Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: FAHR-I KAINAT.. Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: FAHR-I KAINAT..
    Gönderim Zamanı: 16-Nisan-2013 Saat 18:34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ONUR

 

ONUR dizini içindeki dosyalar

uploads/20130416_190415_ONUR.rar 

 

 

Bu seneki KUTLU DOĞUM haftasının konusu onur. Geçen yıl MERHAMET idi.

Sloganı: Insanın Onuru Mukaddestir.

Dayanağı:

“Müslümanın müslümana ırzı/onuru, malı canı haramdır.

“Müslüman kardeşini hor görmesi, kişiye kötülük olarak yeter.”

Daha başka ayet ve hadislerden müstenidat bulunabilirdik ararsak.

“Halkın hayırlısı halka yararlı olandır.” Gösterilebilir. Çünkü bu dünyada insanın haysiyeti, hasılatı kadardır. Yukarıdaki hadis menfi yoldan onuru korumaktır bu müsbet yoldan onuru onere etmek.

Ancak yüzeysel onuru derin gururdan nasıl ayıracağız ?

Yüksek Merhameti,yedi sülalesine mal toplamak için haram helal bırakmayan her şeyi yutmaya çalışan hırsı nasıl ayıracağız ?

Acaba “ırz”, “onur” demek mi ?

Sözlükte Irz’I ararken ırk gözüme çarptı.. ikisi de arapça kökenli kelime..

Irk; kök, asıl.. damar.. nesil, zürriyet, sülale, soy anlamlarına geliyor.

Irz; şan, şeref, namus, iffet, perde demek oluyor.

TDK sözlüğünde

Onur; fransızca “honneur” kökenli bir sözcük.

1.Bir insanın kendisine karşı duyduğu saygı, özsaygı, haysiyet ve izzet-i nefis.

2.Başkalarının gösterdiği saygının dayandığı kişisel değer, gurur, şeref.

Şimdi sözlüklere baktığımızda ırz ile onur arasında çakışan ve girişen anlamlar var.. Ancak kanımca ırz ve haysiyeti birbirine karıştırmamak lazım. Dilimize yerleşmiş haysiyet, hurmet, fahr ve gurur arapça sözcüklerini karşılayan onur çok daha geniş anlam bir sözcüktür. Irz ise daha dar anlamlı.. onur ve haysiyet veren nedenlerden biridir insanın ırzını ve iffetini koruması fakat insana haysiyet veren başka kemalat ve faziletlerde var. Özel kullanımımda insanın haysiyeti hasılatı kadar  yani kişinin onuru, ürünü kadardır. Bu şu demektir bir insan ne kadar çok para kazanıyormsa o kadar onurludur. Tabii böyle bir onur çok rahat gurur verebilir. Hatta iffeti bile gurur verebilir.. fakat GURUR veren kemalat ve fazilet, isterse dini ve mukaddes olsun, o hasleti mukaddes olmaktan çıkarır.

Gurur, bedenin zarından çok daha inceve zarif manevi bir zardır. Enson ve en yüksek imtihanın sorusudur. Ve insanı bulunduğu en yüksek yerden bir anda dibe indirir.

Allah bizi ve sizi korusun.. ecrimizi zayi etmesin.. Allahın verdiği izzet ve haysiyetten, O’na olan güvenimizden başka güvenden ve O’na olan rızadan başka rızadan, O’na olan hizmetlerden başka kazanılmış hizmetlerin haysiyetlerin şerrinden muhafaza etsin. Amin. Günde kırk kere yapılan istikamet ve hidayet duasından başka yine kırk keze yapılan hamd ve sena davası yaparız. Her gün kazanılmış işten ve başarılmış hedeften tezkiye ve tasfiye ederiz. Demek istiyorum ki onur, kendisinden kaçamadığımız bir ENANİYET sırrı ve ENE fitnesidir. Bu yüzden başarı kazananlara Allah Ecrini Zayi Etmesin, diye dua etmeli.

Diğer taraftan kişinin kendisini gurura kapılmasından başka bir de başkasını HOR görmesi var ki.. bu ayrı bir konudur. Müslümanlar arasında muhabbet ve hurmet ,uhuvvet ve ittihad bu hor görmeye engel olmasına rağmen yine de bir hor görme varsa bu da o kişinin GURUR’undan kaynaklanır. Kendisine saygı göstermeyen elbette başkasına da saygı göstermeyecektir. Nefsin izzeti ile Enenin Gururu konusunda inceliklere girecek kadar duyarlı değilim fakat intim sferde cereyan eden ve iç alanlarda oluşan bu konuların bana ve başkalarına fazla bir yararı da olmayacaktır. Sadece üzerime düşen uyarı yapmakla yetiniyorum.

Özetle.. ilk başta sanki iyilik yapıyormuş gibi görünen slogan hoşuma gitmedi.

Ancak bu vesile ile bu zarif ve ince konuya ilişkin bir çalışma yapmak niyetiyle giriştiğim yazıyı sürdürdüm. “fahr-I kainat”ın doğum günü kutlamasını, kaldıkı bu kutlama bile sonradan icad edilmiş bid’a-yı hasene olabilir.. insanlar doğum günlerini kutlamaya alışmışlar alemlerin Efendisinin doğum günü neden kutlanmasın diye de düşünmüşler.. E.. herkesin doğum günü kutlanırken Peygamberinin doğum günü niçin kutlanmasın.. buna karşı çıkacak bulunmadığından bu vesile ile peygamberimizin mesaj ve misyonu kamusal ve toplumsal olarak iletilmiş oluyor ve fena bir şey yapılmıyor.. Yapanlardan Allah Razı olsun. Fakat bu sene bence kantarın topuzu kaçırıldı..

Bu iletinin dizinindeki zarif versiyonlu tabloları incelerseniz.. onurun ne mekanda olduğunu ve ne zaman bulunduğunu göreceksiniz. Sadece bir yerde GURUR’dan bahsettim tablolarda.. daha pek çok şeyleri de göreceksiniz. Görmeyenlere görmeleri için bir zahmet edip düz yazıyla göstermek isterdim ama buna vaktim yok. Diğer pek çok tablo gibi bunu da geleceğe tevdi etmek üzere siber uzaya teslim ediyorum.

Bir zahmet edip bu iletinin dizini içindeki dosya ve resimleri inceleyen görecek ki bu kainat ağacının meyvesinin Fahr-i Kainat olduğu görülecek. Bu tablolarda ve kağıdın çekilmiş resimlerindeki tablolarda bir fark var.. kağıttaki resimler tablolarda gibi versiyon sırasıyla yazılmadığı için karmaşık olur.. bunları yayımlamam fakat bu resimler kainat seceresinden insan semeresini gösterdiği ve en parlak semere-nin fahr-i kaniat olduğunu gösterdiği için buraya yükledim.

Esma-i hüsna.. adların güzelliği aslında Hazreti Peygamaberin adaç özelliğidir. O’nun isimleri İNSAN ile açılır.. fakat bu insan-I kamillerin ZİRVE’si ile daha iyi açılır.. Rububiyetinin Güzelliği Onun Ubudiyet aynasında daha açık ve seçik olarak belli olur.. İsm-I A’zam’ın ve her ismin azami mertebesinin tecelliği ettiği efendimizi ve seyyidimizi anmak için ne vesile varsa yapışalım.. ancak ene atına binmiş dalalet vadisinde son hızla yol alan bu asrın insanlarına ONUR MUKADDESTİR gibi dinde söylenmeyen bir şeyi YORUMLUYARAK dolaylı olarak söylemeyelim.. ki dalaletlerine bir dayanak bulmasınlar.

Allah akibemizi GÜZEL veahiretimizi İYİ etsin AMİN.

Sağlıcakla kalın.

Osmanziya

 

 

DUYURU

 

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE

semantik / anlambilimsel / MAANΠ yetersizliklerim

için düz yazıdan özür dilerim.

 

UYARI

 

Düz yazı bahane.. şemalar şahane.. yazının dizinindeki tabloları  izlediğinizde imgelemiş ve irdelemişte olacaksınız isterseniz.. böylece emellerine nail olacak ilmi AÇIKCA görmüş ve hatırınıza sail olacak iradeyi SEÇİKCE örmüş bulunacaksınız.

 

www.yontembilim.com

www.osmanziya.com

www.insan-bilim.com

 

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/

http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/

http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/

http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/

 

 

http://sites.google.com/site/yontembilim/

http://sites.google.com/site/insanilim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Düzenleyen osmanziya - 16-Nisan-2013 Saat 23:15
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk