Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya
Mesaj icon Konu: KORKU Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: KORKU
    Gönderim Zamanı: 26-Şubat-2018 Saat 08:59
KORKU


Cebanet ve Cesaret
Havf ve Cui
Havf ve Hüzn
Haşyet ve İttika


Sevgi gibi korkuda çeşitlidir..
Sevgi ve kin olayları türlü türlüdür.


Muhabbet ve Hurmet
Şefkat ve Re’fet
Uhuvvet ve Husumet
Hepsi Merhametin türevleridir.


Bunların bir de beden ve beyin üzerinde etkileri vardır ki bunlar Limbik Sistemde beliren ŞEHVET ve GADAB kuvveleridir.


Hobiler gibi Fobiler hepsi bizim hissiyatımızın ve duygulanmamızın derinliklerinden çıkar gelirler.. ölümden korkmak.. yokluktan korkmak.. Tanrı’dan korkmak gibi ontik ve var oluşsal olanları da bulunur.


Allah’tan korkmak ve Allah’ın rızasına koşmak dini tabirle Takva ve Zühd eşhasdan ve eşyadan korkmaktan ve çekinmekten başka bir korkudur.. nesneler ve kimselerden korkmak insanları KARANLIK’a atarken Allah’dan korkmak ve O’nun rızasına koşmak AYDINLIK verir.. ürpertesi başka olan bu korkuyu yaşayan bilir ve bu korku şöyle betimlenir.. Mü’min bir günah işlediği zaman sanki üzerine bir dağ binmiştir.. münafık ise bir işlediğinde sanki burnunun üzerine bir sinek konmuştur.


Sevgi ve kin olayları Edmund Husserl’n hocası Franz Brentona’nun işlediği ve genellikle var oluşcu filozofların dillendirdiği bir konudur.. özcü filozoflar bilgi konusunu işlediği gibi var oluşcular duygu ve değer konusunu.. yokluk konusunu işlerler. Nesnelerden korktuğun gibi kimselerden de korkarsın.. düşmanların saldırılarından çekindiğin gibi sevdiklerinin ayrılıklarından da korkarsın. Büyük cisimler.. gökle, yerler ve yükseklikler sana ürperti verdiği gibi Tanrı'nın yüceliği ve ahlak yasasının saygınlığı da ürperti verir. Bir veled seni titrettiği gibi makam sahibi bir devletli de seni titretir. Hasmının kılıncı seni korkuttuğu gibi bir dostunun ihaneti de korkutur. Herkes korkar, kahramanlar korkuya karşı dayana-bilenlerdir. aynı zamanda gayz ateşine direne-bilenlerdir. Nefsine diren ruh.. kalbine diren akıl.. kor çemberinden ve kör kuyusundan geçebilir.


Bunların bence en dikkate değeri Unimano’nun Yokluk Korkusu’dur.. der ki Cehennemin alevleri içinde yanmaya razıyım.. yeterki yok olmayayım. Ehli dünyanın yaşamı, başta içki olmak üzere, ölüm korkusuna ve yokluk korkusuna karşı alınmış maddi ve manevi tedbirler gibidir.. Ehli ahiret ise gözleri ölümden başkasını görmez. İkisi de aşırı uçtur. Doğrusu hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya yarın ölecek gibi ahirete çalışmaktır.


Yaşamı sürdürmek için ölümü unutmak gerekir mi gerekmez mi bunun tartışması yapılabilir ancak dilimizde ölüm unutmak için ne gerekiyorsa yapılmıştır.. dil de bunun için önlemler almıştır.. örneğin var oluş dile getirilmiştir.. ölümün varlığı dile getirilmemiştir çünkü yok ölüşe götürecektir.. olanak denilmiştir.. oysa “ölanak” da denilebilirdi aynı eşitlikle…


Hayat bir bakıştır.. BELİRLENMİŞ bir nazardır, BİÇİMLENMİŞ bir niyettir. İstersen sadece doğum’un OLUM tarafına bakarsın.. istersen düğüm’ün ÖLÜM tarafına da.. istersen yaşamı ani ve fani görürsün.. istersen günü ebedi bir an olarak düşünürsün.


Yaşam önce başlat sonra bitir yasasına tabi olarak mevlid ile mevt arasında bir imkandır.. bir fırsattır.. bir kredidir.. bir borçtur.. bir emanettir.. bir ni’mettir. Ayni anda hem ölebilir hem yaşayabilirsin.. hem bir kuantum manzarası çizersin hem bir determine resmi elde edersin. Hem tekliği görürsün hem birliği görürsün.. hem belirsizsin hem belirsizsin.. hem nesnesin hem kimsesin.. hem kralsın hem kölesin.. hem kendini tanrı sanırsın hem tanrıya kulluk yaparsın.. istersen tapılası kadın olursun.. istersen kulluk edilesi erkek.. bütün bu olanak ve ölanaklarla yaşam çeşitli şans ve rizikolar arasında gidip gelen bir dalgalanmadır, bir akıştır.. elbette kolay bir olay değildir.


Hayat “kor-ku ve sevgi ile saygı ve kör-ku” aracılığı ile hamd ve dua üretir bir makinedir. Ar’lar ve Ad’lar kadar ar-aç’ları ve am-aç’ları da açar. Hayatın dolayımı (görüngüler) ve aracılığı (göstergeler) ile açılan perdelerden ve pencerelerden geçer gideriz.. illetlerle bir akibete ilerleriz ve deriz; bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete… Allah akıbetimizi hayr etsin. Amin.


Osmanziya 26.02.2018 İzmir




Korkunun yer aldığı kuşku, keşke, kızgı-nlık ve küskü-nlük duygularını beş KARANLIK olarak nitelerim.. bu korkular bize lazımdır.. araç olarak kullanılırsa.. eğer amaç olarak kalırsa bu sefer gerçekten KOR çemberi ya da KÖR kuyusu olabilirler.


Düşünceleri.. dilekleri.. duyumları.. bilgileri.. görüşleri.. istekleri ve dilekleri YBA ile disipline ve revize edip tablo konusu yapabiliyorum.. fakat duyguları koordine ve kontrol edemiyorum.. uçsuz buçaksız bir okyanusun sahilinde gibiyim.. sadece sahile vuran dalgaların hışırtısını duyuyorum..


Üstelik "edebiyat"ım olmadı.. olamadı.. duyguları düşünceler ile harmanlayıp dile getirme şansım olmadı.. olsaydı sanırım YBA inşa edilmezdi.. zaten merakımın şiddetinden merakı aşk haline getirmiş ve aşkın semtine uğramaz olmuştum.. sadece hayatın zorunluğu kıldığı iştah ve iştiyak ayaklarıyla yürüdüm.. kenarlarda.. kaldırımlarda.. cadde de yürümek ve sahilde koşmak cesaretini gösteremedim.. yazgımın yargısını okudum ve yazdım.. hikmetin san'atını bulamadı.. ahlakım müteal olamadı.. ne isem o oldum.. kendimi böyle buldum ben öyle oldum.


Bu yüzden anlaşılır bir yazarlığa hazır bir okur ve anlatır bir hocalığa nazır talebe olmadım.. bu yüzden yazarlığım ve hocalığım yoktur.


Ben olanlarla kendimi idare ediyorum..
sizde bulduğunuzla beni terbiye edin..
anladıklarınızı eleştirerek..
anlamadıklarınızı sorarak..
ki vaktimiz boşa geçmesin.






Düzenleyen osmanziya - 26-Şubat-2018 Saat 09:20
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk