Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya  
Mesaj icon Konu: insan nasil insan olur Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Gönderilenler: 5082

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: insan nasil insan olur
    Gönderim Zamanı: Bugün Saat 09:17

İnsan nasil insan olur ?

Duyumlar
Düşunceler
TUTUM arayiş GORUŞLER ilim
Duygular
Dilekler

BILGILER

IvNwAvNwÇvLwAvR iman

DEGERLER

Alıskanliklar
Alişkınliklar
YAŞANTI gereksinim DAVRANIŞ irade
Bağliliklar
Bagililiklar

Osmanziya YONTEMBILIM yapar.
Mustafa BUĞUÇAM yazeri neyi yazar ? INSANBILIM.
Bir de benim Imami Nursî ve RNK ni tanimama vesile olan bioloji hocasi rahmetli Nurettin YAŞAR adina açtıgim ISLAMBILIM yazdığim face sayfam bulunuyor. Bu sahifede ki adım Dinnur YAŞAR oluyor.

Fakat bu üçunu yazarkende KIMSE bana seslenmiyor.
Neden ? Insan değiller mi ?
Niçin ? Islam değiller mi ?
Yoksa benim yazdigin insan ve islam degil mi ?

Burada kimse kadar NESNE"yi..
seslenme kadar SÜSLENME'yi..
yazma kadar YAPMA'yi
göz önunde bulundurmak gerekiyor.
Nesne ile kimse bir arada olunca ÖZNE olur.
Seslenme (AD) ve Süslenme (AR) bir arada olunca AT olur.
Yapma YOLCUSU ile yazma YÜKÜ bir arada olunca ARABA olur.
Fakat bu günü kadar YBA arabasına binen olmadı! Yakınlarım dahil.

40 yildir kendim yaPtigim YÖNTEMBILIM i (YBA) yaZiyorum.

Bu bilimi kendim yaptığımdan herhangi birisi elime su dokemez. Bir pattern çizilirse bu örüntü orada kalır gider.. ancak bir bilgi.. biçimsel ya da içerikli.. yapılır ve örneklenirse bunu herkes yapabilir.
YBA bir örüntü değil bir bilgi ve örnek.. ancak bu güne kadar kimse İLGİLENMEDİ..

Şu da var ki her bir bilim dalınin (fünunun) bir ögrenicilik ve ögreticilik KURAMI bulunur.. bundan sonra da o işin oğrencilik ve ögretmenlik KURUMU olur. Peki özge kurum ve özgün kuramdan önce ne olur ? ARAYICILIK.

Işte benimle diger insanlar arasinda nevi sahsina munhasir esrarengiz AYRICALIK budur.

Demek ayıcalik ile arayiciligi da fark etmek ve ayırmak gerekiyor.
Fakat insanlar bunu yapamıyor. YBA i benim kişisel meharetim ve bireysel becerim sanıyor ve kendilerinin yapamayacağına düşünüyor ve işte burada yanılıyor. Ne ben onlara kırk senede yaptığımı kırk dakikada verebilirim ne de onlar bir gazete makalesi okur gibi YBA i öğrenemezler. Konuya ilgi duyup beş on yüz beş yüz tabloyu versiyon sırasıyla yalından karmaşığa doğru izlemeleri ve incelemeleri ve böyle ce imgelediklerinden ve irdelediklerinde anladıklarını eleştirmeleri ve anlamadıklarını sormaları gerekiyor ki bu işe şimdiye kadar kimse TEŞEBBÜS etmedi.. çünkü ALAKA duymadı.. çünkü aşırı YARARLI bilgi ve abartılı ÇIKARLI sevgi yükü ile İLGİLERİ körelmişti.. desende anlamadılar ve inanmadır.. çünkü düşünmüyorlardı..

Dil en az dinin yarisi kadar AYDINLATICIDIR.
Dilini bilmeyen dinini de bilmez.
Ustelik dil hem dunyayi belirler hem dini tanimlar.
Nitekim bu yuzden USUL ESASA MUKADDEMDIR.
Yine bu yüzden dili kötü ve kötüyde kullanan hem dunyayi hem dini bozar.. ayni zamanda kendini yani INSANI da bozar.

İşte hem mihraki role mebtun ve hem çevrel rölantiye mazhar LISAN halen ve kalen ve fiilen kullanılırken söz dizim göstergesine (işaret) ve anlambilim görüngüsüne (delalet) dikkatli olmak gerekiyor. Sözün taşıdığı bilgi ve değerin biçim ve içeriğinin sağlam ve sağlıklı olmasına duyarlık göstermek gerekiyor.

Bu dikkat ve duyarlığı göstermeyerek dili kötü ve kötüye kullananı çok ama çok daha götü ve kötü kullanan bir HANNAS bulunur.

Bu Han-nas.. butun şeytanlari ve deccalleri türeten ve tagutları ve nemrutları üreten bu yapi.. dili kotu ve kötuye kullananlari çok daha berbat ve beter ve ebter şekilde kullanir ki bunun dehsetinden ve vahşetinden dolayı nasın Rabbi.. nasin Meliki.. nasın Ilahi.. inayete ve hidayet ve himayete çağrilarak istiaze edilir ve iltica yapilir.

Bu " vesvasilhannas " kizbin atası ve küfrun dedesi ve raybin babası ve cehlin HOCASI.. esrarı esrar.. engizi engiz.. "esrarengiz" ENSIRLI ve ENGİZLİ, sırlı gizemlerin en gizemli sırlısıdir.

SIR hafasi ve ihfasi olan gizem demektir..
MUAMMA da bilinmez anlamina gelen âmâlik ve körluktur.

Uç muthis muamma ve üç müşkil sual..
NEREDEN geliyorsun ?
NE YERE gidiyorsun ?
BURADA ne yapacaksın?
sorulara yanıt verirsen KANITI NEDİR ?

Yani sorusallar ve fakirlik ve hastalık ve yaşlılık ve ölüm gibi sorunsallar.. sorular ve sorunlardan çok daha başka ve ayri olan bu problematikler konusunda alegori ve metafor ve analojinin sıñır ve hudud ve hattlarini zorlayan ARAYICILAR bu kultur ve uygarliği ortaya çikardilar. Sadece gereksinimini düşünen arayıcı olamaz. Hayvandan aşağı düşer.

Aramak
Bulmak
Olmak.

Aramayan bulamaz.
Bulmayan olamaz.

Işte bilinenlerden bilinmeyenlere YÜRÜYEN bu esrarengiz yolculukta.. sadece YONTEMBILIMI yaparken yalniz kalmadim.

Rabbim imkan ve firsat verdi.. Anam ve babam ile eşim ve çocuklarim bu muddet ve muhleti kullanıp ve yararlanırken YBA yapmama çok vesile ve vasita yardimci oldular. Kongreyi sunduğum metni çocuklarımla yaptım. Rabbimiz onlardan razi olsun. Amin. Böylece YBA ortaya çıkardım ve 2020 de Bandırma Üniversitesinin düzenlediği II.uluslararası FİLOLOJİ kongresine sunulan bu metin kongrenin tam metin kitabında da yayımlandı. Bu metni yüzden fazla kişiye özel olarak emaillerini gönderdim. Hiç birinde geri dönüş olmadı. Daha önce gönderdiğim iki yüz DVD'ye geri dönüş olmadığı gibi.

Ancak YAPTIĞIM biçimsel ve saydam ve görünmez olan YBA görünür kılmak için yazdığım INSANBILIM ve ISLAMBILIM face sayfalarımda YALNIZ kaldim.

Bunun yazardan ve okurdan kaynaklanan çok çeşitli nedenleri olabilir.. bazı yazılarımda sıraladım.

Atomik Alışkanlıklar.. yazarında okurunda belini büken temel nedendir. Çünkü hem konfor alanı hem konfor alanından çıkış parça parça çalışmalarla gerçekleşirler. Nitekim bunu bu yazının başındaki listede de gösterdim.

09.05.2026 üçyol izmir 09:10

Saygilarimla

Mustafa BUĞUÇAM

usul esasa mukaddemdir
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme