Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya  
Mesaj icon Konu: bilgli ve deger Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2830

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: bilgli ve deger
    Gönderim Zamanı: Dün Saat 22:24




Aysun TOLAN paylaşımı
INTEL, DÜNYA’NIN EN GELİŞMİŞ NÖROFORMİK SİSTEMİNİ İNŞA EDİYOR!..
Intel ve Sandia Ulusal Laboratuvarları, Dünya’nın en büyük nöromorfik sistemini inşa ettiğini duyurdu.
Hala Point ismi verilen nöroformik sistem, beyinden ilham alan yapay zeka araştırmalarını desteklemeyi ve günümüz yapay zekasının sürdürülebilir bir halde ölçeklendirilmesini amaçlıyor. Sistem, Intel’in Loihi 2 işlemcisini kullanacak.
Toplam 1,15 milyar nörona ve buna bağlı 128 milyar sinapsa sahip Hala Point sistemi, her biri bir milyon nöronu simüle edebilen 1152 Loihi 2 işlemci barındırıyor. 2021’in sonlarında tanıtılan Loihi 2 nöromorfik çipi, Intel 4 süreci üzerine inşa ediliyor ve her bir çip 2,3 milyar transistörü içeriyor. Bu transistörler ise yalnızca 31mm2 alana sığdırılıyor. Hala Point sistemi, yalnızca 6 raf ünitesi alan ve yalnızca bir mikrodalga fırın boyutunda. Sistemin güç tüketimi de kendisine nazaran küçük: 2,6 kW.
Hala Point, Sandia’da Intel’in birinci jenerasyon Loihi çiplerine dayanan eski bir Intel nöromorfik sistemi olan Pohoiki Springs’in yerini alırken on kat daha fazla nöron ve genel olarak 12 kat daha fazla performans sunacak.
Hala Point, klasik derin hudut ağlarını çalıştırırken watt başına saniyede 15 trilyon 8 bit işlemi (TOPS/W) aşan bir verimlilikle saniyede 20 katrilyon süreci yahut 20 petaops’u destekleyebiliyor. Bu süreç gücü, grafik süreç üniteleri (GPU) ve merkezi süreç üniteleri (CPU) üzerine inşa edilen mimarilerin ulaştığı düzeylerle örtüşüyor.
Hala Point’in eşsiz yetenekleri, bilimsel ve mühendislik sorunlarının tahlili, lojistik, akıllı kent altyapı idaresi, büyük lisan modelleri (LLM’ler) ve yapay zeka araçları üzere yapay zeka uygulamaları için gelecekte gerçek vakitli daima öğrenmeyi mümkün kılmak için kullanılacak.


Sandia Ulusal Laboratuvarları’ndaki araştırmacılar Hala Point’i gelişmiş beyin ölçeğinde bilgi süreç araştırmaları için kullanmayı planlıyor. Kuruluş, aygıt fiziği, bilgisayar mimarisi, bilgisayar bilimi ve bilişim alanlarındaki bilimsel hesaplama problemlerini çözmeye odaklanacak.
Bununla birlikte sistemin en enteresan kullanım durumu, hudut ağlarının anında ek bilgilerle güçlendirilmesini sağlamak için nöromorfik hesaplamayı kullanabilme potansiyeli. Bilindiği üzere mevcut LLM’ler yani ChatGPT ve Gemini üzere yapay zekalara güç veren modeller yeni datalarla birlikte daima olarak “yeniden” eğitiliyorlar. Bu da haliyle yüksek bir maliyet getiriyor. Hala Point ise sistemin yine eğitilme gereksinimini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
Ayrıca yardımcı hesaplamalar için 2.300’den fazla gömülü x86 işlemcisi içeriyor. Hala Point sürece, bellek ve irtibat kanallarını paralelleştirilmiş bir yapıda birleştirerek saniyede toplam 16 petabayt (PB/s) bellek bant genişliği, 3,5 PB/s çekirdek içi bağlantı bant genişliği ve saniyede 5 terabayt (TB/s) çipler ortası bant genişliği sunuyor. Sistem saniyede 380 trilyondan fazla 8-bit sinaps ve 240 trilyondan fazla nöron süreci gerçekleştirebiliyor. Nöronlar bellek üzerinden irtibat kurmak yerine direkt birbirleriyle irtibat kurarak genel güç tüketimini azaltıyor.
Bu sistem, spiking hudut ağı modellerinde 1,15 milyar nöronluk tam kapasitesi ile bir insan beyninden 20 kat daha fazla sürat vadediyor.
Aysun TOLAN paylasimi.. bilim klubü








Düzenleyen osmanziya - Bugün Saat 00:54
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2830

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: Dün Saat 22:30
Bağlantılı.. bağıntılı.. bağlı.. bağımlı.. ilişkili.. ilintili.. kısaca türlü türlü korelasyon ve bir kaç tane kozalite ile evren ve kendimiz hakkında bilgilenmek bize verir.. peki sonra ne olur ? Bilgi aynı zamanda DEĞER olur. . Çünkü bilgi aynı zamanda bir işe yarar. Yani bilgiden yararlanılır ve yararlanmaya neden olan kimsenin adı belirtilir. Olan bir nesneyi fark etmek bilgi.. o nesne elinde çıktığından onun kadrini bilmek kıymettir ve değerdir. Çağımızda bütün bilgiler ve teknikler geçmiş çağların ve uygarlıkların ve devletlerin ve milletlerin ve fertlerin katkıları.. birikimleri.. eklemlemeleri ve kazanımları üzerine olgunlaştırılmış ve evrilmiş düşünceler genişletilmiş ve geliştirilmiş görüşler. Bilgiler karanlığı ve bilinmezi aydınlatan yanıtlar.. kapalı olan açan çözümlerdir. Bu bilgi ve tekniklerde güç elde ederiz ve onu kullanarak yararlanırız. Mal ve hizmetlerde kolaylık ve hız sağlarız. Bu bilgi ve değerin en yoğun olanlarını dört kağıtta ve belgede topluyoruz: PARA yani banknot.. diploma belgesi.. atama belgesi ve oy pusulası. Bu bilgi ve değerin en yeni olanlarına da dört isim veriyoruz: keşif, icad, telif ve ihtira beratı yani PATENT. İnsan ilişkilerinin bir sonucu olan bu sekiz bilgi ve değerin en yükseği ise DİL'dir. İşte bu dilin kötü ve kötüye kullanılmasından ÇIKAN bir sonuç olarak.. anlatılan yararlı özelliklerden dolayı GÜÇ haline gelen BİLGİ bazı ellerde (azınlık) toplanıyor ve bütün ellere (çoğunluk) zarar veriyor. yirmi beş sene öne askeri savaşın yerini ekonomik savaşın yerine yeni bir savaş geçiyor; BİLGİ YARIŞI.. demiştim. Buna da kanıtım hukukun ve insanlığın dokuz aydır süren KATLİAMI durduramaması.. demek ki bilgi kazanır ve değeri toplarken.. insanlğımızı yitirmişiz. Osmanziya yontembilim.com
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk