Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim  
Mesaj icon Konu: iş ve anlam Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2653

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: iş ve anlam
    Gönderim Zamanı: 24-Nisan-2024 Saat 13:30


2018 yapımı Cem YILMAZ’ın Arif V 216 filmi başa güzel bir iş çıkarmış..

Amel.. emr.. ameliye.. emare.. ameliye.. muamele.. konu.. sorun.. anlamlarına gelen İŞ kelımesI gunluk dilde çok çeşitli bağlamlarda kullanilan çok yönlü ve yanlı bir terimlere işaret eder ve pek türlu ve çeşitli kavramlarinida delalet eder.
Örneğin iş sozcuğu işlem teriminden başka işletim.. işlev.. işleyiş gibi terimlerinimi de göstergeler. Keza iş sözcüğü fizik, şimik, biolojik, lojik, psikoljik alanlarda ayrı ayrı değerleri ve kavramları olan olaylar ve hareketler ve eylemdir.

Türkçe “iş” sözcüğü arapça “amel” ve İngilizce “work” sözcüklerinin kaşılığı olabilir mi ?

İngilizce AMEL “action” olarak karşılanıyor ve (5)tane yan anlamları bulunuyor. İngilizce İŞ “work” olarak karşılanıyor ve (48) tane yan anlamları bulunuyor. Toplamda 53 tane yan anlamları olan böyle sözcüklere ÇOK ANLAMLI sözcükler adı verilir.   Bilimde çok anlamlı sözcükler değil tek anlamlı teknik sözcükler makbuldür.. edebiyatta ise tam tersini çok anlamlı sözcükler da kullanışlı ve yararlıdır.

YBA ise tabloda görüldüğü gibi “iş” kavramanı GÜÇ (kuvvet) ve GÜR (hürriyet) arasında bir yere oturtur.
Onun GÜR tarafında görülen ve örülen bir tarafı.. GÜÇ tarafından seçilen ve geçilen bir yanı da olur.

[12:30, 24.04.2024] Mustafa BUGUCAM: Bu gün Arkadaşlarımız özür dilerim.. yoğun ve yorucu bir gün sonucu bu akşam saat 22.00 de çalışma yapacağımızı UNUTTUM.. Arif V 216'ya takıldım kaldım.. bağışlana...

Tek anlamli sozcukler genelde bilimsel kavramlar ve teknik terimlerle yapilan tanimlardir. Ornegin kuvvet.. acele.. sür'at.. hareket gunluk dilde birbiri yerinde kullanilabilirken FIZIK biliminde ve onun dili olan MATEMATIKTE ayri ayri.. moment.. ivme.. hız.. devinim tanimlanir ve hesaplanir.

Çok anlamli sözcukler ise gunluk dilde ve edebiyatta kullanilir ve murad edilen mana kelimenin içinde bulundugu cumleden.. paragraftan.. konudan.. kisaca baglam ve konteksinden çıkarilir. Ornegin vicdan.. hiss.. nefis.. akil.. zeka.. kalb.. hafiza.. ruh..hatira.. zihin.. vehim.. şuur.. hayal..gibi sözcukler birbiri yerine kullanilir.
Sonuçta bu gun BILIM ve KULTUR diye ikili bir ayirimimiz bulunuyor ki ben bunu insanin HAYATI AKTIVITELERI olarak dörde ayiririm;

Bilim ve Hukuk
San"at ve Hikmet

veya

bilim v hukuk ile san'at v hikmet

Şeklinde YBA ile yazarim.

Peki bu tek anlammi yoksa çok anlam mi ?

Daha açik yazalim;

ÇIFT ve   Çok
Tek    ve   BIR

Bunlarin hepsi sayisal anlatim ve nicel anlam olduguna DIKKAT ettiniz mi ? Yoksa HEYECAN nedeniyle goremiyor mu sunuz ? Belki de HAYRET'iniz kalmamiştir.. FARK edemiyorsunuz.. belkide benim benligim ve kibirim sizinkini kabartiyor bu işin ONEM ve DEGERI tarafinizca KADR edilmiyor.

Yani bu ma'na ve lafz ile zikir ve fikir IŞ'i kolay bir AMEL degil ve bu yuzden bu zor actiona gelemiyor ANLAŞILMIYOR diyorsunuz.. mutevazi olanlariniz ANLAMIYORUM diyor.. bazilari da beni doktora havale ediyor.

Osmanziya
24.04.2024

Düzenleyen osmanziya - 24-Nisan-2024 Saat 13:32
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk