Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din  
Mesaj icon Konu: mubin Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3062

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: mubin
    Gönderim Zamanı: Bugün Saat 07:26


https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2438&PID=4074#4074

Kur'an-ı Mucizül-Beyan'da geçen bazı TERİMLER ve TAMLAMALAR bulunur ve bu terimlerin çeşitleri olur. Bunlardan benim bilmediklerim:
Azabı elim,
azabı azım,
azabı mühin,
azabı şedid gibi..
ahseni takvim..
ahseni amel..
ahseni kasas gibi..
benim bilmediğim pek çok tamlamalar ve terimlerde bulunur elbette.

Bunlardan biri de imamı mübin ve kitabı mübin tamlamasıdır. Başka bir önemli konu da hukuk suresi BAKARA ile bilim suresi ALİİMRAN suresinin TAM ORTASI bulunan Aliimran suresinin ilk sahifesinde bahse geçen MUHKEM VE MÜTEŞABİHAT ayırımıdır.

MÜTEŞABİHAT muğlak ve mübhem yani kapalı ve karanlık bir konu anlamına gelir. MÜTEŞABİH konuların en başında bulunan bu İmamı Mübin ve Kitabı Mübin tamlamalarını İmamı Nursî ene ve zerre bahsi olan 30.sözün başındaki uzun dipnotunda konuyu yeteri ve gereği kadar açıklamıştır: Kitabı Mübini İLMİ İLAHİNİN, imamı mübini İRADE-İ İLAHİNİN bir "ünvanı" olduğunu söylemiştir.

Biz de bu çalışma ile konuyu ele aldık ve kırka yakın tablo ile teker teker açıkladık ve bu dosyalardan 13 numaralı dosyayı tablo haline getirerek buraya yapıştırdık. Web sitemden bu dosyalardaki tabloları bilgisayarınıza indirerek izler ve incelersiniz.Tabloları versiyon sırasıyla yalından karmaşığa doğru imgeleyip irdelediğinizde belki sadece imamı ve kitabı mübini değil YBA i bile rahatça anlayabilirsiniz.

İmamı Nursi bize Rabbimizi tanıtan üç külli muarrif olduğunu söyler: Kur'an kitabı.. kainat kitabı.. rasul kitab. Ayrıca bu üçüne   Mesnevi Nuriye kitabınin sonunda latife Rabbani ve Sırrı İnsanı dediği VİCDAN'ı eklemiştir. Yani İNSAN kitabını Kuran ve Kainat ve Rasul kitablarıyla DÖRT KİTAB bütünleştirmiştir. Ki biz bunları yeni edille-i Şeriyye yani;
Aklı Salih
Nakli Sahih,
Lisanı Salim
ve Kalbi Selim
olarak ilan ettik.

Fakat ASIL KİTAB bu dördünü birleştiren KENDİ "vücud ve vicdan"ımızdır. Oradan "Vacibülvucud" yansır.. yani insan esma kainat hüsna olur. (not)



Bu beş kitabı şu örneği veririm: ZİGOT bir merkezdir yaşamda fakat zigot ile birlikte mide, yürek, beyin ve genital merkezde bulunur ve beşinci merkez olan zigot hepsinin yani dördünün altında KAYB olur.

Bundan dolayı bazıları KAİNATI bazıları İNSANI.. TANRI'ya benzetmektedir ki bunları Tanrı sayarak ya da sanarak panteizm ve panenteizm.. vahdeti vucud ve vahdeti şuhuda sarılmaktadırlar. Bunlar İslama göre YASAL ve MEŞRU bir görüş ve inanış değildir. Buna rağmen tarikatlar bu belaya düşerek islamı düşünmesini (TEFEKKÜR VE FELSEFEYİ) bin yıldır durdurmuşlar ve islam düşüncesini (BİLİMİ ve HUKUKU) bin yıldır dondurmuşlardır. Bu da islam dünyasını yapılan saldıralar karşısında mefluç halde durmamasının asıl nedeni olmuştur. Bizim asıl sorunumuz yüzyıllardır biriken durdurma ve dondurmadan kaynaklanan DURGUNLUKTUR. Bilimi ve kuvveti ve dünyayı öteleyen tarikatlar ise ise tam tersini.. bilim ve kuvvet ve dünyanın islami söndürdüğünü söyleyeceklerdir.

Bununla beraber elbette bir gün islam dünyası bunu aşarak canlı ve diri bir halde tevhid.. teslim.. tevekkül ve tevfiz dörtlüsünü oluşturacaktır. Ancak önce TEVHİD gerekmektedir.

Demek istiyorum ki ölü islam dünyasında diri islam âlemi haline gelmesi için âlimler birbirlerine hoş görü ile bakarak birlik ve beraberliklerini sağlamaları gerekmektedir. Başta tarikatlar ve cemaatlar ve partiler olmak üzere kimse birbirini suçlamadan ve geçmiş karartmadan.. bu treni kim devirdi diye değil bu treni nasıl kaldırır ve yürütürüz kaygısına düşerek başta insan hak ve hürriyetlerimizi korur ve İNSANİYETİ ortaya koyar bir şekilde dirilişe geçmemiz gerekmektedir. Ancak bundan sonradır insaniyeti kübra olan ve kayb olup giden İSLAMİYETİN ortaya çıkma şansı bulunur.

Sözü yine konuya dönerek bitirmeliyim. Bu KİTAB konusu ve İMAM konusu Şanlı Kitabımızın HAMİMLER adı verilen 40 ile 46 nci surelerin başındaki giriş cümlelerinde açılmıştır diye düşünüyorum.

Bu güne kadar yaptığım çalışmalarda AİLE toplumun birimi ve insanın bilimidir derken her ailenin EKTİĞİ tohumlara bakmasını diliyorum. Nasıl bir zürriyet ve nesil ve aile ortaya koymuştur. Dünyayı 22 ailenin nasıl yönettiğini görsün. Yani güç ailededir. Aileler iyi ise şirket, parti, cemaat, cemiyet ve millet zümreleride iyi olacaktır. Her şey bileşenlerinin kantite ve kalitesini bakar. Fakat asıl önemlisin SENİN kendini ve aileni nasıl terbiye ve idare ettiğindir.

Baba bir imamı mübin olarak kalem.. anne bir kitabı mübin olarak levhadır. İrade bir imamdır ilim bir kitab. Bunlar sağlam mı bozuk mu ? İlmin hikmeti ve iradenin izzeti sağlıklı mı sakat mı ? Şimdi bunların bozukları ve düzükleri AİLE'yi bozmaya çalışmaktadırlar. Biz YÖNTEM BİLİMSEL ANALİZ çalışmasıyla sağlam ve sağlıklı bilgi ve değer taşıyan sözlere DUYARLIK oluşturarak bunların koşullarını ve kurallarını araştırmaya bir giriş yapmaya ve kuramlarını ve kurumlarını geliştirmeye bir başlangıç etmeye çalıştık   


Eril ve dişil ile birey ve toplum unsurlarından oluşan AİLE genetik tohumları ve çocuklarını kültürel tohumlarını ekleyerek EVRENE ekiyor ve insanı yazıyorlar. Ek.. ek.. ek.. her şey.. dil.. din.. kültür.. uygarlık.. insanlık.. islamlık.. birikim ve eklemleme ile ilerliyor ve ortaya bir KİTAB çıkıyor. Bunlardan daha önemlisi mahşerde ve mahkeme-i kübrada kendi eline geçecek beninin AMEL DEFTERİNİ yazıyor her bir birey.

Bazı bireyler bu ahirette eline verilecek kendi özel kitabından başka ayrıca yazar ve alim ve usta ve profesör olarak kendi mesleğinin özgün KİTABLARINI çıkarıyorlar. Bunlarla özel ve özgün ve özgü çalışmalarla kültürümüz genişliyor ve uygarlığımız gelişiyor. Bunlarda bir tanesi rahmet ZEKİ COŞKUNSU kardeşimizin kitablarıdır.

Beşirin yapısının ortaya çıkardığı KÜLTÜR ve UYGARLIK insanlığın ve islamlığın yazdığı kitablardır. Beğensekte beğenmesekte bunlar bizim yapıtlarımız ve eserlerimizdir.

Biz bunları 25 yıldır.. yöntem bilimsel ananiz REKLAM ve PROPAGANDASI yaparken teker teker yazmışızdır. Ancak biz bu gibi içeriklere değil biçime davet ettik: YBA öğrenilmesini ve kullanılmasını ve yararlanılmasına çağırdık.

Saygılarımla

osmanziya 17.08.2024 üçyol izmir

(not)
Bu demektir ki ZÜBDE-İ ÂLEM olan insan daha kendisini tanımamaktadır. Hatta tanımaya çalışmamaktadır. Bunun içinde uğraşılmaktadır. Başta GDD tarafından kullanılan ve insanın kendisinin düşünmesini engelleyen HAZIR açık ve seçik SEHİL yani anlaşılır GDDY (Günlük Dilin Düz Yazıları) olmak üzere.. Uygarlığın müptela kıldığı HAZIR kolay ve hızlı ile ucuz ve bol mal ve hizmetler.. HAZIR kadın ve erkekler.. HAZIR çözümler ve kararlar.. insanın kendini tanımaması için ne lazımsa yapmaktadır. Şimdi birde buna YAPAY ZEKA (AI) eklendi.



Burada kırka yakın dosya içinde word dökümanı olarak hazırlanmış tablolar bulunmaktadır.

20240817_065809_MUBIN.zip




Düzenleyen osmanziya - Bugün Saat 09:14
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk