecek girişim ve sürdürme ile araştırma ve geliştirme süreçlerini içermekle kalmaz.. itibarlarını ihdas etme samimiyetini ve ciddiyetini de gerektirir.

Bu değişimdeki başarısızlığın çeşitli nedenleri ve gerekçeleri ve koşulları olabilir.. yazgı sorunu vardır.. yargı sorunu varır.. ortam sorunu vardır.. kültür sorunu vardır.. evrim sorunu vardır.. devrim sorunu vardır.. dikey buyruluş ve yaratılış ilişkisi vardır.. yatay dayatım ve deneyim ilişkisi vardır.. bundan dolayı dirilişin olayı, kolay kolay doğmaz.

İstikamet sorunu bulunur.. hayırda vucud-u istikrarı kazanamazsın.. şerde adem-i inhirafı koruyamazsın.. kendine TAPARSIN..   atalet sorunu bulunur istikrarını sağlayamaz BATARSIN.. batalet sorunu bulunur; inhiraf edersin.. SAPARSIN.

Hani adam demiş ya; "Beşer koşullarının tutsağıdır, zincirlerini kırana biz ‘insan’ diyoruz."

Insan nedir?

Ben bu soruyu yanıtlamak için bunları yazdım.. seni umutsuzluğa düşürmek için değil.. umut vermek için.. başarının kolay bir olay.. değişimin kolay bir olay.. ilerlemenin kolay bir olay olmadığını göstererek.. OLAY bir OLAY’a k(af) ve k(ef) sırrı yani kalem ve kelam bilinmezi ile olaya yaklaşmanı istedim.. mal ve mel ile kelam ve kalem dörtlüsünün kitabetinin imametini ve defterinin kitabetini sana tanıtmak istedim..

Kesin olarak bil ki ellerin ve ayakların oğulların.. gözlerin ve kulakların kızların.. hafızan annen ve zekan babandır.. dişin de eşindir.. sende pipinsin.. bu ipin dışarı uzamışsa eril.. içeri uzanmışsa dişilsin.. yani kaleminsin.

Bu kalemi ZİGOD vasıtasıyla atalarından aldın.. yine ZİGOT vasıtasıyla torunlara vereceksin.. fakat bu KALEM’inle beraber melini ve malını sağlayacaksın..emelini ve amelini gerçekleştireceksin.. bu arada ilmin ve imanın oluşacak.. ve hepsi AMEL’inde toplanacak.. bu saydıklarım senin kabire kadar yolcu edecek.. malın ve evladın geri dönecek sen ÖRDÜĞÜN amelinle baş başa kalacaksın..

işte amelini sağlam ve sağlıklı inşa edecek.. güzelce imal edecek.. iyice imar edecek.. dünyan ve dinin arasındaki DİL’indir.. kelam’ındır.. kalem’in onun bir parçasıdır.. işte sen bu dil ve penis uzantını.. penseni.. pencil’in.. pençeni.. pencereni.. prensini ve prensesini ellerinin uzantısı ile birlikte iyi ve güzel kullanırsan.. AMeL’ini ALeM’inle yapılandırmış oluyorsun..

peki ÂLEM nedir ?

ZmN ve NmZ yatayı ile NzM ve MzN dikeyi tarafından işletilen FuZuL ve LuZuM...

İşte fuzuli ve luzumi işler arasında bir sınav olan iş’in ve de’men.. deyişim’ini değişim’in.. senin amelindir.

Kolay gelsin.. Allah yariniz ve yardımcımız olsun. Amin.






Düzenleyen osmanziya - 20-Şubat-2018 Saat 07:37
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk