Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: istikamet Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: istikamet
    Gönderim Zamanı: 24-Ağustos-2019 Saat 20:09
İstikamet.. günde kırk kez ihdi-na-es-sırat-el-müstakim diyenlerin en iyi bildiğini düşünülen bir sözcük lakin ben dahil bu kelime ile ne denilmek istenildiğini pek bilmiyorum.. ancak bu amel-i salih gibi oldukça tümel ve genel bir terim. Genel ve tümel ve yuvarlık sözcüklerin anlamını bilinir gibi olur lakin esas mahiyetini kimse bilmez ya da herkes kendine göre bilir.. örneğin MADDE sözcüğü.. maddenin ne olduğunu bu günkü çağdaş bilimsel gelişmelere rağmen yine tam bilmiyoruz.. Enistein başka bir şey (Rölativite) demiş Planck başka bir şey (Kuantum) demiş.. amma ikisinin birlikteliği olan maddeyi bilmiyoruz.. madde böyle ise artık "mana"nın ne olduğunu siz hesab edin.. elbette bu konuda hocalar ve yazarlar bol bol ahkam keserler ama çoğu hükümleri kendilerini bile tatmin etmez.. işte İSTİKAMET dahi böyledir ve bende yöntembilimsel analize göre kestiğim ahkamı aha buraya yapıştırıyorum:



Tabi bu dosyayı birden ortaya çıkarmadım şu rar dosyası içindeki ISTIKAMET başlıklı hablodaki 28 dosya ile PARADIGMA başlıklı hablodaki 30 dosya yani kırk tane tablo ile ortaya çıkan manzara İSTİKAMETİ biraz daha açık ve seçik olarak gösteriyor.


Ancak siz yinede ahkam kesmeyi dinlemeyi severseniz.. bende haliye ahkam kesmeyi severim.. bunun için vaktimiz el verirse önemli ve değerli ve gerekli olduğu için.. eğer AKL-I MÜSTAKİM ise sıratı müstakimde yürüyoruz demektir.. ben bunu anlatacağım.. siz dinleyen sizde başkasına anlatırsınız haliyle..

Haydi kolay gelsin..
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 24-Ağustos-2019 Saat 20:49
İstikamet İKAMET ile başlar KIYAMET ile biter..
Önce ruhlar aleminde ikamette idin.. sonra anne karnında ikamet etmeye başladın.. sonra dünyada ikamet etmeyi sürdürdün.. sanırım memuriyet dolayısıyla benin ona yakın ikametin oldu en son İzmir Üçyol’da ikamet ediyorum.. bundan sonra nerede ikamet edeceğimi bilmiyorum ama dünyada son ikametim bir kabirde bitecek ancak kıyamete kadar yani dünyanın gittiği yere kadar gideceğiz.. işte tüm bu ikametlerden ikameteler gidişe de İSTİKAMET adı veriliyor. Kıyametten sonraki istikamette çatallaşacak.. ya cennete ya cehenneme bunlardan birine İKAMET etmek üzere gidilecek.. ancak şimdilik istikamet BALKON’a.. saat 21 e geliyor.. üç yolun gökdelenlerin birinin 10 katında en sıcak günlerin akşamında püfür püfür cool esen rüzgarın eşliğinde 40 yıllık ve Huri’den farksız hatunla çay içmeye..
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 24-Ağustos-2019 Saat 21:34
Fe vell veheke şatr el mescil el haram.. Vell et vechine.. döndür yüzünü.. MESCİDELHARAM tarafına.. yüzümüzü döndürdüğümüz YÖN bizim istikametimizdir.. namaza kabeyi istikbal etmek bir istikamet tutturmaktır.. kabe o yönde olur ya da olmaz amma sen DOĞRULTUNU ona döndürüp YÜZÜNÜ ona göre çevirmişsen bir istikamet , ikamet tutturmuşsun demektir. Yani sabit kıble istikamettir. Bu yönde İSTİKRAR ile gider ve sağa ve sola İNHİRAF etmeden durur ya da yürürsen İSTİKAMETİNİ tutturmuş olursun.

Elbette bu iş namaz kılarken fazla büyük bir sorun değil.. asıl namazdaki istikametin kurulması.. tutturulması ve korunması problem.. işte bunun için BAKARA 177 diyor ki leyse el birre en tüvellu vucuheküm kıbele elmeşrikı ve el mağribu.. yüzünü kıble olarak doğuya ya ya batıya çevirmek BİRR değildir.. diyor. Ve gerçekten namazda kıbleyi madde olarak tutturmak.. zamanda kıbleyi manevi olarak tutturmak.. sonra bu ikisi birbiriyle uyumlu ve tutarlı bulundurmak.. İSTİKAMET’in ve İKAMET’in en büyüğüdür.. yoksa günde benim gibi altı tane yalan söylüyorsan.. işin zordur.. ama yine de bu ikamet ve istikametle KIYAMET’e gittiğini unutma…      

IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 24-Ağustos-2019 Saat 22:20
------- >
İŞTE istikamet budur.. ancak bu çizgi GEOMETRİK ya sonsuz doğrudur.. ya yarı doğrudur.. ya da doğru parçasıdır.. her biri için istikamet farklı anlamdadır.. hatta -> -> -> -> -> -> birbiri içinde doğrultularla oluşmuş etkin ve etgin aktör ve faktörlerin bileşkesi olan doğrultular ve istikametler da vardır.. ancak istikamet HİLKAT ve İSTİKAMET ve KIYAMET üçlüsünden ibaret bir İKAMET'tir.. sen yürüdüğünü sanırsın oysa olduğun yerde duruyorsun.. bunu Hans AYBERG söyle demişti.. ben zamanda geziyorum sanıyordum oysa zamanda bende geziyormuş...
Mevcut olan ise hilkat ve kıyamet arasındaki İSTİKAMET’in ibadet ve istiane kanatlarının tasavvur-ı şekil .. tekevvün-ü ins ve teşekkül-ü suret olmasıymış.
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 24-Ağustos-2019 Saat 23:07
İSTİKAMET.. ist.ikamet.. üst ikamet.. alt ikamet.. sol ikamet.. sağ ikamet.. isti.kamet.. altı kamet.. solu kamet.. sağı kamet.. bütün bu sözlerin kökü; KAME.. kam.. KM. kaf ve mim. Abdulkadir Geylani Hazretleri tavuğa KUM BİİZNİLLAH.. demiş yani AYAĞA KALK.. yani yenmiş tavuğun kemikleri bir armaya gelmiş ve tavuk olarak ayağa kalkmış...kad kamed essalat.. hadi namaz için ayağa KALK.. KAYNAKTAN kalkıp HEDEF'E gidinceye kadar AYAKTA dur.. menba'dan çıkıp EREK'e girinceye kadar yürü.. okulu bitirinceye kadar ÇALIŞ.. işini buluncaya kadar UĞRAŞ.. eşine rastlayınca kadar ÇABALA.. asla sağa ve sola sapıp geriye dönme.. davana.. gayene.. hedefine.. ERİŞİNCEYE kadar ayakta dur ve ağaçlar gibi AYAKTA öl.. asla yan yatma sağa ve sola öne ve arkaya YIKILMA.. biz bunu namazda şükr ederken yaparız.. biz bunu zamanda sabr ederken yaparız.. biz bunu nizamda sıdk ederken yaparız.. biz bunu mizanda emanet ederken yaparız.. işte bu bizim İSTİKAMETİMİZ'dir.
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk