Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: yeni insan modeli'm(Kapalı Konu Kapalı Konu) Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Gönderilenler: 3438

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

bullet Konu: yeni insan modeli'm
    Gönderim Zamanı: 26-Mayıs-2011 Saat 19:34

YENY YNSAN MODELYM

PSO dizini içindeki dosyalar.

Akyl ve Kalb ile Ruh ve Nefis.. benim dört konum oldu yyllardyr.

Bunlar üzerine binlerce tablo yaptym.. ba? kurdum.. a? ördüm.

Bunlaryn ili?kilerinin yüzlerce kombinezonu resmettim.

Elbette bunlary yaparken yöntebilimsel analiz ilkeleri kullandym.

Bu modellerin ortak yapysy ?u oldu:

NEFYS                              RUH

KALB                               AKIL

Bunlary “letaif” olarak kabul ettim.

Bu latifelerin ortak noktasy ise SIRR idi.

NEFYS                              RUH

SIRR

KALB                               AKIL

Bu adlaryn / sözcüklerin  terim olarak  anlamlandyrylmasy yani de?i?ken olarak tanymlanmasy gerekiyordu. Bu gere?i zaman zaman yerine getirdim.

Nefis, duyum kümesidir. Tatma i?ini yapar.

Akyl, dü?ünce kümesidir. Bilme i?ini yapar.

Kalb, duygu kümesidir. Sevme i?ini yapar.

Ruh, dilek kümesidir. Ysteme i?ini yapar.

Bu tanymlamaly çaly?ma bir dil u?ra?ysydyr. Yöntembilimsel analiz, bir anlam sürücü olarak hem bir anlatym aygyty olarak “bilim” etkinli?inde yardymcydyr.

Bu bir yöntembilimdir fakat bilim de?ildir. Ve“yöntembilim” daha çok yöntemdir.

Yöntem ile bilim arasynda ne fark var ?

Bu soruyu yanytlamak bizi konudan uzakla?tyracak ba?ka konulary ve ayryntylary ça?ry?tyracaktyr. Konudan ayrylmamak için konu?mayy ?uraya getireyim:

Yöntembilimsel analizi kullanarak çaly?ma yaparken,  insany tanyma konusunda,   bilim olarak ki?isel birikimime dayanyrken bir tür deneyim olan iç gözlemime a?yrlyk verdim. Ve ça?ry yaparken, tanytym yaparken, yöntembilimi ö?renmeye, kullanmaya ve yararlanmaya özendirirken bu ki?isel bilim olan bilgi içeriklerini ikinci plana atmaya çaly?tym. Herkesin bilgisine saygy gösterdim, bilim adamlarynyn uzmanly?yna tecavüz etmedim ve bilim alanlarynyn özelli?ine kary?madym. Elbette genel olarak, insan olarak inancyma dahil dini görü?lerimi savundum. Bilimsel olsa da bilimsel görünse de hakikaty arama hususunda özgüvenimi yitirmedim, bilim ya da gerçek diye gösterilen,  kuramsal olan nesnel olmayan bilgilere itibar etmedim.

Buna kar?yn ne kadar yerinde ve uygun görünürse görünsün bir ki?inin biliminin, bilim olmayaca?ynyn, gerçe?i tek ba?yna bulamayaca?yny ayyrtyndaydym. Bir ?eyin varly?y ve gerçekli?i için en az iki ki?inin tanykly?ynyn gerekti?ini ve bu “bilgi”nin  bilimin ve hukukun özü oldu?unu hiç unutmadym.

Sonuçta ister bir ki?inin bilgisi olsun ister bu bilgiye birden fazla ki?inin  katylymy ile olu?an bilim olsun her yargy  ba?lamy, her konu alany ve her tür dünyasy e?er “bilgi” olmak iddiasynda ise iki ko?ulu sa?lamak zorundadyr.

1 – Gözlemlerinde gerçek verilere dayanmalydyr.

2 -  Yorumlarynda do?ru ilkelere ba?lanmalydyr.

Kysa bilgi do?ru ve gerçek olmalydyr.

Bilim de bu bilgilerle kurulur.

Acaba yukarydaki model bu ko?ullary sa?lyyor mu ?

Ba?ka bir anlatymla  yukaryda bilgi bilimsel bir bilgi midir ?

Bu sorulary yanytlamak benim de?il aksini iddia edenlerin bilimsel olarak kanytlamasy gereken konulardyr.

Bazy olgular vardyr insan için saptanmasy için bilim yapylmasy gerekmez.. yapylsa malumu ilam olur.. örne?in insan için ba?arynyn üç  temel faktörü var; zeka faktörü, çaly?kanlyk faktörü, dürüstlük faktörü  ve iyi insan ili?kileri gibi liderlik ve uyum faktörü.. Bunlary biliyordum  çe?itli kaynaklardan okudum, gözlemledim.. az önce Süreyya Ciliv’in akrabasy olan kimseyi dinlerken CYLYV’i tanytyrken yukarydaki faktörleri örnekleri biri hariç tek tek saydy..  belki de onu söyleyecek kadar vakti yoktu…

Tüm faktörleri kullanan bir “aktör” ba?aryly bir vektör çizecektir.

Bu çizgi nasyl çizilir ? elbette anlatty?ymyz gibi rastgele de?il faktörlere ba?ly.. fakat bu faktörlerin bu aktöre verilmesi rastgeledir.. kimi buna ?ans der kimi baht der.. ne denirse denilse sonuçta özel ve tekil bir neden ezici olarak i?e kary?yr.

Ynsanyn tanynmasy ve ö?elerinin tanymlanmasy konusunda yapylan bir çaly?mada böyle özel  bir bilgi alany istemeyen ço?u insanyn bildi?i veriler ve gerçekler üzerine, varlyklar ve olaylar üzerine, olgular ve gerçekler üzerine insan-bilim in?a ederken bu tür bildiklerimden, be?endiklerimden hareket ediyorum. Bilgiler ve belgeler üzerine insan-bilim in?a etmek ki?inin kuramyn de?il kurulun ve kurumun i?i.. bu i?i, bilim i?ini  “kavm” yapar.

Konuma dönersem.. bu güne kadar kurdu?um yukarydaki insan modelimi de?i?tiriyor ve düzeltiyorum:

NEFS

AKIL         VE           KALB

RUH

Nefis ve ruh ile kalb ve akly diyagramda gördü?ünüz gibi de?i?tiriyorum.

Nefis ve ruhu, nefis üstte ve ruh altta olmak üzere DYKEY..

Akyl ve kalb,  akyl solda ve kalb sa?da olmak üzere YATAY.. yerle?tiri-yorum.

Bizim yorum-larymyz yerle?tiri oldu?u gibi yerle?tiri-lerimiz  dahi yorumdur.

Çünkü analitik düzlemin mantyksal kullanymynda “yer”ler, “yan”lar, “yön”ler tanymlanmy?tyr. Çünkü alanlar belirlenmi?tir. Her ne kadar dyr, dyr desem de inanmayyn. Çünkü bir ki?inin dyr’y ve dü?üncesi ile de?il en az iki ki?inin bu ANALYTYK DÜZLEMYN METODYK KULLANIMIN YLKELERY’inin önermelerini onaylamasyyla tanymlanacak ve belirlenecektir.

Yukaryda PSO (parayla saadet olmaz)  (NOT) dizini içindeki dosyalar ve dosyalardaki tablolara bakarsanyz yukarydaki diyagramyn (?emanyn) açylymlary görecekseniz. Bunlary nasyl ördü?ümü size anlatmak isterdim. Vakit kalmady.. bu arada eski modeldeki “syrr”yn burada “ve” haline gelmesinin gizemi de kaynady gitti… ?u kadaryny söyleyeyim iki orada bir tane yazylsa bile iki tane “ve” var, cub’u vucud, cud’u vucud eden “V”

Hem aktör hem faktörü bulunduran ve baryndyran  vektör’de bile “v”e var. Türkçe ve Arapca’da bile ayny kalmy? bu “ve”, “ile” ile BYR’likte çok i? yapyyorlar.

Ben v-e sen, biz oluncaya de?in en güzel dileklerimle,

Sa?lycakla kalyn.

OSMANZYYA

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE

için semantik / anlambilimsel / MAANΠ yetersizliklerim

düz yazydan özür dilerim

NOT:

Parayla mutluluk olmaz my ?

Bal gibi olur. Çünkü mutluluk almak gerektirir.

Bu gün ise bir ?eyi almanyn yegane yolu para de?ilse bile büyük bir ço?unluk para ile alynyyor. Fakat Ymam-y Gazali (R.A) bahsetti?i KYMYA-yy SAADET'den kasyt sadece mutluluk de?il kutluluk ta olursa o zaman umut gibi, onur gibi, namus gibi parayla elde edilemeyen erdemler ve yetkinlikler elde edilmesi gerekece?i için sadece ve sadece  PARAYLA SAADET yani dürüstlük, güven, dinginlik, enginlik, aryny?, kurtulu? gibi ba?ka zenginlikler OLMAZ. Çünkü bütün bunlar vermeyi gerektirirler.

Bütün bunlaryn ba?y da insany tanymak ve kendini bilmektir.   

YLETY?YM:

osmanziya@hotmail.com

osmanziya@yahoo.com

WEBLERYMYZ:

www.yontembilim.com

www.insan-bilim.com

www.osmanziya.com

www.mustafabugucam.com.tr

ÖBEKLERYMYZ:

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/

http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/

http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/

http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/

Düzenleyen osmanziya - 27-Mayıs-2011 Saat 06:30
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Gönderilenler: 3438

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

bullet Gönderim Zamanı: 27-Mayıs-2011 Saat 06:37
Ynsan modelimde "nefis" nerede yer alyyor ?

HSS içinde.. hassasiyet ve hissiyat içinde..

Bu "hss" içinde akyl ve kalb birbiri içine giriyor. Kuvveler içinde hss ve onun içinde akyl ve kalbin letaifi birbirine sarylmy? ve sarmalanmy? ve bu yuma?y açmak için yöntembilimsel analizi sürücü ve aygytyny çaly?tyrmak gerekiyor. Fakat bu dü?ünce motorunu beyin ile kary?tyranlar bariz ve beyyin olan hak ve hakikati görmekte ördüklerinden kurtulamazlar.

Sanki ben kurtuluyor muyum ?

Bu 'ben'in ne oldu?una ba?ly..

Yunus gibi bir ben var bende benden içeri diyebilirsek sorun yok.

Diyemiyorsak ne yedi?imize dikkat edelim o zaman.

Sa?lycakla kalyn.

Osmanziya

IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma