simurg
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Genel
Forum Adı: Dünya
Forum Tanımlaması: Genel Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2574
Tarih: 15-Aralık-2024 Saat 20:55 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: simurg
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: simurg
Mesaj Tarihi: 15-Aralık-2024 Saat 02:50
https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2574
Kartal ve Simurg hakkında bir yazı.. İstanbul KARTAL semtinde kaldığım 2016 ve 2017 seneleri içinde YBA tâlib olacak kimseleri aradım.. mehter marşıyla gittiğim Gebze'den İzmir marşıyla İzmir'e döndüm.. şimdi Üçyol da ki KARTAL YUVAM'da gagam.. pencelerim.. kanıtlarım KÜTLEŞMİŞ bir halde oturuyorum. Fakat yine de arada böyle kartalvari sesler çıkarıyorum.
İKBAL kartalında söz edilince dayanamadım.. dünyevi ikbalimiz ve uhrevi istikbalimiz için hakikatı ararken GDDY dan YBA öğrenme ve kullanma ve yararlanma yolunu seçmedikçe.. düşünemeye sonuçta anlamaya ve sonuçta inanmaya yararlı ve verimli bir yol AÇILACAĞINI düşünüyorum ve umuyorum değil inanıyorum.
Ne yazık ki bunu yakın çevrem dahil hiç bir kimseye anlatamadığımdan.. ancak anlam ve anlama ve anlatım işinin dünyanın en güç üç olayı bildiğimden çalışmamı sürdürüyorum.
Bu yazıda "körü körüne inanıp boşu boşuna savaşma" olgusunu anlattığımı sanıyorum.
Bu yazı biraz UZUNCA'dır.. soyut ve ağır yazının "uzun" olunca okunma olasılığının AZALINCA olacağına da biliyorum. Belki savaşmanın önemini ve inanmanın değerini bilenlere ne kadar uzun olursa olsun onlara GELİNCİK gibi geleceğini de biliyorum.
Saygılarımla.
Osmanziya 15.12.2024 üçyol izmir 10:36
Kartal yazısına SİMURG ile yanıt verdim:
Bu yanıtı sebeb olan Mehmet BAŞ'ın yazısı:
DOĞUNUN KESKİN GÖZLÜ KARTALI: MUHAMMED İKBAL
Bir zamanlar İngiliz sömürgesinin ağır zincirleri altında inleyen Hindistan topraklarında, gökyüzünü delip geçen bir kartal süzüldü. Bu kartal, yalnızca kanatlarının gücüyle değil, gözlerinin keskinliğiyle de ufku görebiliyordu. Bu kartal, Muhammed İkbal’di. Öyle bir kalp taşıyordu ki hem doğunun hikmetini hem de batının ilmini içinde yoğurmuştu. Lakin onun için bir sınır vardı: Hakikat. Hakikat ne doğuya ne de batıya aitti; hakikat, yalnızca Allah’a aitti.
İkbal, henüz bir çocukken babasından duyduğu bir öğütle yüreğini şekillendirmişti: “Kur’an’ı sana indiriliyormuş gibi oku.” Bu cümle, onun ruhunun kılavuzu oldu. Kur’an’ı anlamak ve onun özüne sadık kalmak için tüm benliğini ortaya koydu. Memleketinde aldığı sağlam dini eğitim, onu derin bir iman ve irfan sahibi yaptı. Ancak bu yeterli değildi. Daha fazlasını öğrenmek, ufkunu genişletmek için İngiltere’ye gitti. Batı’nın cazibesine kapılmadan, köklerini kaybetmeden döndü memleketine. Orada öğrendikleri, onun fikir dünyasını zenginleştirmiş, ancak kendi öz değerlerinden sapmasına neden olmamıştı.
İkbal’in ruhu, şiirlerinde yankılanan bir fırtınaydı. Onun kalemi, sadece kelimelerden değil, inançtan, aşktan ve mücadeleden yoğrulmuştu. “Cavitname” adını verdiği eserinde okuyucularını Dante’nin “İlahi Komedya”sının ötesine taşıyan manevi bir yolculuğa çıkardı. Bu kitap, bir miracı andırıyordu; okuyucular, kalplerinin derinliklerinde yükseliyorlardı. İkbal, bu eserde Zinderud mahlasını kullanmış; ancak başka hiçbir eserinde bu yola başvurmamıştı.
Onun kalemi, yalnızca güzelliği değil, mücadeleyi de işaret ediyordu. “Çan Sesi” adlı eserinde Müslümanlara bir çağrı yaptı. Esarete karşı ayağa kalkmaya, uyuşmuş kalplerini uyandırmaya davet etti. Bu davet, dalga dalga yayıldı; İkbal’in sesi, mazlumların sinesinde yankılandı.
İkbal’in tasavvuf anlayışı, onu diğer düşünürlerden ayırıyordu. O, benliğin yok edilmesi gerektiğine inanmadı. Bilakis, benliği geliştirmenin, aşk ve fakr ile güçlendirmenin peşindeydi. Fenafillah yerine bekabillah anlayışını benimsedi; çünkü ona göre benlik, Allah’ın tecellisiydi. Tasavvufu bir ruhsal derinlik olarak görürken, onu istismar edenlere karşı sert bir tavır takındı. Hurafelerle ve kaderciliğin pasifliğine saplanan yaklaşımlarla mücadele etti.
Mevlana Celaleddin Rumi, İkbal’in en büyük ilham kaynağıydı. Mevlana, onun için bir mürşit, bir yol gösterici, bir aşk kaynağıydı. İkbal, Mevlana’nın sözleriyle susuzluğunu giderdi, eserlerinde onun vecd ve heyecanını taşıdı. “Mevlana, aşkın rehberidir; sözleri susuzlara çeşme, vücudu vecd-ü heyecandır” diyerek onun yoluna duyduğu hayranlığı dile getirdi.
İkbal, yalnızca şair değildi. O, bir eylem adamıydı. Düşünceleriyle bir milletin kaderini şekillendirdi. Pakistan’ın fikri temellerini atan bir mimar, Hint Müslümanlarının sesi oldu. Müslümanların birleşmesi, esaretten kurtulması ve İslam’ı hakkıyla temsil etmesi gerektiğine inanıyordu. Onun düşünceleri, yalnızca bir millete değil, tüm ümmete rehberlik ediyordu.
Muhammed İkbal, hayatını İslam’a adadı. Sözleri, kuru bir akılcılığın ötesinde kalplere işleyen bir sıcaklık taşıyordu. Onun için ilim ve aşk vazgeçilmezdi. Kur’an ve sünnet, onun rehberiydi. Eylemlerinde yılmaz bir azim, fikirlerinde derin bir hikmet vardı.
Bugün, İkbal’in mirası hâlâ canlıdır. Onun eserleri, yalnızca bir milletin değil, tüm insanlığın dirilişine ilham olmaya devam etmektedir. Bu gökyüzünü delen kartal, gölgesiyle bile ümmete umut aşılamaktadır.
Mehmet Baş
2012
İkbali anlatırken onu tanımlayan şu
"İkbal’in tasavvuf anlayışı, onu diğer düşünürlerden ayırıyordu. O, benliğin yok edilmesi gerektiğine inanmadı. Bilakis, benliği geliştirmenin, aşk ve fakr ile güçlendirmenin peşindeydi. Fenafillah yerine bekabillah anlayışını benimsedi; çünkü ona göre benlik, Allah’ın tecellisiydi. Tasavvufu bir ruhsal derinlik olarak görürken, onu istismar edenlere karşı sert bir tavır takındı. Hurafelerle ve kaderciliğin pasifliğine saplanan yaklaşımlarla mücadele etti."
Fıkrası dikkatimi çekti.
Kuramsal olarak yerinde ve KATILDIĞIM bir yaklaşım.. ancak uygulaması söylendiği ve katılındığı gibi kolay değildir. BEN’lik bir emanettir ve onun hürriyet ve ayniyet gibi iki kanadı bulunan ve zaptı kolay olmayan bir KARTAL’dır.. her ne kadar bazılarında tavuk ya da horoz olarak görünse de.
Çünkü bir savaş ve barış sorunu ve aynı zaman bir sınav ve yarış konusu olan kavi ve zayıf ilişkileri bir çırpıda değil bir kaç bin yılda bile çözülebilen bir mes'ele değildir. İNSANIN bireysel ve toplumsal ve ulusal var oluşu.. üzülerek belirtmeliyim ki dilden dine.. bilimden hukuka.. ticaretten siyasete.. teknolojiden ideolojiye uzanan bir çizgide EVRİMSİZ yaratılış mubsırası ve YARATILIŞSIZ evrim manzarası olarak arz edilmeye çalışılıyor.
İnsanın bu köklü sorunsalı akıl ve kalb uyumundan dünya ve ahiret dengesine kadar geniş bir yelpazede cereyan eder münasebeti önümüze serer. Keza kadın ve erkek ilişkilerinden birey ve toplum bağlantılarına kadar geçerli hattı vasat sorumluluğu yükler. Keza bu maişet (mal ve hizmet) sunumunun ve meşiet (fazilet ve kemalat) serimine damgasını vuran KAVİ-ZAYIF sıkıntısı bu gün giderek artan ölçüsüz sermaye ve emek çekişmesi ile sorumsuz iktidar ve muhalefet çatışması olarak görülüyor.
Ne yazık ki ekonomik çıkarlarda ve politik yararlarda dile getirilen ideolojik yaklaşımlar çoğu zaman yanlış olarak hakk ve batıl kavgası olarak dillendiriliyor ve bu yüzden meşru kuvvetin ve masum hakkın HAKİKAT zemininde bir araya gelmesini engelleyeniyor.
Bu yüzden körüne inanışı destekleyen boşu boşuna savaşı tetikleyen bir TARTIŞMA konusu oluyor. Örneğin Fenabillah yerine Bekabillah anlayışı.. dini vaazın Fena ve Beka çatışması yerine Kur’an ilk sayfasında dillendirilen felsefi Şuhud (fenomen) ve Gayb (numen) saptaması alınsaydı bu güne kadar yapılan YANLIŞLIKLARIN bir derece önüne geçilebilirdi.
Ne yazık ki halk ve aydın HAZIR açık ve seçik SEHİL yani anlaşılır yazılarıyla isbat ve ikna eden hocaların AT'ına binmektedir.
Gelenekselleşmiş ZİHNİYET ve yerleşmiş FİKRİYAT Hazır düşünülmüş ve sehil olarak kanıtlanmış fikirler ve inandırılmış görüşler etrafında sorunlar popülize edilerek ideolojik yanlara yem ve siyasal partilere oy deposu haline getirilmektedir.
Çünkü ideolojilerin ve partiler insanları etrafında toplayabileceği ve yararlı olabileceği somut planlar, projeler ve programlar yerine soyut ortak insani değerler olan dil ve din ile emek ve özgürlük etrafında toplamaya çalışılmakta ve böylece avam-ı ülema (entelijensiya) ve ümera (bürokrasi) ve agniya (burjuvazi) havassa kurban edilmektedir.
Biz çağrımız YBA ile zihni AT'a tek başına binip ikbalin meçhuline ve istikbalin münkerine göndermiyoruz. Onu güvenli bir pegasus (simurg) uçağına bindiriyoruz.. o KARTAL’da sadece zümrüdü anka olan bulunan hürriyetin İMAN değil ve yakut akna olan ayniyetin USUL kanatlarını da çalıştırıyoruz.
Dediğimi çoğunuz anlamayacaksınız.. çünkü bu ülfet peyda ederek alıştığınız görüşleri ve hazır anlayacağınız fikirleri değil fikirlerin içeriklerini sorgulayabileceğiniz teemmül makinesi satıyoruz. Ne yazık ki bu hızlı anlam sürücüsü ve anlatım aygıtının müşterisi bu güne kadar çıkmadı…
Saygılarımla.
Osmanziya 15.12.2024 02:21
ANADOLU BİRLEŞİK CUMHURİYETLERİ
Değerli Hocam. Kuşkusuz tanımladığınız gibi İKBAL bir kartaldır.. vazifesini yapmış hizmetinin ücretini almak üzere gitmiştir.. Bediuzzaman Said Nursî de başka bir kartaldır.. görevini yerine getirmiş ve gelecekte İmamı Gazali.. Mevlana Celaleddin.. Hacı Bektaşı Veli.. İmamı Rabbani.. gibi İMAMI NURSÎ ünvanıyla anılacak şarkın öncüsü ve doğunun imamıdır.
Doğunun bu öncülerinin benzeri batının Aristo ve Dekart ve Kant gibi öncüleri bulunur. Cuma ÖZÜSAN dediği gibi "batının dini felsefe ve doğunun felsefesi dindir." Ne doğu dinden ne de batı felsefeden vaz geçer. İşte bu ikisini cem eden Anadolu'dur.
Bu durumda Türkiye Cumhuriyeti'nin donanımını değiştiren M.Kemal ATATÜRK ile T.C. yazılımını değiştiren İmamı Nursî'nin yirmi birici yüzyılın bu ilk çeyreğinde faraklı bir ANADOLU gerçeği ile karşı karşıyayız. Dünya haritasında elbette BİRBİRİ ÜZERİNE BİNEN köklü medeniyetlerin "kalıntı"larının ZAMAN zeminine bir HARİTASI bulunur. Mısırın bir haritası.. Yunanın bir haritası.. Romanın bir haritası.. Farsın bir haritası.. Osmanlığının bir haritası.. Alman ve Fransız ve İngilizden oluşan Avrupanın bir haritası.. denize kavuşmak isteyen Rusyanın bir haritası.. sıkıştı coğrafyadan dünyaya yayılmak isteyen Çinin bir haritası.. söz konusu olabilir. Bizim de yüz yıldır kan ve göz yağı ile yuğrulmuş İrandan Yunanistana.. iraktan İsraile "orta doğu haritamız" vardır.
İşte bu haritanın merkezinde yer alan doğunun ve batının KAVŞAKLAŞTIĞI bu Anadolu ülkesi.. geçmiş ve geleceğin BULUŞTUĞU bu Anadolu ulusları.. beş bin yıldır batıda doğuya.. doğudan batıya geçen kavimlerin ve devletlerin KÖPRÜSÜ olan Anadolu JEO POLİTİĞİNİN geleceği üzerine ARMEGEDON denilen distopya ile çiziliyor. Her din ve her kültür kendi MESİH'in antisi olan DECCALİ buraya konumlandırıyor. Bunun adına "körü körüne inanıp boşu boşuna savaş" adını veriyorum.
Bu güne kadar doğma dediğimiz dini sanılan pek çok YANLIŞLARI ortadan kaldırdık.. en azından üç kez KAİNAT tasvirimizi değiştirdik.. genomumuzun haritasını çıkardık.. yer merkezli dünyadan güneş merkezli dünyaya ve oradan izafiyet ve kuantumun evrenlerine geçtik. Kur'an-ı Mu'ciz-ül-Beyan indiğinde insanlar dünyayı akdeniz çevresinden ibaret biliyorlardı.. fakat sonra yeni dünyaları öğrendik.. yeni gezegenleri öğrendik.. yeni galaksileri öğrendik.. galaksi kümelerinden oluşan yeni evrenleri öğrenmek üzereyiz.. buna rağmen makro ve micro dünya arasında midi dünyamınız anlamını aramıyoruz.. ve ne yazık ki bu yüzden doğal ve normal olan savaş ve barışları büyütüp distopyaları ve ütopyalara çevirdik.. dünyevi ve uhrevi cennetler kurduk ve biz bunlar için birbirimizi ÖLDÜRÜYORUZ.. kendimiz için başkalarını feda ediyoruz.. elbette kökeninde sınav ve yarış olan savaş ve barış olacaktır.. kimse bu sınavı geçtiğini ve bu yarışı kazandığı bilemez.. Gaybı Allah'dan kimse bilemez. Ancak bunları yani insanlığın ortak değerleri olan dil ve din ile emek ve özgürlük değerleri alet ve bayrak yapmak çok akılsızca.. pek acımasızca. Bunun için ANADOLU eski OSMANLIYI diriltecek bir İSLAM devletine hayal etmesin. Üç yüz yıl önce islam bitti.. eğer insanda biterse.. asla islamiyete dönme şansımız kalmaz. Bunun gibi türklerin batıyı türk olmayanların doğuyu ele geçirmek için Yeni ATİLLA'lar beklemeyelim. Bu dil ve din emellerinin İDEALİTESİ yerine irandan yunanistana.. iraktan israile bir devlet-i insaniye olan ANADOLU BİRLEŞİK CUMHURİYETLERİ'nin REALİTESİNİ öneriyorum.. geçen yüzyılda SAVAŞTA ölen iki milyon orta doğu halkına.. yeni yüzyıllarda bunun katlanarak eklenmemesini istiyorum. Bağrından Tales ve İbrahim ile bilim ve din çıkmış ANADOLU'un bunu yapacak yeteneği ve olanakları da bulunur.
Nitekim ilmin inşa eden ve düşündüren ATATÜRK ve dini canlandıran ve imanı seslendiren BEDİUZZAMAN bunun kanıtlarıdır.. gaybı görmeyen gözlerimiz ütopya ya da distopya ile kararmamışsa bunu görebiliriz. Sonuçta bize tahsis edilen kabiliyetimiz İKBAL KARTAL'imizin ihtisası ise halife-i arz olan İNSAN' inşa etmek üzere bu donanım veşu yazılımı kullanacağız ve beşeri türünü diğer hayvan türlerinden daha aşağı duruma düşürmeyeceğiz ve islamiyet-i suğra olan İNSANİYETİ de de insaniyeti kübra olan İSLAMİYETE götüreceğiz.. ancak insan olmadan İSLAM olmaz.. islam olmadan da İNSAN kurtulmaz. bunun için gelecekte insanlar ve islamlar ARMAGEDON olmadan birlikte ve bir arada yaşayacaklardır İnşaallah.
Saygılarımla sağlıcakla kalınız.
Osmanziya 15.12.2024 üçyol İzmir 09:20
|
Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 15-Aralık-2024 Saat 09:44
Üç güç; ekonomik, politik ve askeri:
Katil ve katiamcı israil saldırıyor.. kimse bir şey yapamıyor..
neden.. niçin.. nasıl ? Katile, anasına, babasına küfretmenin bir anlamı ve çözümü olmuyor.. Mahkeme-i Kübra'ya bırakmakta büyük yargılamanın manasına uymuyor.. öyle ise "körü körüne inanıp boşu boşuna savaşma" olgusuna karşı görü göre inanıp dolu dolu barış yaşamanın yoluna.. yöntemine ve yaklaşımına bakmak gerekiyor.. düşünenler.. anlayanlar ve inananlar için. Osmanziya 14.12.2024 23:23 üçyol izmir
dedim
Ali BAL kardeşimiz dedi:
İsrail katleder,yakar yıkaken siz hangi barıştan bahsediyorsunuz Mustafa bey?
Dedim ki:
Koordinesiz ilmin ilim olmadigini.. disiplinsiz iradenin irade olmadigini.. kontrolsuz güçu güç olmadiğini.. muslumanlarin ve masonlarin ve marksistlerin dunyayi savaş alanina çevirmelerinin hakki olmadigini..
demek istedim..
Bununla beraber şunu da biliyorum: GÜCE yarar bir işin çok çelici engelleri bulunur.. İŞE yaramaz gücun çok çekici koşullari oluşur.. sonuçta IŞ.. amel.. fiil.. hareket.. güç ve gürun bileşimi üç ürün çıkarir; ilim.. irade.. kudret.
Osmanziya 14.12.2024 23:40
|
Mesaj Tarihi: 15-Aralık-2024 Saat 11:18
https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2574
Kartal ve Simurg hakkında bir yazı.. İstanbul KARTAL semtinde kaldığım 2016 ve 2017 seneleri içinde YBA tâlib olacak kimseleri aradım.. mehter marşıyla gittiğim Gebze'den İzmir marşıyla İzmir'e döndüm.. şimdi Üçyol da ki KARTAL YUVAM'da gagam.. pencelerim.. kanıtlarım KÜTLEŞMİŞ bir halde oturuyorum. Fakat yine de arada böyle kartalvari sesler çıkarıyorum.
İKBAL kartalında söz edilince dayanamadım.. dünyevi ikbalimiz ve uhrevi istikbalimiz için hakikatı ararken GDDY dan YBA öğrenme ve kullanma ve yararlanma yolunu seçmedikçe.. düşünemeye sonuçta anlamaya ve sonuçta inanmaya yararlı ve verimli bir yol AÇILACAĞINI düşünüyorum ve umuyorum değil inanıyorum.
Ne yazık ki bunu yakın çevrem dahil hiç bir kimseye anlatamadığımdan.. ancak anlam ve anlama ve anlatım işinin dünyanın en güç üç olayı bildiğimden çalışmamı sürdürüyorum.
Bu yazıda "körü körüne inanıp boşu boşuna savaşma" olgusunu anlattığımı sanıyorum.
Bu yazı biraz UZUNCA'dır.. soyut ve ağır yazının "uzun" olunca okunma olasılığının AZALINCA olacağına da biliyorum. Belki savaşmanın önemini ve inanmanın değerini bilenlere ne kadar uzun olursa olsun onlara GELİNCİK gibi geleceğini de biliyorum.
Saygılarımla.
Osmanziya 15.12.2024 üçyol izmir 10:36
Her ne kadar benim İMZAMI kullansalar da.. İNSANBİLİM yazan Mustafa BUĞUÇAM ve İSLAMBİLİM yazan Dinnur YAŞAR benim yaptığım YÖNTEM BİLİMSEL ANALİZ çalışmasından giderek uzaklaşıyorlar. İnsanlara da YBA önemini ve değerini anlatmak için yaptıkları UÇUK reklamlar ve KAÇIK propagandalar insanları uzaklaştırıyorlar. Müslümanları ve masonları ve marksistleri nerede ise suçlayarak kendilerinin her şeyin doğrusunu ve gerçeğini bilir artık soyu kalmayan mütebahhir ulema sanıyorlar.
Barış ÖZCAN böyle her şeyi bilen alimin THOMAS YANG ile bittiğini söyler.. geçen yüzyıllarda verimiz ve sonuçta bilgimiz o kadar azdı ki zekası deha ve ve hafızası harika bir kimse eğer verimli çalışırsa ve bu yeteneğine; imkanlar ve fırsatlarda yardım ederse geçmişten kendisine MİRAS kalan bilgileri edinebiliyordu. İşte bu mirası edinen bir kimse mantık temelli PSL insan bilimlerinde veya matematik temelli FKB evren ilimlerinde OKYANUS gibi bir bilgi sahibi olabiliyordu. Peki bunların çalışmalara ve birikimlere ne oluyor dersiniz ?
En büyük güçleri BİLGİ olan dünya efendilerinin saltanatlarını sürdürecek yeni verileri ve yeni bilgileri çok büyük bir hızla KULLANILARAK.. teknoloji ve ideolojinin insanı doğaya yabancılaştırma ve insanı insandan uzaklaştırma EMELİNE hizmet ettiriliyor.
Biz de emelin MEL'ine ve MAL'ın ameline götüren KALEM ve KELAM kıraatına ve kitabetine çağırıyoruz.. ellerine KALEM'i almalarını ve LEVHA'lara ve TABLO'larını yazmalarını istiyoruz.. ta ki İmam Mübin öğreneler ve Kitabı Mübini öreler..
Bizim başımızda dahi zeka ve harika hafıza bulunmuyor.. Hazır ve açık ve seçik SEHİL ezberi olan çekici YARARA çelici yazarlık ve müfredatı olan ÇIKARA çelici hocalıkta yapamıyoruz.. sadece meraklı ve gizemli yazılar.. siyasi ve seksi konularla OSMANZİYA reklamı ve YBA propagandası yapıyoruz ve bu da ters tepki yapıyor ve insanları onlardan uzaklaştırıyor.
Bu durumda işimiz el-LAH yani Allah azze ve celle'ye kaldı.. partnerimi.. editörümü.. sekreterimi.. menejerimi.. O göndermezse ben de bulamam.. beşinci kimse olamam. Mustafa BUĞUÇAM da ahseni takvimden ahseni amele gidemez.. Dinnur YAŞAR'da Esma-i Hüsna'dan İsm-i A'zamını ulaşamaz.. bende İmamı Mübin ve Kitabı Mübüne götürecek AHSEN-İ KASAKS çağrısı yapamam.
Hasbünallahi ve ni'melvekil.. ni'mel mevla ve ni'mel nasîr.. gufraneke ya Rabbenâ ve ileykelmasîr.
Osmanziya Osmanziyaoğlu 15.12.2024 üçyol izmir 11:17
|
|