Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: günahlar ve karanlıklar Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: günahlar ve karanlıklar
    Gönderim Zamanı: 20-Ekim-2020 Saat 01:38
GÜNAHLAR

Bazen de köklü düşünmek gerekir.. imanlıların amelleri tartılırken günahı sevabından çok gelenlerin cehennemlik olduğu düşünülür eşitlik ve dengelilik fikri açısından ve bu durumda günahkar cahimdedir.. fakat Yaradan çok ayetlerde iman ve ameli salih olanlara mağfiret ve ecir va'd etmiştir.

Hem günahların mağfiret edilip hem sevablarına mükafat verilmesini nasıl açıklayacağız ?

Böyle durumlarda Yaratan'ın kudretinin izzetini ve Yaradan'ın rahmetinin hikmetini göz ardı etmemek gerek. İzzeti iktiza eder günahı çok olmayanı cehenneme atar.. hikmeti iktiza eder günahı çok olanı cennete koyar.

Demek ki ilimdeki eşitlik ve denge.. iradedeki muvazene ve denge sonuçta ADALET.. tüm sorunları çözmüyor. Adaletle birlikte İNAYET dahi var. İzzet var.. Hikmet var.. Yani bu konuda KUL OLARAK bizlerin kesin bir çözümümüz ve hükmümüz olmayacak.

Yani illetler belli ve fakat akıbetimiz belli değil.



KARANLIKLAR

İştah ve iştiyak ayaklarımızla yürürken.. merak ve aşk kanatlarımızla uçarken.. çoğu zaman KARANLIK ortamları düşebilir ve zulmani alanlara düşeriz. Örneğin aklın ölçüsüz ve yöntemsiz şüphe, tereddü ve kuşkuları kalbimizi karartabilir.. kalbin gözü kör hased, kıskançlık küskünlükleri aklımızı örtebilir.. geçmişteki eylem ve etkinliklerimizin hata ve yanlışları KEŞKE ve nedamet ve pişmanlıkları geleceğimizin önünü kesebilir ve şevk ve iştiyakımızın tutkusunu karartabilir.. ve son olarak; nefsimizin şehvet kızlıkları ve iştah kızgınlıkları aklımızı çeler, kalbimizi çelebilir bir öfke ve hiddet durumuna gelebilir.

Böylece iştah ayaklarımız sakat olup şevk kanatlarımız dumura uğrayabilir.. ve bütün bunlardan öte.. iman zafiyeti nedeniyle geçmiş kaçırılan fırsatları üzüntüleri ve gelecek tehlikelerin korkuları.. ÖVGÜ ve ÖDGÜ cihetlerinin seddi.. beynelhavfverreca dengesini yitirebilir.

İşte tüm bu durumlarda müslümanın "namaz"ı ve namazdaki Kur'an (zammı sure) vasıtasıyla TANRI ile olan sohbeti.. bu karanlıklarda ona yol gösterecektir.. özellikle vedduha ve elemneşrakleke sureleri.. İnşaallah.

işte FATİHA-İ ŞERİFE ANAHTARI ile açılan bu aydınlıklar, islam olmanın karanlıklar içinde insan olmaya üstünlüğüdür.

Osmanziya 20.10.2020 Üçyol-İzmir
Günahlar ve karanlıklar.. KÖTÜLÜK problemi denilen olumsuzluğun iki yanıdır.. günahlar karanlık çıkarır.. karanlıklar günah doğurur.. bu yanlı iyi analiz etmek için yöntembilimle yapılmış insanbilim ve insanbilimle yapılmış islambilime gereksinim olduğunu düşünüyorum.

Fakat YÖNTEMBİLİMSEL ANALİZ dediğim dil ve din çok yönle ve yanlı konuları... felsefe ve hikmet çeşitli ve türle alanları sağlam ve sağlıklı bir şekilde ele ve dile ve gönle alabilen hızlı anlam sürücü ve kolay anlatım aygıtını yeterince tanıtamadık. Sadece buradaki gibi günlük dilin düz yazıysıyla yapmaya çalıştığımız reklam ve propagandalar var.

Oysa meramım buradaki gibi hazır açık ve seçik bilgi içerikli bilgiler ya da düşünce içerikleri meramım değildir. Buna rağmen on yıldır içinde bulunduğumuz bu face ortamından yetersiz edebiyatımla sözde yazarlığımı sürdürüyorum.


Düzenleyen osmanziya - 20-Ekim-2020 Saat 01:47
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk