Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta | |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dünya | |
![]() |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Yazar | Mesaj |
fazilet
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 02-Nisan-2010 Konum: Yzmir Gönderilenler: 88 ![]() Hak Puan : 0 Kidem : 5 OrtalamaHak : % 0 Irtibar :0 |
![]() Gönderim Zamanı: 24-Mart-2011 Saat 11:30 |
Seminerlerimden birisini izleyen bir babaya ait bir anyyy
aktarmak istiyorum. Ken...disinden izin aldym. Bu beyin oglu on alty yasyndayken bir gün annesine çykysmys, sesini yükseltmis. Bunun üzerine baba oglunu yandaki odaya çekip sag elinin isaret parmagyyla onun omzunu ittire ittire, "Bana bak, bir daha annenle öyle konusma" demis. Delikanly, "Baba tamam, hakly olabilirsin, ama bir daha öyle el hareketi yapma" diye karsylyk vermis. Bey söyle dedi: "Hocam, anlattygynyz gibi, o an hem öfke duydum hem de gurur. Bir yandan öfkelendim, ama bir yandan da, o ana kadar fark etmedigim müthis bir seyi fark ettim; benim küçük oglum, meger kasla göz arasynda büyümüs, aslan olmus, güçlenmis. On yasyndayken onu parmagymla itekleseydim böyle bir seyi asla söyleyemezdi. Simdi onurlu, babayigit bir delikanly olmus. Hem kyzdym hem gurur duydum. Kyzsam my diye düsündüm; sonra vazgeçtim, sesimi çykarmadym. yi ki bir sey dememisim." Gençlerin ana babalaryna, ana babalaryn çocuklaryna yönelik ikilemli/çeliskili duygulary olabilir. Çocuklarymyza kyzabiliriz. Saldyrmadan, küsmeden, uygun lisanla ifade edelim. Fakat madem ayny anda onlarla gurur duyabiliyoruz, o halde gurur duydugumuzu da ifade edelim. Böyle yaparsak, dogru davranmanyn ötesinde, dürüst de davranmys oluruz. Dürüstlük türlerinden birisi, içimizdeki mevcudu, sansürlemeden dysaryya sunmaktyr. Dürüst olma yollaryndan birisi, içimizdeki duygulary sansürlemeden dysaryya ifade etmektir.Ykilemlerimiz olabilir; ikilemleri ifade etmek de bir dürüstlüktür. Ykilemlerimiz olabilir; bu dogaldyr. Ancak bunlary fark etmeyi ve gerektiginde ifade etmeyi de dogal kabul etmek gerekir. Üstün Dökmen
|
|
fazilet
|
|
![]() |
|
osmanziya
Kıdemli Üye ![]() Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 3852 ![]() Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
![]() |
Hiddet / öfke ve ?ehvet / kyzgy birbirine benzer ama zyt görünümde iki ate?tir.
Çeken menfetleri kyzgynlyk do?urdu?u gibi menfetlarin çekilmesi de öfkeye neden olur.
Hiddet ve ?ehvet gadabi ve garizi bir kordur.
Biri sycakly?y öbürü so?uklu? ile yakar.
Dini litaratürde bunlaryn ady kuvvedir.
Kuvve-i ?eheviye ile kuvve-i gadabiyye...
Bunlaryn ko?ullaryna yaratyly?tan synyr konulmamy?tyr.
Özgür istenç'e ko?ullara kurallarla synyr koyularak uyulmasy ve uygulanmasy istenilmi?tir.
Böylece insanyn var olu?u ortaya çykar.
Ayryca gurur, riya, gibir, hyrs, hased gibi böyle hevaya benzer ba?ka duygularda vardyr.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |