Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya
Mesaj icon Konu: insanlik cevheri Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2699

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: insanlik cevheri
    Gönderim Zamanı: 19-Temmuz-2015 Saat 23:34
Dünyayı başarılar ya da başarısızlıklar.. iyisiyle kötüsüyle.. hasenatıyla ve seyyiatıyla.. beşeriyetin.. medeniyetin.. insaniyetin.. islamiyetin bir eseri olarak görülebilir.. bu kişinin nereden durduğuna bağlıdır.. ferd olarak cemiyete.. cemiyet olarak devlete bağımlı olan İNSAN için şu altı kavramın kompleksinden çıkan karmaşık durumun topunu birden göstermek günlük dilde mümkün olmayabilir, yöntembilimsel analizde çok kolaydır, fakat islami açıdan onu iki çizgi olarak sunabilirim:


Ahseni takvimden ahseni amele giden YATAY çizgi.. diğeri esma-i hüsna'dan ism-i a'zama giden DÜŞEY çizgi.. insanın sukut ve suudunun terakki ve tedennisinin sırrı 23.sözde kişinin nesneden kimseye doğru yolculuğunda edindiği kimlik ve kişiliğe göre bir sonucu vardır. Genel çizgide bu gün evren ile herkes aynı yaştadır.. 14,7 milyar yıl.. zerre ve hücreler olarak hepimiz aynı yaştayız.. fakat eneler ve zümrelerimiz tarihi belki bundan çok öncesine bezm-i eleste gidiyor.. çünkü herkes ve bilaistisna kalu beladan beri müslümandır. Zaten müslümün olmasa sorgu melekleri ona neden müslüman değilsin diye sormaz, insan ortak dil ile sorumlu olduğumuz ortak dinden sorgulanmazdı. Suçu.. insana.. insansılara.. batıya.. doğuya.. Amerikaya.. Rusyaya.. uzun adama ve gülen adama atmakla kurtulamayız. Ateş çağından toprak çağına.. toprak çağından nur çağına kadar geçen çağ ve devirlerde birbirini izleyen cin ve beşer uygarlığının bu gün geldiği nokta..İNSANİYET'ir doğuşudur.


İnsaniyet-i kübra olan İslamiyetin çekirdeği 7000 sene önce atılmıştı.. eski ibrahimi birikim (musevi ve isevi) yeni muhammedi kazanım (sünni ve şii) itikad, ibadet, ahkam’dan sonra AHLAK meyvesini doğurdu.. benim bisetim mekarim-i ahlakı tamamlamak içindi diyen nebinin ben sizin taptığına tapmam.. siz de benim taptığıma tapamazsınız.. demesinin anlamı.. herkesin.. kimliğinde.. kişiliğinde.. esmasında.. mesleğinde.. başarısında.. özgün ve özgür olmasıdır. Herkesin sorumlu ortak dininden ve borcundan başka bu özgün ve özgür yolunun ve ücretinin bulunmasıdır. İlkine tebliğ ettiği islamiyet ve dua ettiği hüda ve istiane.. ikincisine temsil ettiği teslimiyet ve dava ettiği hamd ve ibadet diyoruz. Bu fatiha anahtarı ile açılan.. infilak-ı azimden (big bang) felaha (salaha) yürüyüşünde. yıldızlı ve yaldızlı göklerden ve köklerden ahlak yasasına olan yolculuğunda.. ilerlemesi ve yükselmesi koşuluyla yani İSTİKAMETLE elde edeceği uhrevi nusret ve dünyevi selameti.. ancak ve ancak hürrriyet-i şeriyye ( lâ-ikrahelik kalitesine ulaşmış laiklik) ve meşveret-i meşrua ( şurahüm-beynehüm keyfiyetini yakalamış demokrasi) ile gerçekleştirebilecektir.


İnsaniyetin doğuşuna tanıklık ve İslamiyetin kökenine bağlılık birbiriyle bağlantılı bir süreçtir. Geçmişte sürekli yapılan şu yanlıştan büyük ölçüde sıyrılmaktır: İslamı elde edince İNSANI unutmak.. imanı kazanınca İLMİ göz ardı etmek.. aksi halde insan ve ilim bir araya gelince ortaya çıkan hakikat-ı KUVVET.. hem güçsüz kalan halkın hakkını gasp ve izzet-i insaniyeti rezil edecektir. Bu yanlış tarih boyunca yinelenerek yenilenen bir vetiredir.



Düzenleyen osmanziya - 19-Temmuz-2015 Saat 23:37
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk