Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya  
Mesaj icon Konu: kultur Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2916

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: kultur
    Gönderim Zamanı: 16-Temmuz-2024 Saat 11:04
Değerli bir arkadaşım bir japs paylaştı.. dedim ki bu söz bana vecize gibi geldi.. pek hadise benzemiyor.

"Bilgisizlikten daha şiddetli fakirlik..
akıldan daha cömert mal,
kendine beğenmekten daha tehlikeli bir yalnızlık,
istişareden daha güçlü bir dayanışma yoktur."

Yaşamın verdiği bu deneyimleri filozoflar ve bilge adamlar veciz bir şekilde ifade edebilirler. Nebilerin haberleri daha geniş ve daha derin olur. Sadece dünyaya değil ahirete müteallik bulunur. Kişinin derininde bulunan tehlikeleri haber verir.

Kısaca bir tarafta DİN.. ahlak.. hukuk.. konuları ağırlıklı olur.. diğer tarafta ise insanlar ise san'at ve hikmet ve fünun ile DİL'i işletirler. Altmış bin sene devam eden ve SESLİ dil ve din birlikteliğinden sonra altı bin senedir YAZILI dil ve din birlikteliği kıtalar ve çağlar boyunu pek çok KÜLTÜR ortaya çıkardı.

Böylece ortaya çıkan kültür   ULUSULARIN   savaş ve barış dünya ile İNTİBAKINI ve uyumunu sağlıyor. Bu da uygarlıkların genişlemesini ve gelişmesini temin ediyor. Bu konuya ilişkin şu tablo konuyu daha geniş olarak anlatmaya çalışıyor.
Saygılarımla

osmanziya yontembilim.com 16.07.2024

IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2916

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16-Temmuz-2024 Saat 11:08
devrim ve evrim dönem dönem birbirini takib eder.. hep evrimlerden bahsediyorlar hiç devrimlerden bahsedene rastlamıyorum.. varsa yoksa evrim ya da yaratılış.. oysa evrim gibi devrim.. yaratılış gibi buyruluşta söz konusu.. hatta devrim ve buyruluşun DAYATIMI.. evrim ve yaratılışın DENEYİMİ de işin içinde bulunuyor.. konuya biraz daha derin bakarsak bunların DÜRÜLÜŞ ve DİRİLİŞ dalgalanmaları yaşadığını anlarız. osmanziya
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2916

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16-Temmuz-2024 Saat 11:20
Kaynak için teşekkür ederim. Kaynak: İbn Arabi, fütuhat-ı Mekkiye 18/337,litera yynclk. Elbette bilge sözü ile nebi sözü arasında kesin bir çizgi bulamayız şayet KAYNAK belirtilmemişse.. keza insan sözü ile Tanrı sözü arasında herkesi buluşturacak bir ölçütte bulamayız.. şimdi de buna yapay zeka ile makine sözü ile insan sözü iyicene karışıyor. Bu durumda SÖZ (kelam) sarrafı olmaktan başka çare kalmıyor.. hatta biraz kalem (SOZ) ustası da olmak gerekiyor. Sözün okunması (kıraat) ve sozun yazmasından (kitabet) hasıl olan muhteşem iki şey var biri KUR'AN diğeri KİTAB.. öyle ki kainatı da bir kitap.. insanı da bir kitab gibi OKUYABİLİYORUZ.. ancak bu okuyanlar başka başka kitaplar.. başka başka kuranlar ortaya çıkıyor ki bunların menbaı olan insanlarda batı Aristo, Decsartes, Kant, Einstein, doğuda Arabi, Gazali, Rabbani insanların kafalarını ve gönüllerini doldurarak onlara kainattan.. Kur'andan.. Rasülden.. daha önemli KENDİNDEN uzaklaştırıyor. Taklidci ve Ezberci bir KÜLTÜR ortaya çıkarıyor. Artık çoğumuz bunları da bilen ve yutan YAPAY ZEKANIN daha doğrusu DECCALİN esiri olacağımızı benziyor. Bunun için insanları HAZIR açık ve seçik SEHİL yani ANLAŞILIR yazılan Günlük Dilin Düz Yazsısının afetine bir çare olarak din ve felsefe arasında ortak bir platform olan YBA (Yöntem Bilimsel Analiz)i yıllardır öneriyorum.


Bu tabloda kişinin gelişimi olan BİREYSELLİK konusu anlattım..


Bu şemayı gönderdiğim Değerli bir Hocam, "özür dilerim ben bu şemalardan HİÇ BİR şey anlamıyorum" dedi dedimki:
Değerli Ağabey.. tabloların muhatablarını.. genelde biraz reklam mahiyetinde açıklamalarda yaparak.. diyorum ki.. anladıklarından ELEŞTİRİ anlamadıklarından SORU beklerim. Diyorum. HİÇ BİR ŞEY anlamamayı de ENTELEKTÜEL düzeyi YÜKSEK olanlara da yakıştıramıyorum. Çünkü oradaki sözcüklerin ister türkçe ister yabancı olsun.. ANLAMLARINI biliyor. Bir cümle yapmak için özne (isim) ve yüklem (fiil) yapmak ikin İKİ KELİME gerektiğini nazara aldığımızda.. tabloda hüviyet ve şahsiyet ile muhteva ve mahiyet arasında yatay ve dikey bu iki sözcük arasında kurulan bağlantılardan en az birisinin anlaşılması ve anlaşıldığında da en azından eleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.   Sizin gibi taakkül düzeyi yüksek Abimin anlaması için bu tabloya biraz daha ayrıntı katsam acaba anlaşılmasına yardım eder mi diye düşünüyorüm.. tabi bu tabloyu beraber hazırlasak anlamınız daha kolay olurdu.. ancak bunu imkan olmadığı için bu yolu denemeyi düşünüyorum..

Saygılarımla sağlıcakla kalınız. osmanziya





Düzenleyen osmanziya - 16-Temmuz-2024 Saat 11:33
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2916

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16-Temmuz-2024 Saat 11:38


bu hikayesi herkes bilir.. hikayenin bu türü ise GERÇEK hikaye diye paylaşılmış.. oysa bir konu tam tersine de yorumlanabilir.. ikisi gerçekten bir parça taşır.. çünkü gerçek görülmez örülür.

Artık çağımızda konu bağlamına (konteks) ve bağlantısına (rölasyon) göre değerlendiriliyor.. ma'nasına ve nedenine erişmekte zorlanıyorz.
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2916

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: Dün Saat 18:06





İnsan oğlu güce tapar.. güçten korka.. çıkara banar.. çanak yalar.. diğer taraftan güç bir alettir.. onunla kendini savunursun.. diğer taraftan gücün fazlalığı insanı zehirler.. esrik eder sarhoş yapar.. bu belki sadece güç değil her konuda böyle bir şeyin.. paranın.. bilginin.. makamın.. ve sair alet ve hacatın.. azı yetersiz bırakır çoğu zarar verir.. ortası ise her işe yarar.. Nakşibendi duasında bunu ne güzel anlatmış. Sayılarımla. Osmanziya 18.07.2024


Üç yorumcu BÜYÜK YAZILARA itibar etmişler.. benim küçük yazılarımı okumamışlar bile.. bunun bir imtihan ve sınav.. müsabaka ve yarış.. konusu olduğunu açıklamamıştım bile.. Y. G. ve H. D. ve F. T. Arkadaşlarımı KÜÇÜK yazılarımı da değerlendirmeye çağırıyorum...


METEHAN arkadaşımız dedi.
"Yok hayır asla puta tapmayız" diyen günümüz insanı,
Lat-otorite
Menat-ekonomi/kapital/para
Uzza-güç/kuvvet isimli çeşitli putlara çeşitli şekillerde kutsiyet vererek tapınmaktadır malesef...
Oysa konu edilir;
Bir sinek dahi kurban etmem tapındıklarıniza diyen bir mümin kulu...


Dedim ki: Değerli Hocam, katkınızı için teşekkür ederim. Ekonomik ve politik ve kültürel güçler.. ekonomik güç para ve politik güç oy.. kültürel güç ise diplomadır diye düşünüyorum. Uygarlığımız götüren dört kağıt bulunur; para banknotu.. oy pusulası.. diploma.. atama belgesi.. bunların hepsinin anası da PARA.. elektrik enerjisinden makinalarla çeşitli enerjilere çevrildiği gibi petrol dahil çeşitli kimysal güçlerde kullanılır.. bunun gibi para ile oy da alınır.. diploma da alınır.. atama da alınır. Baba çocuğunu okutur diploma sahibi yapar.. diplomada uzmanlık belgesidir.. onunla da atama yapılır. Bu durumda ekonomik ÇIKAR, politik YARAR ve kültürel TASAR bizim çeşitli kararlar vermemizin vesilesi olur.

Çıkarlar arasında DENGE.. yararlar arasında UYUM ve tasarlar arasında UZLAŞMA ve hepsiyle birlikte bir BARIŞ temin etmek insanlık olarak ödevimiz ve islamlık olarak ta görevimiz. Eşyayı iktisadlı ve ısrafsız kullanmak ve eşhası adaletli ve hakkına girmeden çalıştırmak ise SALİH olmak ve sağlam kimse bulunmak anlamına geliyor. Bunu ne kadar başarabilirsek o kadar güzel bir toplum ve o kadar iyi bir ulus olabiliriz.

Böyle birbirimizi lat ve uzza ve menat ile suçlamaya gerek yoktur diye düşünüyorum. İnsanın maişetinin GEÇİMİNİ “gıda”, meşietinin SEÇİMİNİ de “gaye” ile ilgili olduğunu ve bunlarla sorunluluğumuzu çözmeye ve sorumluluğumuzu gidermeye çalışırız. Bunun içinde KALİTELİ mal ve hizmet sunumaya, KARAKTERLİ fazilet ve kemalat sermeye uğraşırız. GIDA da önemlidir GAYE de değerlidir. Bazıları bunlara karıştırabilir.

Eğer bu yapıp etmelerimizde bir hakikatsızlık bulunuyorsa BİLİM.. kurup kılmalarımızda bir haksızlık bulunuyorsa HUKUK sistemi çalışıyor ve bu giderek daha iyiye gidiyor.

Bununla beraber 7 ekim KATLİAM’ı ile   bir tıkanıklık oldu.. bunun altında RUANDA katliamı gibi.. iran ve irak arası şia sünni savaşı gibi.. bosna-hersek gibi.. 11 eylül gibi.. bir TEZGAH bulunduğunu söylesem KOMPLO diyecekler.. en iyisi demeyeyim.   

Şimdi anlattığım durumu 13 tablo ile açıklamaya çalıştım ve 13.ncüsünü de buraya yapıştırdım. Bunu da YBA ile yaptım.. Tablo diyor ki beşeriyetin yapısından (dil ve din) kültür ortaya çıkar.. bu kültürle medeniyet inşa edilir.. medeniyetle insan kulesi yükseltilir.. insanlık ile BÜYÜK İNSANLIK olan "islamiyet" kapısı açılır.. lakin bir hala yahudi ve hristiyan ve müslüman kavgası yapıyorsak bu olmaz.. bu ayrılık ve gayrılık küresel güçlerin oyunana gelmektir.. onlar her dindeki taassubu gizli gizli beslerler.. ta ki hepsi birleşip bizim üzerimize gelmesinler diye.
Saygılarımla osmanziya 18.07.2024 17:56
yontembilim.com



SÖZÜ GEÇEN TABLOLAR BURADA:

20240718_180655_KULTUR.zip
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk