Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: Zeki KENTEL Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
mustafa
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 27-Nisan-2010
Gönderilenler: 81

Hak Puan : 0
Kidem : 5
OrtalamaHak : % 0
Irtibar :0

Alıntı mustafa Cevaplabullet Konu: Zeki KENTEL
    Gönderim Zamanı: 23-Aralık-2012 Saat 23:36
Zeki KENTEL Ağabey diyor ki:

Amerika'da sistem boyle calisir. Ve, basarilari da o yuzden kacinilmazdir.

Orada bir ogretim elemani icin gecerli olan kural "publish or perish" dir.
(YANI URET, YAZ, YAYINLA YOKSA PERISAN OLURSUN! )

Burada anlattigimdan cok daha kati kurallari vardir, ornegin ogrencinin kopya cekmesine hic tahammuleri yoktur hemen disiplin kuruluna gider ve mutlaka atilir.

O kadar ki ogrenci pledge (soz vermek) adi altinda imtihan sirasinda yazili kagidinin kosesine kopya vermedigi ve cekmedigine dair seref sozu verir ve Amerikali ogrenci genelde kopya cekmez, cekenler genelde Orta Dogulu ve Asyalilar'dir.

Bizde oldugu gibi intihal yapan hocalara hic tolerans yoktur. Ve, daha pek cok sey. Dersler semestr'liktir, bir akademik yil okuluna gore degisir ya 2 yada 3 semestr dir.

Ogrenci aldigi dersi mutlaka semestr sonunda basari ile gecmek zorundadir. Bazi okullarda basari (curve) egrisi uygulanir yani sinif ortalamasi 90 ise ogrenci 89 almis ise kalabilir. Yaz aylarinda okumak zorunlu degildir ama erken bitirmek yada ders portfoyunu cesitlendirmek isteyenler icin dusuk kredili dersler verilir.

Master yani lisans ustu ve doktora konulari son derece zordur, buralara secilmek dahi cok zordur. Oyle Azerbaycan'dan falan derece alip geleni kolay kolay hoca yapmazlar. Amerika'da ogretim elemani konusunda illaki Amerikali olacak diye bir kayit sart yoktur, bizim coktan terk ettigimiz liyakat sistemi gecerlidir. Dersler aksi belirtilmedikce mutlaka Ingilizce'dir.

Ogrenci okur yada okumaz hareketlerinden ve geleceginden kendi mesuldur. Campus Security adi altinda guvenlik her universitede mevcuttur, yani sira okul yonetimi gerekli gorurse mahalli polisten ve hatta tepeden tirnaga silahli ve zirhli SWAT TEAM'den yardim dahi isteyebilir.

Bunun yanisira campuslarda ogrencinin bos vaktini degerlendirebilecegi gelismis spor tesisleri, sosyal aktivete yerleri, bizde olmayan kardeslik dedikleri Sorority yada Fraternity ler mevcuttur ki ogrenciler cogunlukla bunlara uye olurlar ve bu kardeslikler cogu kez hayat boyu surer; genelde lisans ogrencileri arasinda populerdir.

Bunun disinda partilerin genclik kollari, askeriye gibi kuruluslar kampusda yer alir ve ogrenciler buralarda bulunabilirler. Ozellikle askeriye mali durumu yeterli olmayan kiz ve erkek ogrencilere ROTC denilen bir burs saglar, buna karsilik ogrenci hem okur hemde askerlik yapar, ayrica ihtiyac halinde cagrildiginda egitimini aldigi askerlik bolumune gore birligine teslim olur.

Okullarda oldukca gelismis hastane, yurt vs. nin yanisira kutuphane ve arastirma yapma imkanlari vardir, bunlarin bir kismi bagislardan bir kismi kazanilan proje paralarindan bir kismi ise eyalet yada devletten gelen paralar ile olusur. Ogrencinin fikrini ozgurce belirtmesine kimse karismaz ama siddet ve Amerikan Anayasasi'nin 1. maddesine uygun olmayan davranislar hic bir zaman tolere edilmez yani siz bir kimseyi irki, cinsiyeti, dini, yasi susu busu ile alay edip asagilayamaz ona engel cikartamazsiniz.

Eger ogrenci basarili ise en pahali okul dahi nerederedeyse bedavadir ki buna ailesi ile birlikte yapacagi yasam icin yapilan harcamalar da dahildir.

Ogretim gorevlileri icin tennure sistemi vardir. Bu sistem aslinda ilk once sosyal konulu departmanlarin ogretim gorevlileri icindi ama zamanla tum ogretim gorevlilerini kapsadi. Kisaca, bir ogretim gorevlisi 10 yil ayni departmanda calisabilme basarisi gostermisse 10. yil sonunda bir degerlendirmeye tutulur. Bu degerlendirme sonucu ya ilisigi kesilir yada tennure yapilir yani o kendi istegi ile ayrilincaya kadar departmanda kalir, yuz kizartici suclar haric. Tennure durumunda yilda 5 makale yayimlamasi yada sayisini su anda hatirlayamadigim kadar arastirma yapmasi ve departmana proje getirmesi hallerinde degisiklik olabilir. Burada taktir daha cok ogretim elemanina birakilir, fakat departmanin kendisi daima on plandadir. Tennure olabilmeye hak kazanmak kolay gibi gozuksede oldukca zordur.

Amerikan universitelerinin son durumunu bilemiyorum ama benim zamanimda ne ogrenci nede ogretim gorevlisi yoklugu cekilmemistir. Bir zamanlarin keskin devrimcisi anti-emperyalist Teslim Tore'nin kizi bile okuma sansini orada aradigina gore gerisini siz dusunun.

Bu bakimdan Turkiye'deki ogretim gorevlileri aslinda tek tek mercek altina yatirilmali ve Liyakat sistemi hakki ile burada da uygulamaya gecirilmeli. Bakalim o zaman adinin basinda prof. dr vs bir yigin unvan tasiyanlarin hali nice olacak. Ogrenci ogrenciligini bilmeli ogretim elemani ogretim elemanligini; tas yerinde agirdir.

Bende daha once onu demistim Universite bize sozlukte ve Wikipedia da anlatildigi gibi degildir. Manastir sisteminin bir kopyasidir dahasi ta kendisidir. Her universitede bir Chapel olmasi dogaldir cunku aslinda ilk kurulan Chapel ve onun etrafinda sekillenen universitedir. Universitedeki unvanlar ornegin Rektor, Dekan vs. hepsi kilise hiyerarsisinden gelir. Ana fikir olarak universalitisi bugunku Wikipedia da yazildigi gibi yada facebook'da bana hakaretli yazan fenerli salagin iddia ettigi gibi Aristo donemi yada mantigindan degil tamamen Hristiyan Evrenselliginden hareketle ortaya cikmistir.

Eger 15. yuz yil sonuna dogru Dogu ve onun Bati'ya en yakin temsilcisi Osmanli geriye cekilmeye ve icine buzulmeye baslamasa, tam tersine emperyallesme azmi gosterip yayilmaci bir huviyet kazansa idi bugun hristiyan universalitesi degil Islam Medrese mantigi ile egitim gorecekti dunyanin cogu belki de tamami. Bu iste evrensellik yoktur, ihtiyaclar ve cikarlar ve saglama yani harcamalari odeyen bir taraf(lar) vardir.

Onlar odeyebildikleri icin onlarin borusu otuyor. Avrupa'yi bilemem ama Amerika'daki hemen her universitede merkezde pek gosterilmemeye calisilan bir chapel mutlaka vardir. Mezuniyette kep giymek vs. hep bu gelenegin sebep ve sonuclaridir. Ne Aristocu mantigin nede mutlak dogruya gitme istegi ile orantili arastirmanin.

Bugunku anlamda universite aslinda 19. yuz yilin ortalarinda kendini bulmaya basladi ama "din" ve cikarlar hep merkezde idi. O "din" ve cikarlarin birbirlerinin alanina cok fazla girmemesi icinde yaratilan hukuksal duzenlemelere de sekulerlik ve laiklik diyoruz. Isteyen modernite de der ama o zaman oturup cok iyi bir tanimlama yapmasi lazim.

Bizim sorunumuz kendimizi tanimayan bilimi disaridan oldugu haliyle kabullenmis bilim insanlarimizin var olmasidir.

Dolayisi ile tarihimiz, toplum bilimimizi, kavramlarimizi vs. yi hep onlarin sozleri ve bakis acilari ile yapiyoruz sadece altina George yerine Mehmet diye imza atiyoruz.

:)

IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk