Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya
Mesaj icon Konu: ANLIYORUM Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2751

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: ANLIYORUM
    Gönderim Zamanı: 28-Mart-2023 Saat 23:45


14.7 MİLYAR YIL önce hepimiz bir arada idik..
Amma şimdi başka başkayız..

Bizi anlamıyorlar, ama anlıyorum:


14.7 MİLYAR YIL önce hepimiz bir arada idik..
Amma şimdi başka başkayız..

Bizi anlamıyorlar, ama anlıyorum:

Mecazi sevgililerin muhtevasının anlaşılması.. hakiki sevgilinin mahiyetine götürür.. ancak ikisinin arasında da bir HAKİKAT bulunur. Bunu anlamakta bizi kendimize getirir. Demek istediğim belli değil.. bunu bu gün yazdığım şu yazı biraz açıklayabilir: Her şey gibi guzellikte izafidir.. hüsn ve kubh.. hayr ve şerr.. ancak dar ve orta ve geniş anlamda guzellikten başka mutlak anlamda guzellige gecildiginde orada dil susar düşunce durur.
Orada güzelligi iyilikten.. çirkinligi kotulukten.. dogruyu yanliştan.. gerçeği uydurmadan ayırt edemeyiz.
Hatta gunluk dilde.. dogrudan guzellik ve dolayli guzellik ayirimimiz.. bulunur. Guzellik kusudundan ayrilabildigi kadar guzel olur. Tasaffi ve kisisel gelisimde budur.
Vucudda şerr ve çirkinlik asildir ve normaldir hayr ve güzellik olaganustudur.
Keza izafi adalet uygulanandir, mahz adalet ise beklenendir. Bunun için kanunlarla ortsya ćikan bir pozitif hukuk bulunur.. bir de özlenen ve beklenen ve ayni zamanda hedeflenun dogal ve ideal hukuk olur. Insanlar bunu din.. ideoloji ve utopya olarak dillendirirler.
Kısaca biz guzeli degil sonsuzlastirdigimiz.. ideallestirdigimiz.. mutlaşlatirdigimiz "guzel"i severiz.
Aksi halde bu bir çikar.. ayrilik ve aci olurdu...
Saygilarimla.. saglicakla..kaliniz.
Osmanziya
Değerli Kardeşim, bir anlatımda anlatılmak istenen her şeyi anlayabilmemiz mümkün değildir.. keza anlatanda anlatmak istediği her şeyi anlatmabilmesi de olanaklı olamaz.. hatta o anlattğı şeyde kendisinin dahi anlamadığı manalar bulunur.. buna maksadı aşan anlamlar denilir ve bundan dolayı anlatan suçlanamaz. Sonuçta bir söz olur.. bir de anlamı bulunur. Bazen söz anlamdan dar olur.. bazen anlam sözden geniş olur. Bu durumda bize düşen anladıklarımızı beğeniyorsak ona katıldığımızı söylemek.. beğenmiyorsak eleştirmek. Anlamadığımız noktalar bulunuyorsa bunu da sormaktır. Sizin seçtiğiniz ve paylaştığınız sözlerin yüksekliğinden anlıyorum ki zatı alinizin anlaması yüksek.. öyle ise lütfen anladıklarını eleştirin ve anlamadıklarını sorunuz.

ÖNEMLİ BİRİ OLMAK

Anlıyorum.. güçe tapan ya da ondan korkan ve yetkiye bağlı ve etkiye bağımlı krallar ve köleler düzeni olan dünya.. ona mutlak önem ve sonsuz değer veren herkesi hiçliğinde bitirir. Önemli biri olmak.. değerli biri olmak.. onurlu biri olmak.. için bir hedefte çalışmak, bir alanda ürütmek ve bir konuda başarmak gerektirebilir. Bu da pek çok fakötere ve malzemeye ihtiyaç duyurabilir ve birkaç aktöre gereksinim duyurabilir. Fakat bunlar olmasa da sağlıklı olmak, sağlam düşünmek ve "insan" olmak yeter.

Bir sonuca ulaşmak bir takım yetenekleri ister ve bazı olanakları gerektiren bir süreç ister. Tek başına sadece İSTEMEK yetmez. İstek yerine gelmeyince insan kendisini önemsiz ve değersiz ve onursuz bulabilir. Lakin samimi ve ciddi olmak.. özgür ve dürüst bulunmak insan olmak yetiyor. Bunu unutup "ürünü kadar onur" yasasının tuzağına düşmemek için bilginin dinginliğine dönmek ve sevginin enginliğine yönelmek gerekiyor. Bu da SÜREKLİ "okumak", CANLI "öğrenmek" ve DİRİ "düşünmek" zemininde yürünerek gerçeleştiriliyor.

Dört beş temel gereksinimimiz dışında başka hiç bir şeye ihtiyacımız olmadığını bilerek sürdürülür. Bir barınık içinde emek, içmek, nefes almak ve uyuyabilmemiz sağlanmışsa.. bunlarla hayatımızı daha iyi hale getirmek için temel koşullara sahibiz demektir. Örneğin hapishane hücresi…

Öyleyse dünyanın geri plana ittiği; hayvanlar.. çocuklar.. kadınlar.. yaşlılar.. işçiler.. engelliler.. emekliler.. hastalar.. yalnızlar ve kimsesizlerinde KİMSE olduğunu kimseye anlatmak ve kanıtlamak zorunda değiliz. Bırakalım onlan hırslarında.. hasetlerinde.. hevalarında ve heveslerinde.. yüzsünler servetlerinde.. şöhretlerinde.. makamlarında.. saltanatlarında boğulsunlar. biz işimize bakalım; okuyalım, öğrenelim ve düşünelim.
Sonuçta insan derdi kadar çözümü olan bir sırdır.
Osmanziya 28.03.2023 Üçyol

OKUMAK

Okumak güzeldir.. yazmak iyidir.. yapıp etmek çıkarlı ve yararlıdır.. yaşamak ise hepsini toplayan yetkinliktir. Saygılarımla.. bilgi, sevgi ve sağlıcakla kalınız.

Osmanziya 28.03.2023 Üçyol-İzmir


TEMEL

Yöntem temel ve zemin.. düşünme taban.. yapıp etme ve duyup duygulanma.. duvarlar.. umut tavan.. inanç çatı.. yöntem ise sağlam ve sağlıklı bilgi ve değere duyarlılıkla inşa edilir.

DEĞİŞİM

Yaşamın kanunu değişim deyip bizim değişime uymamızı istiyorlar.

Bazılari ZORLUGA katlanmaz değisimi kabullenir..
bazilari kabullenmez kendini değiştirir..
bazilari ise kendi değişmez başkalarini ZORLA degiştirir.

ilki tefrit.. ikincisi fıtrat.. üçuncusu ifrat..

selamet ne tefritte ve ifratta...
emniyet ve selamet hatt-ı vasat olan imani ara yolu olan teslimiyette ameli orta yolu bulunan islamiyettedir..

biz buna din diyoruz.

Osmanziya 28.03.2023 ucyol


IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk