Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: YBA Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2601

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: YBA
    Gönderim Zamanı: 24-Ağustos-2020 Saat 12:45


YÖNTEM BİLİMSEL ANALİZ


USUL konusunda ilk çalışma Aristo'nun ORGANON adlı yapıtıdır. Bu konuda ikinci gelişme SENTETİK ispatlanabilir hendeseden hesaplanabilir ANALİTİK geometriye geçiren Dekart'ın 1611 yılında inşa ettiği KARTEZYEN koordinatlarıdır. Elbette bundan sonrada çeşitli mantıksal çalışmalar yapılmıştır. Ancak hiç biri EXCELL dışında Kartezyen koordinatlar kadar belirleyici olamamıştır.


Descartes ve Newton ile MATEMATİK bilimi, analitik düzlemin bu kullanımıyla, BİLİM dili haline gelmiştir. Fakat arada geçen dört yıl içinde çok yönlü ve yanlı; dil ve din, felsefe ve hikmet alanlarında yetersiz kalmıştır. YÖNTEM BİLİMSEL ANALİZ (YBA) dediğim çalışma, MATEMATİKSEL olarak kullanılan ANALİTİK düzlemin mantıksal ve görsel kullanımını METODİK hale getirerek onu hızlı bir anlam sürücü ve kolay bir anlatım aygıtı yapmıştır.


GÜNLÜK DİLİN mantığı ve BİLİMSEL BİLGİNİN matematiği üstündeki metafizik ve parapsik alanlarında günlük dille yapılan çalışmalarla bir yere varılamayacağı anlaşılmıştır. RESMİ teoloji ve filolojiler insanı insandan uzaklaştıran İDEOLOJİLERE malzeme hazırlamakla yetiniyorlar. SİVİL filozofi ve teozofi ise felsefi edebiyat ve dini vaaz ile günlük dilin düz yazısına bağımlı hale gelmiştir.


Keza TEKNOLOJİ de yapay zeka yoluyla bilgiden, dilden, dünyadan faydalanma mantalitesiyle insanı doğadan uzaklaştırmaktadır, desem, biraz abartmış olabilirim. Fakat son yıllarda eksikliğini daha çok hissettiğimiz şu ihtiyacı dillendirmiş olurum: Felsefe ve Din arasında ortak dil gerekmektedir. İşte YBA bu işe adaydır.

Tamam günlük dili ve bilimsel bilgiyi alanlarında ve katmanlarında kullanalım, Ancak bunların üstündeki konular bize yeni bir dil gerekiyor.
Eğer sadece halka retorik yapan ve aydına diyalektik eden bir BİLGİ değil de gerçeği örmeye ve görmeye odaklı bir DİL peşinde isek…

Eğer yalnızca nasılı saptama ondan yararlanma amaçlı değil de gayesi anlama olan bir DİL istiyorsak…
Eğer sadece gereksinimin peşinden koşmayan ve fakat nesnelerin anlamlarını ve kimselerin amaçlarını da irdeleyen bir ANLATIM arıyorsak…
YBA bu iş için biçilmiş bir kaftan…

Mustafa BUĞUÇAM namı diğer OSMANZİYA



Düzenleyen osmanziya - 24-Ağustos-2020 Saat 12:47
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk