Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: DEVLET(Kapalı Konu Kapalı Konu) Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
kutlu aytug
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Gönderilenler: 170

Hak Puan : 0
Kidem : 5
OrtalamaHak : % 0
Irtibar :0

bullet Konu: DEVLET
    Gönderim Zamanı: 25-Temmuz-2010 Saat 12:56

SLM.

Devlet kavramyny yöntem bilimle açyklamaya çaly?tym. Eksik ve fazlalyklar, Sn. Osman ziyanyn dikkatine sunulur.
Selam ve saygylar...

Çözümleme

Devlet, belirli bir co?rafyada-vatanda, belirli amaç ve ilkelere (hak-hukuk ilkelerine) göre  namus, can ve mal emniyetini sa?lamak, halky sa?lyk ve selamet içeri?inde tutmak  için olu?turulan bir yönetim mekanizmasydyr. Bilindi?i üzere halk hem toplum içindeki de?i?ik amaçlarla bir araya gelmi? gruplary, hem de bireyi-vatanda?y temsil eder. Devletin kurulu?unda en temel organizasyon me?veretle çaly?an halkyn temsilcilerinden olu?an yasama organy yani devletin yönetimi ile ilgili kurallary-kanunlary-mevzuaty belirleyen meclistir-divandyr. Meclis halka hizmet sunmak üzere te?kil edilen yargynyn  ve yürütme organynyn ilkeli çaly?masyna da destek verir. Gerekti?inde bu organlaryn çaly?masyny kontrol eder. Eksikleri giderir, Halka faydaly olacak ?ekilde yenilenmeyi-gerekli transformasyonu yapar. Yürütme organy; halka hizmet veren kurumlary i?letmekle ve bunlary yönetmekle görevlidir. Yargy organlary, halkyn kurallara – kanunlara uygun hareket etmemeleri durumunda  cezai hükümler vermekle sorumludur. Bu cezai hükümleri infaz etmek yine yürütme organyna ba?ly devlet kurumlarynyn görevidir.. Bu hükümlerin infazy ile de emniyet, huzur ve güven sa?lanyr.

Devlet, halkyn refahyny artyrmak (kalkynmak), sa?lykly ve dinamik bir toplum olu?turmak için, ihtiyaç duyuldu?u nispette e?itim ve sa?lyk hizmeti sunar. Maddi ve manevi kalkynma için kysa, orta ve uzun vadeli plan ve programlar yapar. Devlet kurumlarynda vazife gören sivil ve askeri personelin halka hizmette kusur etmemesi, hakka-hukuka riayet edilmesi devletin bekasy için oldukça önem ta?ymaktadyr. Aksi halde devlet, dü?ünen ve hizmette bulunan aydynlaryn etkinli?i olan bir yapy olmaktan çykar, dü?ünmeyen-muhakeme yapmayan, emir-kumanda ile hareket eden devlet görevlilerinin-bürokrasinin tahakküm aracy olur. Halk ezilir. Y? zülme kadar uzanyr. Bu nedenle devlet yönetenlerine ba?ly olarak e?ri veya do?ru çaly?mak durumunda olan bir yapydyr, o kadar. Devlet, önemsenmelidir. Ancak  kutsanmamalydyr. Kutsal olan bir ?ey varsa o da birey-vatanda? hakkydyr. Devlet, vatanda? hakkyny gözetti?i ölçüde me?rulu?u vardyr.

Saygyde?er Aytug,

Gerek  anlamly ?ema  ve gerekse onun düz yazy açyklamalary güzel olmu?.

Zaten tüm tablolarymyz de?i?tirmeye ve düzeltmeye açyk gerçe?i arama denemeleri ya da gerçe?i kurma çabalarydyr. Eksiklik ve fazlalyk de?erlendirmesinden bunu anlarym.

Benim verilerim sizin bilgilerinizi tamamlar, sizin bilgilerimiz benim verilerimi bütünler.

Böyle bir  ve tek gerçe?i anlama, açyklama ve yorumlamada onu  çe?itli yönlerden görerek tamamlamy? ve bütünlemi? oluruz.

?emayy yazynyzla  ile birle?tirecektim. Fakat yönetici olarak giremedim. Daha sonra düzeltirim.  

Sa?lycakla kalyn.  

Osmanziya

De?erli karde?im Osmanziya

Tablo ve metinle ilgili açyklamana te?ekkür ederim.

Tabloda merkezde bana göre eksiklik vardy. Metni tam ifade etmemi?ti sanyrym. Do?ru veya yanly? merkeze metne uygun kavram yüklemesi yaparak kysmen düzeltme yapty?ym kanaatindeyim. Bu düzeltme hakkynda görü?ünüzü rica ediyorum.

Selam ve saygylar

Düzenleyen osmanziya01 - 26-Temmuz-2010 Saat 11:43
ahmet
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Gönderilenler: 3996

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

bullet Gönderim Zamanı: 26-Temmuz-2010 Saat 12:28
Selamün Aleyküm,

Saygyde?er Aytug,

Size yarym saat u?ra?yp güzel bir yanyt hazyrlamy?tym.
Fakat yanyt kaydet seçene?ini seçince ismimle girdi?im halde "giri? yapmadynyz" diye tüm yazdyklarym silindi gitti.. Nasip..  ba?ka bir vakit yeniden yazarym Yn?aallah.Bu bana ve sana akyl a?acy olsun.. lütfen yazylarymyzyn kaybolmamasy için ayry bir editörde örne?in worda yazalym ve sonra buraya yapy?tyralym bu emniyetli olur.

Birde sizin hem resmi hem yazyyy niçin ayny iletiye atamady?ynyzyn syrryny anladym. Çünkü siz önce ?emayy yapy?tyryrsanyz yazyyy yazmaya daha iyisi yapy?tyrma yer kalmyyor. Oysa önce yazyyy yazsanyz daha iyisi yapy?tyrsanyz sonra ?emayy yapy?tyrnmaya yer olacak. Sonra ?ema ve yazy bir arada olaca?y için birlikte de?erlendirme ve ele?tirme imkany do?acak.

Önceki ?emanyz silindi?i için mukayase yapamadym. Benim yapty?ym gibi bir konuya ili?kin eski ve yeni de?i?tirilmi? ve düzeltilmi? ?emalary bir dizin içinde toplayyp onuda syky?tyrylmy? bir dosya halinde buraya yapy?tyryrsanyz tarty?ma ve de?erlendirme imkany do?ar.

Yazy ve yanytlarynyz için te?ekkür ederim.

Sa?lycakla kalyn.

Osmanziya 

örne?in önce yazyyy yapy?tyrdy?ym  için ?imdi a?a?ydaki ?emayy yapy?tyrma imkanym kaçmady ve hatta yazy üzerine bu yazyyyda yazyyorum:

Devlet medeniyet müesselerinden do?ar ve bu müesseseler,  mülkiyet ve akliyet gibi, sosyal synyflary yol açar, burjuvazi ve entelijensiya gibi, bu sosyal synyfylarda devlet erklerine yol açar, icra / yürütme  ve te?ri / yasama gibi, ve böyle bir asli ve  üç tali dört koldan devlet te?kilatlanyr. Burada avam proleterya olarak tüm sosyal synyflaryn anasydyr di?er üç havas synyfy onun çocuklarydyr. Sosyal synyflar markstan incede vardy sonrada var olacak. Synyfsyzla?tyrma adyna her birinin ayry görevi olan bu synyflary ortadan kaldyrma do?ru de?ildir. Tersine  dengelemek suretiyle birbirlerinin yerine ikame edilmesini önlemek suretiyle varlyklaryny korumak do?ru olanydyr. Böylece sizin güzel yazynyzy bir ba?ka yönden ele alarak tamamlamy? oldum. Yazynyza   ele?tirim.. disiplin ve denetleme olarak yasama, yürütme ve yargy organlarynyn kendi iç denetimlerini devlet üst yapysyny içinde ve genel olarak  gösterilmeyece?idir. Bu arada if?a yani "yayma" gücünün iç denetim, yargy ve disiplinin nasyl sa?lanaca?y hususu AVAM'a ili?kin bir sorundur. Avamyn kalitesi arttykça bu denetim kendili?inden gelecektir. Örne?in avam çyplaklary zampinglerse ve böyle onlaryn reytinglerini artyryrsa kendi ba?yna kadyn çoraby geçirmi? olmaz my ?

Düzenleyen osmanziya - 26-Temmuz-2010 Saat 12:49
IP
kutlu aytug
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Gönderilenler: 170

Hak Puan : 0
Kidem : 5
OrtalamaHak : % 0
Irtibar :0

bullet Gönderim Zamanı: 02-Ağustos-2010 Saat 11:33
Slm.

Sn.Osmanziya
Devlet'le alakaly ?emany ve kysa açyklamany gözden geçirdim. Senin baky? açyn biraz daha geni? (halkla ve aydynla olan münsebeti de yansytylmy?)oldu?undan biraz daha anlamly bir açyklama olmu?...
Benim hazyrlady?ym ?emanyn  çözümlemesine-muhtevaya  ili?kin cevabi yazyda disiplin ve denetimin üst yapyda yer almamasy hususuna de?inyorsun. Oysa ben ?emayy kurgularken alt tarafta,  soyut kavram olarak devletle alakaly  disipline bir ?ekilde denetim yapylmasy hususuna yer vermek istedim. Ancak sonradan dü?ündü?üm de yasamaya kar?ylyk gelen halkyn ortak iradesini yansytma; denetimin yerle?tirildi?i kutuya... Ayny ?ekilde kanun gücünü yansytan bürokrasi de displinin yerle?ti?i kutuya gelseydi belki daha do?ru olurdu...Disiplin ve Denetim de  merkezde alta ve üste yerle?seydi...  ?emamyz belki daha do?ru olurdu, diye dü?ündüm...
Yorumunu bekliyorum.

Saygy ve sevgiler
ahmet
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Gönderilenler: 3996

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

bullet Gönderim Zamanı: 02-Ağustos-2010 Saat 15:47

Saygyde?er Abim,

Yukarydaki orta kutuda "YASAMA" sozcü?ünün altyna yerle?tirilen kanun koyucu ve meclis sözleri do?ru olmasyna ra?men kutunun sadeli?ini bozmu?. Ortadaki büyük yumurtada askeri ve sivil sözcüklerini kaldyrarak sadece BÜROKRASI altta yazylan ORTAK YRADE ile yer de?i?tirse çok daha yerinde olacak diye dü?ünüyorum. Böylece sanki ?iir dizelerinin uyumu gibi ahenkte olu?acak. Yani bir kutuda bir kelime yazylmy?sa her kutuya bir kelime yazylmaly.. bir kutuya iki kelime yazylmy?sa kar?y kutuda da bunun bir kar?yl?y olmaly.. örne?in yasamanyn altyna meclis yazmy?sak, yargynyn altyna mahkeme, yürütmenin altyna daire yazmalyyyz. Ama ?ema bu haliyle anlamly ve isabetle olmu?.

Sa?lycakla kalyn.

IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03