Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: Suret ve Siret(Kapalı Konu Kapalı Konu) Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
koordata
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23-Nisan-2012
Gönderilenler: 10

Hak Puan : 0
Kidem : 5
OrtalamaHak : % 0
Irtibar :0

bullet Konu: Suret ve Siret
    Gönderim Zamanı: 02-Kasım-2012 Saat 16:42

   

 
SURET VE SİRET ÜZERİNE NOTLAR!
 
İmam Şafiî Hazretleri şöyle bir hatırasını anlatır:
'İlm-i firaset (sezgi ve anlayış bilgisi) ile ilgili kitaplar aramak için Yemen'e gittim. Konuyla ilgili kitapları derleyip toparladım. Geri dönerken konaklamak için, yolda evinin avlusunda duran bir adama uğradım.
Adam gök gözlü ve çıkık alınlı biriydi. Bu suret ise firaset ve kıyafet ilmine göre olumsuz sîretin (ahlâk noksanlığının) habercisiydi. Beni evine misafir etti. Bir de gördüm ki, pek cömert bir adam! Bana akşam yemeği ve güzel koku, hayvanıma alaf, ayrıca yatak ve yorgan gönderdi.
Bunları görünce kendi kendime dedim ki: İlm-i firaset, bu adamın oldukça düşük bir şahsiyete sahip olduğunu gösteriyor. Ben ise ondan hayır ve iyilikten başka bir şey görmüyorum. Demek ki bu ilim boş ve gerçek dışıymış!
Sabah olunca yanımdaki hizmetçi çocuğa hayvanı eyerlemesini söyledim. Hayvana binip çıkacağım sırada adama dedim ki:
- Mekke'ye geldiğin zaman, Muhammed b. İdris'in (Şafiî) evini soruver. Adam dedi:
- Peki, dün gece sana yaptığım hizmetin karşılığı nerede?
- Neymiş o?
- Sana iki dirheme yemek aldım; ayrıca aynı fiyatlarla katık, güzel koku, hayvanına yem, sana yatak ve yorgan alıverdim...
Çocuğa dedim ki:
- Oğlum, ona istediğini ver! Başka bir şey kaldı mı?
- Ev kirası nerede? Ben evimi sana genişletip kendime daralttım!
Bu durumu görünce kanaatim güçlendi ki, firaset ilmi gerçekmiş. (Ancak İslâm dini, ona uyan insanın tabiatını terbiye eder, tevbe de kötü adet ve huylarını değiştirip ıslah eder.)
Şu güzel söz, konumuzu aydınlatır:
'Suretin sîretine şahittir; başka şahit aramak zaiddir.'

Yusuf Yavuz
Semerkand dergisinden alınmıştır

http://kitap.mollacami.com/dini-hikayeler/suret-ve-siret.html

==============================================================================

 



Düzenleyen koordata - 02-Kasım-2012 Saat 16:44
Hak' tan yana.
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2604

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

bullet Gönderim Zamanı: 03-Kasım-2012 Saat 14:42

 

 

 

 

 

 

 

 

DUYUMSAMA

 

CILVE  dizini içindeki dosyalar

uploads/20121103_214444_CILVE.rar

 

 

Değerli Kordata,

 

Öncelikle ilginiz, yazınız ve katkınız için teşekkür ederim.Sonra benim için ilgi çekici olan "suret" kavramını söz konusu ettiğiniz için minnettarım.

 

Öyküde suret, "surat" anlamında ve sîret ise "ahlak" anlamında kullanılmış.Yani kişinin yüzünden onun davranışının öngörülebileceği savı ileri sürülüyor. Çirkin yüzlü olan insanın güzel ahlaklı olması olasılığının düşük olacağı fikri,

halk arasınd, "suratına bak, süngüye davran" sözünü hatırlatıyor.

 

GÜZEL bir suretin İYİ bir sîret vermesi beklentisini, "Buyruk hem güzel hem de iyi olmalıdır." ilkeme benzettim. Yani emir hem hasen hem hayır bulunmalıdır derken, benimsenmesi gereken iradenin ve istenmesi gereken buyruğun ve varılması gereken kararın hem koşulların yasalarına  uyumlu olarak güzel olması hem kuralların yasaklarına uygun bulunarak iyi olması gerektiğine dair düşünceyi bir ülkü olarak ve bir gereklilik olarak ele alabiliriz. Ancak onun kaide ve umde olmaktan çıkarıp harici bir gerçek olması gerektiği  ve yüzü güzel olanında davranışının iyi bulunması şeklinde bir düşünceyi benimsemek zor görünüyor.

 

Güzel bir insanın güzelliğiyle guruplanıp kötü bir sirete düşmesi mümkün olduğu gibi Yaradan’nın onun güzellikle donattığı bir kimsenin aynı zamanda iyilikle de süslemesi O'nun meşietine bağlı bir husustur. Keza çirkin bir insanın, çirkinliğinden kaçanları, kendisinin onlara ayrıca  yaptığı kötülüklerl  cezalandırması mümkün olduğu gibi bir kısım yüzü güzel olmayan kişinin dahi kendisinde bulunan negatif bir taraf olan çirkinliği, emel ve ameliyle  kazandığı pozitif bir taraf olan iyilikle giderme yolunu seçmesi de mümkündür.

 

Bu siret ve suret konusunda şu sözü nazarı-ı dikkatinize sunmak isterim.

 

 

İşte, bak: Hüsn-ü sîret ve cemâl-i suretle mümtaz bir zâtı görüyoruz ki, elinde muciznümâ bir kitap, lisanında hakaik-âşinâ bir hitap, bütün benî Âdeme, belki cin ve inse ve meleğe, belki bütün mevcudata karşı bir hutbe-i ezeliyeyi tebliğ ediyor. Sırr-ı hilkat-i âlem olan muammâ-i acibânesini hal ve şerh edip ve sırr-ı kâinat olan tılsım-ı muğlâkını fetih ve keşfederek, bütün mevcudattan sorulan, bütün ukulü hayret içinde meşgul eden üç müşkül ve müthiş sual-i azîm olan "Necisin? Nereden geliyorsun? Nereye gidiyorsun?" suallerine mukni, makbul cevap verir. (19.söz 3. Reşha)

İmamı Nursî (R.A) surete CEMAL sîrete HÜSN sıfata veriyor. Peki bu siret ve sureti sahip Zat-ı Alişan(A.S.M)ın elindeki KİTABIN ve HİTABININ güzelliği nasıl bir güzelliktir ?

 

Bu konudaki güzellikleri görmek için bu iletinin dizini (CILVE) içindeki dosyalardaki tabloları versiyon sırasıyla izlerseniz “göreceksiniz”. Bu tablolar yalından karmaşık olana doğru ilerler.

Eğer onları, kendinizi dinlemeye fısratı verdiğiniz asude bir zamanda,  sırasıyla izlerseniz her birindeki değişmelerin nasıl ilerlediğini de görürsünüz. Bu tabloları sizin izlemeniz için her değişim için bir versiyon numarası vererek yavaşlattım. Bu şekilde  izleme ve ilerlemelerle anlayacaksınız ki biz de iki tür DUYUMSAMA vardır, birincisi suretin hassasiyeti  ikincisi şeklin hissiyatı.. hassasiyet zikir ve hissiyat dahi fikir motoruyla bizim basar ve basiretimizi işletir, nazar ve nazariyemizi çalıştırır. Sonuçta dünyamızın sureti dinimizin siretine göre renklenir. Bu renklenişte DİL’in misli ve meseli din ve dünya arasında kalan bir ARA YÜZ oluşturur ki biz yöntembilimsel analiz ile bu suret-i sîrete dikkat çekiyoruz.

 

Sağlıcakla kalınız.

 

OSMANZİYA

 

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE

semantik / anlambilimsel / MAANΠ yetersizliklerim

için düz yazıdan özür dilerim

 

 

http://sites.google.com/site/yontembilim/

http://sites.google.com/site/insanilim

 

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/

http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/

http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/

http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/

www.yontembilim.com

www.insan-bilim.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Düzenleyen osmanziya - 03-Kasım-2012 Saat 21:46
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk