KAPTANIN SEYYR DEFTERY
Yyldyz Tarihi 4.3.
Ynsany insany ba?layan sevgi ve saygy ilgileri ile çykar ve yarar ili?kileri,
bir ölçüte, bir anlama ve bir sonuca ba?lydyr..
i?te bunlary krallyk, kölelik ve adanmak olarak syraladym
ve Allah'a kullu?a giden yolu
aradym.
RABBIN KIM ?
Men Rabbüke ?
Yani “Kimin kulusun ?” diye soruluyor.
Sonra “ve mâ dinüke ?” “ve men rasulüke” diye ardy gelecek
Yani dinin nedir ve peygamberin kimdir diye sorgulanaca?yz.
Burada söyledi?miz, Rabbim Allah’dyr; Dinim Yslamdyr; Rasülüm Muhammeddir; Kitabym, Kur’andyr; gibi söyleyecebilecek miyiz ?
Münker ve Nekirin sora-“cak”laryna yanytlarymyzy zaten Kiraman ve Kitaben yazyyolar”dy”.
Mele-I A’la’nyn sakinleri Hamele-I Ar? melekleri ile Mukarrebun Meleklerin dahi yakini var myydy ?
Hali hazyr ve kali hatyrda olan yani geçmi? (hvf) ve gelecek (reca) arasyndan bulunan sen de bunu biliyor mu sun ?
Allah’a iman…
Meleklere iman…
Kitablara Yman…
Rasullere iman…
Ahirete iman…
Kadere iman…
Diyanet takviminin arkasyndaki bilgiler, ço?kulu ve tutkulu bir ciddiyetle okunursa, insany ahsen-i takvimden ahsen-i amele çykarmak için yeter de artar bile… yeterki kavm ile rasul arasyndaki ba?y bulup kurabilesin. Yani öyle bir kyvam ve komposizyonun kitap ve pozisyonuna geçelim ki içimizdeki synav ve yary? motorlaryny daima ileriye ve yükseli?e do?ru ayarlayabilelim.
Bu soru ve sunularla size edebiyat yapmady?ymy bu yazynyn altyndaki tablo gösterir.. orada bir terim-kavram ikinci kez “kullanylmamy?tyr”.. okuyanlarymy sözcüklerin büyüsü altynda almak dile?im olsaydy, bir kelimenin bir çok kez kullanyldy?y ve en çok dört be? yeni kavram-terimin bulundu?u, düz yazyyy “kullanyrdym”. Hatta bu tabloda kullandy?ym terim-kavramlary dahi “kullanmyyorum”. Çünkü onlary dondurup kul ve köle yapmyyor ya da ko?ulsuzla?tyryp, kuralsyzla?tyryp, sonsuzla?tyryp ve saltla?tyryp onlara kul ve köle olmuyorum.
Anlam sürücüm (dü?ünce) ve anlatym aygytymla (dil) ortaya koydu?um bu anlam çerçevelerine ve anlatym tablolaryma geçici bir sany ve tanynacak bir kany olmaktan öte bir anlam ve amaç vermiyorum. Anlam ve anlatymym vehmimin ve hayalimin nihayet synyrlarynda ilim ve irade haline gelmi? olabilir.. ancak “ben” onlary bir yansyma ve yanylsama araç ve kaynaklary olarak görürüm ki ben’in bile onlardan farky yoktur!
Kullanmak ve kullanylmak.. kral ve köle olmaktan ba?kadyr kul olmak…
ÇALI?MADAN ALI?AMAZSIN Dikey eksen.
Ö?RENMEDEN YARARLANAMAZSIN, Yatay eksen.
Ne demek istedi?imi a?a?adaki tabloya bakarak okuyabilirsiniz ama önemli olan kyrmyzy ve mavi eksenlerdedik ba?lamlary görmektir.. mavi ve kyrmyz eksenlrin olu?turdu?u + arty’nyn ortasynda KULLAN komutu yer alyyor. Kullanmak ve kullanylmak çekim ve ça?rylarla, çelim ve çy?lyklarla kaçynylmaz hale getirilmi? olanaktyr. Bu yüzden olana?yn görünür ifadesi olan zaman her zaman aleyhimize i?ler. Ancak biz olanaklary yeteneklerimizle kullanarak beceri ve ba?arylara dönü?türürken, yetkimizi YASAL olarak kullanyp kullanmamak, kullanany kral, köle ve kul haline getirir.
Dediklerimi anlamak veya anlamamak önemli de?ildir önemli olan bu anlatymlarla reklamy ve propagandasy yapylan yöntembilimsel analizin öyküsüne angaje olup olmamanyzdyr. Angaje olmak kral ve köle olmak ile kul olmak arasy bir adanmadyr. Benim yapty?ym budur. Sizlerde bekledi?imde odur. Anlamak (fehim) veya anlamamak (gayr-y fehim) önemli de?ildir dedim ama de?ersizdir demek istemedim. Anlamak her zaman de?erlidir ancak düz yazylarymyn bilgi veren içeriklerini anlamak, e?er yöntembilimsel analizi tecessüs ve merak ettiriyorsa de?erlidir. Çünkü bütün bu anlam ve anlatymlaryn kökeninde analitik düzlemin metodik KULLANIMI yatar.
Bu günkü anlama düzeyine gelinceye kadar anlamady?ym halde çok metinler ve kitaplar okudum.
Zaten bizler müslüman olarak en çok okunan ama en az anla?ylan bir kitaby okumuyormuyuz.
Ybadet saikasyyla Kitabyn Arapça metinleri ZYKR ediyoruz.
Ama kitabyn 177 nci ayeti diyor ki iyilik ve birr bu de?ildir… yüzünü do?uya ya da batyya kuzuye ya da güneye döndürmek ve arapça metni okumak gereklidir ama yeterli de?ildir diyor. Nasyl yüzümüzü do?u ve baty ile kuzey ve güneye döndürüyorsak gözümüzüde ?emalarda yukaryya ve a?a?y ile sa?a ve sola döndürece?iz.. bu gereklidir ama yeterli de?ildir. Hatlara bakmak ve çizgileri görmek önemlidir ve gereklidir.. onlar, ancak ve ancak kavramak ve anlamak de?er ve yeterlik kazanyrlar. Ama bu birden olur mu ?
Y?te bunun cevabyny ?u tümceler veriyor:
ÇALI?MADAN ALI?AMAZSIN Dikey eksen.
Ö?RENMEDEN YARARLANAMAZSIN, Yatay eksen.
Bir ?eyi kullanman ve ondan yararlanman için önce onu kullanmayy ö?renmeye çaly?malysyn ve aly?malysyn ki meramyna eri?esin ve maksadyna ula?asyn. Amma bunun için ÖNCE çaly?ma muradyn ve aly?ma iraden bulunmaly.
Belki ben sizin çaly?manyza ve aly?manyza uygun örnek tablolar yapamyyorum.
Belki de bu çaly?ma ve aly?ma için yeterli reklam ve propagandam bulunmuyor.
Belki de henüz merak ve tecessüsü yeterince yo?un olan nicelikte ve niteli?imiz yok.
Belki de ö?renici ve ö?reticilerin zamany gelmedi..
Ancak kim olursa olsun bu iletinin dizini içinde dosyalara bakty?ynda herkes için geçerli olan bir YOL HARYTASINI bulacaktyr. Ancak ?urasy açyk ki bu tablolary anlamak için uzman olmaya gerek yok zaten lisede analitik düzlem ö?retiliyor ve yüksek tahsil ile sadece okumu? adam eder ve insana bir titr verir e?ekli?i varsa baki kalyr “zat”en. Zatynyn esas ve fususu ile asyl ve faslyny yol haritasyny kullanmayy ö?rendi?inde görecektir. Yoksa zurnanyn zyrt dedi?i yerden art çykaran san’at’ta hikmet yoktur.
Hasyly burada bulunan 20 tane tabloda, bu yolculukta nasyl köle, nasyl kral ve nasyl köle olaca?ynyn aslyny ve faslyny görecektir.
Görmüyorsa bunun SIL’asyny yapamamak benim suçum de?il… syla’ya özlem hasret duymayan aslyn hasyl edemedi?ini ben nasyl vasyl edece?im.. Lam (L) tamam bir de s’ye bakalym “sin” mi yoksa “sad” my ? Osmanlyca Sözlü?e baktym gördüm ki syla "s"si sad harfi imi? ve sözlük diyor ki SILA kavu?mak ve ula?mak manasynda VUSLAT’a sözcü?üne varlyk vermi?. A?ykyn ma?ukuna kavu?masydyr özel anlamy da. Meraky a?k derecesine gelen zaten zikir motoru ve fikir makenizmasynyn ?ükür ve sabyr adymlaryyla, fehim ve fykyh kanatlaryyla yürüyerek uçar.
Bu uçu?un hava alany olan ANALYTYK DÜZLEM.
Sen de bunu görüyorsan mesele yok.
?imdi sana iki haber verece?im ve bir yorum yazaca?ym.. haberlerinde yorum içerdiklerini unutmadan okursan neden kral ve köle ölmeye hazyr binlerce insana bulunmasyna ra?men kullu?u ya?ama ve ya?atma ça?ryma (YÖNTEMBYLYMSEL ANALYZYN Ö?RENYLMESYNE ve ANALYTYK DÜZLEMYN METODYK KULLANIMINA) bir tek insanyn gelmedi?ine ?a?arsyn…
http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/newsDetail_getNewsById.action;jsessionid=9C10BEDE595D0A11EF959166C3078DF2?sectionId=0&newsId=29353
http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/haber-29363-uc-kisi-konusursa-ocalan-biter-pkk-dagilir.html
?iddetli köylüler (okumu? militaristler) ve ?ehvetli kentliler..(okumu? siviller)... sivil ve asker bir ya?am seçimidir.. kent ve kyr bir ya?am biçmidir.. biçimin seçimi ile seçimin biçimi arasynda hem anlatym bakymyndan kafiye hem anlam bakymyndan vafiye var.. kafiye vafiyeye uyarsa o zaman safiye gitmez.. kalyr.
?iddet ve ?ehvet duyar dü?ünceye nefret. Köylülerin efendileri ve kentlilerin beyleri bu ?iddet ve ?ehvetten nemalanan krallar.. krallar krallary a?yrlar.. bazylary özgürlü?e, içtenli?e ve sorumlulu?a sa?yrlar.
Ancak önemli ve de?erli olan bu krallaryn kölesi görünürken bile Allah’a kul olmak ve hatta kul olmaya çaly?maktyr.
Dilerim yöntembilimsel analizi ö?renme, kullanma ve yararlanma yolunda istihdam edilecek kimseleri arar, analitik düzlemin mantyksal kullanymynda istimal edecek nesneleri buluruz.
Yn?aallah bu bulu? ve arayy?y tasaddur ve tasarruf eden PARTI’yi kurar projeyi uygularyz.
Proje ise a?a?ydaki tabloda çizilmi?tir; + ve X çizgilerini olu?turan terim ve kavramlary anlamayan varsa, önce sözlü?e baksyn bu ra?men terim olan adyn anlamyny bilemezse, bana sorsun. Belki bu soru bana ya da ona bir yanytyn kapysyny açacak ve aydynly?ymyzy artyracaktyr.
Sa?lycakla kalyn.
OSMANZYYA
Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazydan özür dilerim
YLETY?YM:
osmanziya@hotmail.com
osmanziya@yahoo.com
WEBLERYMYZ:
www.yontembilim.com
www.insan-bilim.com
www.osmanziya.com
www.mustafabugucam.com.tr
ÖBEKLERYMYZ:
http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/
http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/
http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/
http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/
NOT:
Bu yazyyy burada bindirmeden önce.. söz dizimini bir kaç kez düzelttim.. bir ileti söz-dizim (metin) ka?ydyna sarylmy? anlam-bilim (mana) helva gidir. Alim helvayy ka?ydyndan ayyran ki?idir, metni manadan ayyramayan ise helvayy ka?ydyyla birlikte yer.. bu yüzden yazar en güzel helvada yapsa söz-dizim ka?ydyny kese ka?ydyndan ( benim tümce dü?üklüklerini içeren, yabancy gelen kelimeleri çokca baryndyran metinlerim gibi) yapmy?sa helvayy ka?ydyyla yiyenlerin yüzü buru?ur ve bundan "anlamadym" diye yakynyr. Nitekim bu gün canymyn içi bir yakynymdan aldy?ym bu yakynma ile anladym ki anlama yukaryda benzetmesini yapty?ym olgudan ba?ka ?u gerçek nedeniyle ANLAMAK kolay olan bir i? de?ildir.. hele ANLATMAK bundan daha zor…
Nasyl ki zeka iradi bir etkinlikle i?lerken hafyza gayry iradi bir edilginlikler i?ler. Yani hatyrlama çaly?yrsanyz hatyrlayamazsynyz. Hafyzanyzy yoklarken kendinizi serbest byrakacaksynyz. Ba?ka bir örnek uykuya dalarken uyumaya çaly?yrsanyz uyuyamazsynyz, ne zaman kendini serbest byrakyr ve zihni me?guliyetiniz terk ederseniz uyuyabilirsiniz. Bilmek için hafyza ve zekanyzy birlikte çaly?tyryr ve sonuçta bir konuyu ö?renirseniz amma anlarken buna benzer bir ÇALI?TIRMA etkinli?inde bulunamazsynyz. Bilmekte etkin olmak gerekirken anlamakta edilgin konuma geçmek gerekmektedir. Yani anlamak typky zeka ve uyuma gibi GAYRI YRADY bir edilginliktir.
Allah zihin açykly?y versin duasy da bunun içindir
Yukary syralady?ym ya da bilmedi?im bu gibi nedenlerle DÜZ yazylarymy ANLAMAK amacyyla okuyan anlayamaz. Çünkü bu fazda, parça parça anlamak nedeniyle, yazynyn bütünündeki mesaj kaybolur. Üstelik benimde anla?ylmak muradym ve bilgi içeri vermek meramym yok. Maksadym bu anla?ylmaz görünen gizemli düz yazylarla meraky tahrik ederek zihinleri ?emalara ve tablolara çekmek.
Maksad, murad, meram.. ?imdi bu üç sözcük “ne” gösterir ? GAYE.. demek gaye ile mana arasynda gidip gelen aklyn, fikr ederek ondan ilim çykarmasy.. kolay bir i? de?ildir. Maksad, murad, meram, mana, akyl, fikir ve ilim.. i?te size üç evvelisi dört tane de sonrasy eder yedisi ve bu beni ve seni eder DELYSY.. anlamy AÇIK görünce yalayyp yutan akyllylar de?il KAPALI görünce onu açmaya çaly?an deliler aryyorum.. yoksa kimseye “kapy açyk arkany dön ve çyk” demiyorum. Çünkü kaçyklar herkesin açyklayamady?yny açyklar. Belki biz bu ya?am denen oyunu gere?inden fazla ciddiye alarak onu anlamyyoruz.
Evet, söz benim oyunca?ym.. onunla avunmayyp oynuyorum ve sizi bu dü?ün-me-ce’ye ça?yryyorum ki belki bir gün sözün özünü ve yüzünün gözünü bulabiliriz.. çykaryn yararyn-O varan.. güzelin güzelli?in-Ü kanan.. yetkininin yetkinli?in-E yanan.. iyinin iyili?in-Y sanan.. bu ho? SES anan ve baban bile olsa bo? bir se-rab-dyr. Zaten bunun için Rabb’yn kimdir ? diye sorduk…
|