Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: anlamak kolay degil... Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2604

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: anlamak kolay degil...
    Gönderim Zamanı: 18-Ocak-2022 Saat 09:31
imkan kanunu:
TARAFEYNİ MÜTASAVİYENDİR...


fena yasası:
ÖNCE BAŞLAT SONRA BİTİR..


dünya mahiyeti:
KEMALE erdiğinde ZEVALİN başlar...


insanın hakikati ise şudur:
: .. + yani iki nokta ve iki çizgi.
FÎ amedin mümeddede.





DÜZELTİLMİŞ:
İmanı Nursî.. bir ırmağın kabarcıklarının üzerinde görünen güneş, gökteki güneşin cilveleri (aksi) olup onların parıltısının güneşten geldiğini gösterir. Bunun gibi varlıklarda Yaratan'ın varlığını gösterir.. der. Yani kabarcıklarda ışığının varlığı O'nun varlığına ve vücuduna delalet eder ve görüngü olur.


Keza kabarcıkların doğup batmalarıyla yani onların zevalleriyle arkalarından gelen kabarcıkların aynı manzarayı göstermeyi sürdürmeleri gökteki güneşin kalıcılığına ve bekasına işaret eder ve gösterge olur.


Birinci delalet ve görüngü durumu, anlamdır.. ikinci işaret ve gösterge durumu ise, anlatım.


Bu ikisi arasında bağlantı kurmak ise bir ANLAMA'dır.. anlama kolay bir değildir.. anlam ve anlatımın bir olay olduğu gibi… Biz YBA den aldığımız deneyim ve birikim ile kelimelere ve terimlere ve kavramlara yaptırdığımız dansı anlamanız da bu yüzden biraz zordur.


Ancak Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın dediği gibi, "Anlarsam uzağım yakınımdır, anlamazsam yakınım uzak".. bu yüzden İmamı Nursi'nin bu sözünü benim gibi milyonlarca insan anlamıştır.. ve O'na bağlanmıştır, YARADAN'a güvenmiş ve YARATAN'a inanmıştır. Yine binlerce insanda bu olguya anlamamış, inanmamış ve bağlanmamış olabilir.


Bu yüzden düşünmesi ve anlaması ve inanması ile size yakınlaşmış kimseler olduğu gibi bu üç nedenle size uzak ve sizi anlamamış kimselerde bulunabilir. fakat unutmamak lazım ki hepimiz İNSAN olarak bu dünya gemisinde yolculuk ediyoruz ve hep birlikte bir uygarlığı oluşturuyoruz.


Bun geminin bilim ve hukuk ile.. ticaret ve siyaset ile.. iktisat ve adalet ile.. hürriyet ve meşveret ile yürütülmesi.. içeride uzlaşmanın ve dışarıda barışın sağlanması esastır.


Bunun için dillerimiz ve dinlerimizin farklılığından ziyade beşeriyetimizin ve uygarlığımızın ve insanlığımızın farksızlığı ve müşterekliği ve ortaklığı üzerinden ADİL bir DÜNYA'yı mümkün kılacak çareleri ve çözümleri birlikte düşünmemiz gerekiyor.


Bu vesile ile bilgi, saygı, sevgi ve sağlıcakla kalınız.


Mustafa BUĞUÇAM   18.01.2022   Üçyol-İZMİR






Güneşin gök kürede çizdiği çizginin Kemale erdiği anda zevali başlar.. yani yukarı çıkan güneş aşağı inmeye başlar.. uful eder.. yavaş yavaş alçalır sonra gurub ederek batar.. güneşin tulu edip doğması ve ışığı şaçarak işrak etmesi ve dünyayı aydınlatması onun bir ucu ise böylece garb (batı) tarafında ufukta kaybolması onun diğer ucudur. Bu “önce başlat sonra bitir” olayını bütün gök cisimleri yıldızlar, gezegenler ve ay gerçekleştirirler. Böylece günün gece ve gündüz olayı gerçekleşir. Bunlar gök cisimlerinin gökte GÖRÜNÜR hareketleridir.. GERÇEK hareketleri değil.

Hakiki hareket YER KÜRENİN batıdan doğuya doğru dönüşü ve devinimidir ki gök cisimleri de doğudan batıya yer değiştirir görünürler.. bu tulu (doğuş) ve gurub (batış) hareketleri arasında GÜNEŞİN kalan en yüksek konumu ve yerine KEMAL'i diyoruz.

Hiç bir nesne ve kimse sürekli ve sonsuz olarak "kemal" konumunda kalamaz.. aşağı iner.. hem “önce başlat sonra bitir” olan FENA yasasına bağlıdır.. hem bulunduğu kemal noktasına bir çıkışı ve terakkisi olur.. ÇIKIŞ, düşüştür.. bir de tedennisi ve inişi bulunur.. İNİŞ, yükseliştir. Tablo bunu gösteriyor.

Doğan ölür.. taze olan bayatlar.. yeni eskir.. genç yaşlanır.. maddeler radyosyonla yarılanarak (yarı ömür) tükenir.. canlıların bir doğum ve ölüm miadı bulunur.. hücrelerimiz Tel Ömerlerinde biçilen ömrü yaşarlar.. en uzun ömrü olan proton 35 milyar yılda yarılanır.. tükenir.. genç güneşler on milyon yıl yaşarlar.. yaşlı güneşler 10 milyar yıl yaşarlar.. evrenimizi 14,7 milyar yaşı saptanmıştır.. insan gibi evrende ölür.. evren gibi insanda biter.

SONSUZLUK sadece matematikte bulunur.. ancak SAÇMA bir şekilde! Demek istediğimi anlamak için kendinize sorun: sonsuz tek ayakkabılar mı çoktur.. sonsuz çift ayakkabılar mı çoktur.. soruna vereceğiniz yanıt nedir ? Akıl der ki sonsuz çift ayakkabılar çoktur ve iki katıdır.. fakat matematikçi ikisi de "eşit" der.. Her nesnenin ve kimsenin doğup beslenip büyüyerek öldüğünü bilirsiniz ve anlarsınız lakin var olup yok olmasını anlayamazsınız, ancak düşünebilirsiniz.

Ne yazık ki çoğu insan.. müdakkik aydınlarda dahil.. varlık ve yokluk.. var ve yok konusunda felsefe yapanları da kapsamak üzere.. bilimsel paradigmalarını ve dinsel doğmalarını açamaz ve aşamazlar.. bu bir nasip ve kısmet ve seviye sorunudur. Bu konuda yaptığım anlatımlara yanıt ve soru ve eleştiri alamadığımdan biliyorum ki konu gerçekten zordur. Çünkü gerçeği aramak başka.. bulunduğu gerçeğin satışını yapmak başkadır. Gerçeği örmek başka doğru görmek başka.. sonuçta bazıları maddenin sonsuzluğu konusunda saçmalamaya başladıkları için bu yazıyı yazdım.. aksi halde kendimin bilgi ve anlayış düzeyinin yüksekliği konusunda gösteri yapma niyetim bulunmuyor.

Zaten bir kaç yıldır "vardır" ya da "yoktur" sözcüklerini ve yüklemlerini kullanmaktan kaçınıyor, kullanıyorsam hakiki anlamda değil mecazi manada kullanıyorum. Anlamak kolay bir iş değildir.. imkanı elli yaşında anladım.. vucubu atmışımda anladım.. sanırım vücudu doksanımda anlayacağım.. eğer ömrüm bulunuyorsa.. Sağlıcakla kalınız. [ozo] 18.01.2022 13:57 izmir




Bir ömür.. en azından kırk yıl.. YBA öğrenilmesi ve kullanılması ve yararlanılmasının reklam ve propagandasının yapılması için günlük dilin düz yazısı ile (GDDY) felsefi edebiyat ve dini vaaz yaptım.. bir kişi bile YBA öğrenmeye kendini adayamadı.. zaten öğretemediğimden öğreticilik ve öğretmenlikten vaz geçtim.. beraber öğrenmek için öğrenici ve tâlib kimseler aradım.. BULAMADIM.. bulmak için umudumu yitirmedim.. hala da arıyorum.. zaten sloganım DÜŞÜNENLERİ arıyorum ÇÜNKÜ arayanları DÜŞÜNÜYORUM.. öyle ise aramaya devam.. sanırım bu BULAMAMA işinde bir HİKMET var:





Bilgi, saygı, sevgi ve sağlıcakla kalınız.

Osmanziya 18.01.2022 Üçyol-İZMİR


AÇIKLANMIŞ TABLO



Düzenleyen osmanziya - 18-Ocak-2022 Saat 14:43
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk