akil
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: İnsan Bilim
Forum Adı: İnsan Bilim
Forum Tanımlaması: İnsan Bilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2258
Tarih: 11-Kasım-2024 Saat 00:29 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: akil
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: akil
Mesaj Tarihi: 20-Mart-2024 Saat 22:37
Akıl hakkında var saydıklarım..
AKIL ne kadar akıl ?
Aklın bileşenleri nedir ?
Akıl deyince ne kadar çok şeyi anlıyoruz..
Başta ZEKA.. ne kadar çok zeka çeşitlerimiz bulunuyor ?
Aklı merkez alıp nefsi, kalbi ve ruha göre aklı nasıl tanımlarız ?
20.03.2024
ilk varsayımda HASSASİYET zahirinde hayal ve hürriyet.. HİSSİYAT batınında ise vehim ve ayniyet.. ilişkilendirildi.. ikinci varsayımda ise hürriyet yerine HAZIR.. ayniyet yerine HATIR kullanıldı.. ancak aklın kalbe dönük yanı HATIRA yerine HEYECAN konuldu.. böylece dikkat ve heyecan arasında zekanın HADS'inin ortaya koyacağın BAĞLANTI.. bilginin en hassas parçasıdır.. idrak.. fehm.. fikr.. re'y, haml.. hükm.. gibi üst yapılandırmalar bu HADS'e bağıldır. Bütün bağlamların bağlı olduğu bu bağ nedir ? HADD'leri oluşturan yetenek.. sür'at-ı intikal denilen bu hızlı çabuk taakkul.. ivedi tasavvur.. acele tahayyül.. doğal tevehhüm.. yeteneğimize ANSIMA adını verdim.
Hadd'ler şekillerin çizgileridir.. bağlantılarıdır.. nasıt hatt'ların suretleri varsa.. hadd'lerin de şekilleri vardır. Örneğin sebeb-sonuç bir hadd çizgisi ve çiftgisidir.. gaye ve araç bir başka hadd çift çizgisidir.. birlik (vahidiyet) ve teklik (ehadiyet) bir başka haddir.. ve belkide bütün hadd'lerin temelidir vhd ve ehd.. vucub-u vucub'dan sonra vahid-i ehad kavramı gelir.. Selahattin Kaya Usta bana AKIL hakkında bilgi verebilirmisin.. dedi ben de AKIL kapısını açtım.. bu bilgileri çıkardım.
Demek AKIL hem nefsi.. hads ile.. hem ruhu.. dikkat ile.. hem kalbi.. heyecan ile açan bir anahtar.. hassasiyet zemini ve hassasiyet tavanı arasında.. ayet ona NÜHA adını veriyor.. bize de onun mizanlarını ve nizamlarını açmak kalıyor.
Altı bin yıllık uygarlığımızın tarihinin birikimi ve kazanımı da onu açmak fırsatı veriyor. ve biz Yaratan'ın verdiği imkan ve fırsat ile YBA sayesinde bu kapıları oldukça kolay bir şekilde açıyoruz.. fakat insanlar YBA öğrenmek yerine bizden onunla yapılmış bu hazır mı HAZIR bilgi istiyorlar. Oysa biz ne öğüt ve buyruklar veren hoca.. ne de bilgi ve örnekler veren yazarız.
20.03.2018
Face Mustafa BUĞUÇAM sayfamdan..
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 20-Mart-2024 Saat 22:42
AKIL tek başına yeter mi ?
Deneyim, birikim, tarih, edebiyat yani BİLGİ olmazsa tek başına akıl kendini içinde dolanıp kendini yiterin bir nesneden başka bir şey olabilir mi ?
Bunu somut olarak anlatmak için dün paylaştığım bir yazıyı buraya ekliyorum:
Bir yerimiz varsa bu dünya'da
her şey insanca olmalı;
Sevmek de...
Yaşamak da...
Ölmek de.."
Edip Cansever... yakınısında sözü geçen İNSANCA.. kökenini HÜMANİZMA da bulunan bir sözcük.. Avrupa Orta Çağının dini taassubunda bunalan insanlar.. altı yüz yıl süren HRİSTİYANLIK dininden sonra gelen İslam Din-i Mübin'inden aldıkları aydınlık ile bilimi ve hukuk ile san'at ve hikmeti inşa ederlerken İNSANLIĞI hümanızma olarak keşfettiler. İslamla beraber gelen bu ikinci altı yüz yıldan sonra islam uygarlığı dahi tefekkür ve felsefesi durdurmuştu.. son üç yüz yıl içinde de fikir ve bilim ve hukuku dondurmuştu. İslam âleminin etkisiyle ortaya çıkan Rönesans ve Reform hareketlerinden sonra İslam dünyası Hakkın içindeki hakikatı kaybederek karanlığa düştü.. hem Hristiyan dünyası bilim ve teknik ile gelen kuvvetle zehirlenerek hakikatın içindeki HAKKI yitirdi.. DOĞU'nun elinde hakikatı bulunmayan HAKK. . BATININ elindeyse hakikatı olmayan KUVVET.. her dilde.. her dinde.. her kültürde.. faşizan bir siyonizme dönüşerek.. hepimizin elinden HÜRRİYET aldı.. Şimdi ideolojinin kölesi ve teknolojinin kulu esir ve ecir sürdüren İNSANCIL'dan başka bir şey değiliz. Artık İNSANCA yaşamak yüklü bir bedel istiyor.
|
|