Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim  
Mesaj icon Konu: insanı tanıma Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3013

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: insanı tanıma
    Gönderim Zamanı: Dün Saat 12:45


İnsan yaşlı ise daha çok geçmiş ve anılarıyla meşbu ve dolu.. genç ise daha çok gelecek ve projeleriyle meşgul olur doğal olarak.

Bununla beraber geçmiş hatıralar arasında ya da gelecek hülyaları arasında kaybolmadan.. şimdi burada olan İNSANI tanımak ve kendini bilmek öncelikli olmalıdır.. diye düşünüyorum.




GÜN modeli.. ENDOKRİN sisteminde insülin hormonu kimyası gündüz.. melatonin hormonu gece.. KİMYASINI belirliyor.. elbette "hareket" ve irade ile ilim ve "sekenet" arasında birbirinden bağımsız değil.. yapıp ettiklerimiz ile kurup kıldıklarımız birbiriyle birbirinden uzak değil.. ancak bu vital aktüalite ile şu mental virtüalite arasında bütün ilişkilerin bizim geçirdiğimiz GÜN yapılanmasından ayrı düşünülemez. Bu kelimeler YABANCI değil.. biz kelimelere yabancıyız

Ben kendimi göstermiyorum.. çünkü asla kendimi göremiyorum.. belki o kadar çirkin ki görmek istemiyorum.. siz sadece bu nesne mi.. kimse mi.. olduğuna tam karar verilemeyen bir şey-i şahsın.. iğrenç ve korkunç çirkinliğini örtme çabalarını görüyorsunuz.. ve ilim ve iradeden başka bir "örtü"müzde bulunmuyor. Seksi bedenin ve yaşlanan tenin İĞRETİ bir görüntüsünden başka bir nesne de bulunmuyor.


Yatmamız ve kalkmamız irade.. uyumamız ve uyanmamız irade dışı.. görünüyor.. gerçeği ise bilmiyoruz.



Sadece uyuyan ve uyanan şey'(nesne).. yatan ve kalkan şahs (kimse).. olarak düşünebiliriz.


Nesnenin zerrelerden (atomlardan, hücrelerden).. kimsenin enelerden (benlerden.. zihinlerden) yapıldığını var sayıyorum. İmamı Nursî "Gaye-i hayal olmazsa ezhan (zininler) enelere dönüşür" diyor.



2023 de dilin doğuştan geldiğini savunan ünlü Chomosky'nin dil ve zihin kitabını iki kez.. ona karşı çıkan evrimci Evans'ın dil miti kitabını okudum.. geçen yüzyıl dil'in öne çıktığı din'in geri plana geçtiği bir çağ.. din yeterince biliniyor lakin dil hakkında fazla bilgimiz bulunmuyordu.. Kültürün olmazsa olmaz bu iki bileşeni İNSAN'ın temelinde duran ve kökünde yatan iki bilinmez olarak bilgi ve inancımızın.. bilimimizin ve hukukumuzun TABANI'ı ortaya çıkarıyor. Bunu geleceğin düşünenlerine ve araştıranlarına bırakıyorum.. insanı tanımada felsefe ve din arasında ortak bir "dil" olduğunu düşündüğüm YBA inşa etmeye çalışıyorum.. Ta ki insanı daha iyi tanıyalım.. islamı daha iyi bilelim.



Aksi halde Günlük Dilin Düz Yazısı'nın yansıtmasıyla yüzeyde kalır.. sosyal gerçekleri yanlı olarak benimser.. ve bununla da insanı insandan uzaklaştıran yeşil ve mavi totaliter sistemlerin değirmenine su taşır.. kendisini kabul etmeyenleri adam yerine koymayan kırmızı ve kızıl otoriter rejimlerin kapı kulu oluruz. Biz bundan sonra edindiğimiz YBA ile (teknik mi.. yöntem mi.. dil mi.. daha belli değil)   ilgi duyana tuğla tuğla inşa ettiğimiz.. merak edene kelime kelime yapılandırdığımız.. İNSAN'ı tanıtmayı deneyeceğiz..

osmanziya 06.08.2024 üçyol izmir 12:45


insanın bütün bilimleri.. insanın tüm etkinlikleri.. hep insanını kendini tanıma ve benini bilme üzerine ilerler.. fakat doğrudan değil dolaylı olarak.. bu çalışmada dolaylı olarak değil de YBA ile doğrudan tanıma ve bilmeyi deneyeceğiz.




YBA inşa etmenin nedeni insanı tanımak içinmiş.. bunun farkında değildim bu işe başlarken.. YBA ben BOŞLUKTAN çıkarmadım ki.. SADECE kendimden de katmadım ki.. benim kendimin sahib ya da aid oluşu bir sohbet.. bunlarla var oluşu ya da yok ölüşü.. biri bahane.. ancak sohbet bahanesiyle ortaya konular yani MEVZUAT.. devletlerin kanun düzenindeki yasalar ve yasaklar değil.. bunların gerisinde insanın zihni bulunuyor ve dili yatıyor.

Bununla beraber kültürün kökeninde.. uygarlığın temelinde insanı tanımak.. kendini bilmek.. en eski meşgalemiz... Değerli Arkadaşım Rahmetli Av. Abdurrahman AYTEKİN ilk tanıştığımızda söylediği sözü hiç unutmuyorum: "Kendini tanı, haddi bil ve değişimi kavra." Bunları söylemesi kolayda yapması olay.. çünkü o kadar çok dolayları gerektiriyor ki bunları birer birer ortaya koymadan insanın kendini tanıması olanaksız.. diye düşünüyorum.

Osmanziya 06.08.2024 üçyol izmir


Düzenleyen osmanziya - Dün Saat 13:17
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3013

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: Dün Saat 22:19




ÖTENAZİ İSTEYEN SANATÇI NE DİYOR
Alain Delon 86 yaşında İsviçre de yaşamına son vermek için otenazi istedi ..
O'nunla hayatını geçiren 45 köpeğinin mezarlığında, onlarla birlikte gömülmek istedi.
Tum mal varligini sahipsiz kedi ve köpeklere harcanmak üzere miras bıraktı.
“Bu dünyayı hiç bir şey hissetmeden terk edeceğim.
Hayatın bana sunabileceği bir şey kalmadı, herşeyi gördüm, her şeyi yaşadım.
Ama şimdi!..
Yaşadığım çağdan nefret ediyorum.
Baktıkça midem bulanıyor.
Herşey sahte, herşey değiştirildi.
Verilen söze saygı yok.
Şimdi önemli olan tek şey para ve servet.
Şimdi ölsem, dünyadan üzülmeden ayrılmış olacağım.”
“Yaşlanmak berbat bir şey. Görünüşümüz değişiyor, görme duyumuzu kaybediyoruz ve bunu değiştirebilmek için hiçbir şey yapamıyoruz. Hastaneler ve iğneler olmadan hayattan sessizce gitme hakkımız var.”
Alain Delon...



rahmetli Babam derdi: Var mı paran pulun cümle alem kulun.. yok mu paran pulun tımarhanedir yolun.. bu itiraf gösteriyor ki para pul içinde olsan bile mezaristandır yolun... sonuçta yaşam bir mektepdir.. sıradan da ders verir seçkinde insan olan insana.. sağlıcakla kalınız.



IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk