Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: ANLAM yani MANA ve KELAM ve GAYE Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: ANLAM yani MANA ve KELAM ve GAYE
    Gönderim Zamanı: 25-Aralık-2018 Saat 06:33
ANLAM UZERINE ANLAMLAR


Bunu şöyle de yazabilirdik;

ANLAM = MANA + KELAM + GAYE

Eğer Türkçe yazarsak;

ANLAM = ANLAM + SÖZ + AMAÇ

Bu durumda hemen işin içinde bir bit yeniği olduğun anlardık.. "Anlam" sözcüğü eşitliğin iki yanında yer alıyor ve bu durumda parçalar bütünden büyük oluyor.. yanı mantıklı ve akıllı ve matematiksel olmuyor.. saçma oluyor.. tutarsız bulunuyor.

Oysa bu yazım şu demek değil:

30 = 30 + 20 + 10

Eğer bu yazının başlığı böyle matematiksel bir değişken ve tutarı gösterir olsaydı.. haklıydık..
Eşitliğin sol tarafından anlam ile sağ tarafından anlam terimleri birbirinin aynı değerler değil.. ise ortay bir sorun çıkmayacaktır.. nitekim siz torpidonun gözü ile hakanın gözü derken aynı gözü kast etmiyorsunuz.

Fakat biz bu göstergelerin sadece bir değeri göstermesini ve bundan başka bir değeri göstermemesini işaretlemenin ve göstermenin bir namusu olarak kabul ederiz. Nitekim YBA de bir tablo içerisinde bir terim ancak bir kez geçer ikince kez yinelenirse bu bir falso ve yanlış olur.

Şimdi buraya dört hablo içerin bir LİNK koyacağım.
dördünün içind 150 den fazla tablo bulunuyor.


20181225_063303_HULASATULHASILA.rar
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 25-Aralık-2018 Saat 13:27
ANLAM ÜZERİNE

ÇEŞİTLEMELER



An-lam'ı anlatmak mümkün değil.. ke-lam'ı nasıl anlatacaksın.. gaye ve amaçta bunlardan aşağı kalır mı ? Amma ben bu işi düz yazyla değil YBA ile yaptım.. 😃 üstelik tane tane.. versiyon sırasıyla aşama aşama.. ilerleyen tablolarla 😃 merak edenler için.. falan ya da filanın anlamını merak eden sözlüğü bakar kurtulur lakin anlamın anlamını lügata bakarak bilemezsin.. bu işi kendin çözeceksin.. zihin donunun ipini kendi çözenler.. şuur evinin kapısını kendi açanlar için.. çöz da al mustafali dedik.. anlam üzerine bir çifte telli atarken..




Din neden nicel ve sayısal bir sorun olarak goruluyor.. niçin en buyuk siyasal ve sosyal sorun tek kişinin iktidarı oluyor.. neden aile bir tek kişiden Âdem babamızdan kaynaklanıyor.. yoksa nitel.. sözel.. kulturel sorunları çözmekte dil yetersiz kaldıgindan dunya ve dini bağdaştirmakta gücluk mu çekiyoruz.. belki oteden beri ileri surdugum gibi mevcut dili kotu ve kotuye kullandigimizdan duzenleme.. degistirme.. duzeltme ve denetlemede başarıli mi olamiyoruz..

Eski dinler.. budizm.. yahudilik.. hristiyanlik.. müslumanlik dunyayi düzeltmede başarili olamadilar.. son uç yuz yildir onlarin yerine gecen nasyonalizm.. kapitalizm.. sosyalizm dunyayi cennete cevirmek yerine cehenneme cevirdiler.. yoksa dunyayi insanca yasanabilir bir YER e çevirmeye gerek yok mu.. belki de din olmayan ve zamanda dil de olmayan.. dil ve din birlikteliginden ibaret bir kül-tur mu işe yaramiyor mu ? Burada kull (tüm) vr tür (nev') sozcukleri MASA ye yatirildi.. belki yasa icin kasadan başka böyle bir masa mi gerekiyor ? Gerekmiyorsa TASAlari surdurerek.. koru korune inanip savaşlari boşu boşuna mi surdurecek.. kor goru (HAYAL) ve boş kavramdan (VEHIM) ibaret bu dil ve düş birlikteligi olan kulturun bir yerde sonuna mi geldik ?

Yoksa INSAN .. dunya kaosu ve din patosundan fazla kosmos ve homos içeren bir logos mu ? Bu logosun retorigi ve diyalektigi sorusallari ve sorunsallari yanitlamada ve çözmede eksik ve yetersiz kalmasinin bir anlami ve bu anlamin bir amaci mi var ? Hadi bir de turkçe konuşalim.. LiSaN ve NaSiL ile ZaMaN ve NaMaZ iyi çalışmiyor mu ? Nizamin nasili ile lisanin mizani arasindaki hal ve kal ile makul ve muhal ilişkisini iyi kuramiyor muyuz ? Uyum da uyuz bulunan kim.. dengeye engel olan ne.. heva ve heves ile hirs ve hased.. beşer batsin insan çiksin diye mi verilmiş ? Beseri insan.. insanı islam etmeden bu platform ve duzlem ve boyuttan SORUNSUZ ve SORUMSUZ çıkabilir mi yiz ?


Zorluklarin kolayliklarini.. sorunlarin çozumlerini.. sorularin yanitlarini.. dertlerin çarelerini biliyorum.. lakin bunlar iç icine gecmis bir dil ve din arzediyor.. fakat biz kendimizi artirmayı.. aritmayı.. kazanmayi.. korumayı.. ve bunları kurtarmayi unutmuş dunyayi düzeltmekle ve surekli yalan söylemekle meşguluz.. bu yuzden muslumana duşman insanlar ve insan olmayan muslumanlar haline geldik.. bu insan ve islam duşmanligini birakmadikça hosgoru ve barıstan nasibimizi alamayiz....


Elbette program ve protokollariyla yazgi (kader) kararini yurutmeyi surdurecektir.. fakat bizde sorunlulugu gecim ve sorumlulugu secimde yaptigimiz yargilar (kaza) dogru yolu bulmakla yukumluyüzdur. Her birimiz bunun atasini ve cezasini biliyor ve istiyoruz. Ancak ölmeden once her gun.. her hafta.. her ay.. her yil kendimize yeni bir temiz sayfa açabiliyor olabiliriz.. bunun icin ihdas edilen kadir ve yilbasi gecelerini ihmal etmeyelim.. bir birimizin gunlerine karişmadigımiz gibi gecelerine de karişmiyalim.. ayinesi istir kisinin lafza bakilmaz demiş Ziya Paşa.. Osmanziya Şaşkını da der ki.. en buyuk işimiz çiştir.. atıkların saçılmasın kıymtini bilmeyen katıkların toplanmasının değerini de bilmez.

Teşvikiniz için teşekkür ederim Erol Turkmen Hocam.. sağ olun.. var olun.. ancak.. içerik veren ve anlam pazarlayan hocalara ve yazarlara verip veriştirirken aynı işe soyunmam ayıp olur. Kaldı ki bu iş hem edebi kabiliyetle beraber geçmiş tecrübeyi ve gelecek fırsatı ve imkanı ister.. oysa yetmişine yaklaşmış biri olarak ömrümü verdiğim YBA emanet edeceğim bir kaç talibi bulmak bana yetecek.. bu yazdıklarım da onları arayan ve çağıran reklamlar.



IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk