Bilimin Donması ve Hukukun Durması.. tamlamalarıma sevgili Turan ERDAL yeni bir tanımlama getirdi BİLGİNİN TAŞLAŞMASI.. onun yazısından aldığım ilhamla bu sarı levhayı hazırladım.. ancak paralel evrenler gibi sanırım zihinlerimizde paralel alemler.. simetrik systemler.. karşılıklı belevleri oluşuyor.. bu durum günlük bilgi ve bilimsel bilgi (funun ve hukuk) üstündeki felsefi bilgi ve dini bilgi alanlarında oluşuyor ister istemez.. çünkü felsefi hikmetin esası SORU SORMAK'tır.. çünkü temeli şüphedir.. metodik kuşku.. dini hikmetin esası ise tam tersine YANIT VERMEK'tir.. çünkü temeli sıdktır.. ilkeli doğrulama…
Elbette felsefenin de yanıt verdiği ve dinin de soru sordurduğu olur.. ancak bunlar ikincil işlevlerdir.. felsefe geçici din ise kalıcı dünyaya hazırlar insanı.. lakin felsefenin kalıcı yanıtları olduğu gibi dininde geçici yanıtları olabilir.
İşte bu karmaşık durumdan dolayı bazen din felsefeleşerek İDEOLOJİ olur.. bazen de felsefe dinleşerek İDEOLOJİ olur.. toptan kabul ve toptan reddeden otoriter ve totaliter sistemler ve rejimler ortaya çıkarırlar. Bu bilginin taşlaşması.. hukukun durması ve bilimin donmasıdır.. bu hal en çok dini bilgiye nakisedir.. çünkü onlar Hayy sırrına mazhar ilahi bir kitaba dayanıyorlar.
Ancak bundan önemlisi din ve felsefe arasında artık bir İLETİŞİM kapısının kurulması gerektiğinin anlaşılmasıdır.
Bu da eğer ortada bir "yorum"a ve "çözüm"e kapı aralayacak bir TEFEKKÜR varsa.. felsefenin bunu "metafizik" diye dışlamayı.. dinin ise bunu "felsefe" diye suçlamayı bırakması gerekir.. diye düşünüyorum.. çünkü düşünmenin ve yorumun kapısı ancak böyle açık kalabilir.
Osmanziya
|